Gayrimenkul, En Zengin 100 Listesi'nde önemli bir parametre!
Türkiye'nin en zengin üç ailesi Koç, Şahenk ve Şevket Sabancı Ailesi olarak sıralandı. Listeye bu yıl dolar kurunun TL karşısında son bir yılda yaşadığı yüzde 30'luk yükseliş damga vurdu.
İnenler ve Listeden Çıkanlar
Enka hisselerindeki değer kaybı ve üstlendiği müteahhitlik işlerinin azalmasıyla birlikte Tara Ailesi bir alt sıraya indi. Boydak Ailesi de bir kategori düştü. Çarmıklı Ailesi, Ali Ağaoğlu, Gürsel Ailesi ve Fettah Tamince de alt kategorilere düşen aileler arasında yer aldı. Bu yıl listeden, şirketleri kayyuma devredilen İpek Ailesi ile Ünal Aysal, İhsan Kalkavan çıktı. Ailelerin listeden çıkması o ailenin zenginliğini kaybettiği anlamına gelmiyor. Sadece listeye yeni giren ailelerin o yıl iş hayatında daha aktif olduğunu ifade ediyor.
Kur Artışı Etkiledi
Türkiye’nin en zengin üç ailesi sırasıyla yine Koç Ailesi, Şahenk Ailesi ve Şevket Sabancı Ailesi olarak sıralandı. Ekonomist Dergisi’nin 2004’ten bu yana yaptığı ‘En Zengin 100’ listesinde Koç Ailesi 8 milyar dolar üstü kategoride, Şahenk ve Şevket Sabancı Ailesi 7-8 milyar dolar
1 kategorisinde yer aldı. Araştırmanın bu yılki 12’ncisine dolar kurunun TL karşısında son bir yılda yaşadığı yüzde 30’u bulan yükseliş damga vurdu, iç piyasada işleri daha fazla olan ve şirketlerinde döviz açık pozisyonu bulunan aileler, ihracat ağırlıklı iş yapan ailelere göre kur artışından daha çok etkilendi.
Sabancı kategori atladı
Halka açık şirketlerin dolar bazında değerlemelerinde çift haneli erime gözlendi. Sonuçta TL ve şirket değerlemeleri eridi, zenginler servet kaybetti. Yurtdışında büyüyen, önemli varlık satışları yapan, önemli projelere imza atan aileler listede daha üst basamaklara tırmanmayı başardı. Bütün bu gelişmelere rağmen listenin ilk üç sırası 2013 yılından beri değişmedi. Koç Ailesi, Şahenk Ailesi ve Şevket Sabancı Ailesi durumunu yine korudu. Sıralamadaki yeri aynı kalsa da Şevket Sabancı Ailesi, özellikle Esas Holding’teki performansıyla gelir aralığında bir kategori yukarı çıktı. Sabancı H Grubu’ndaki payının yanında Esas Holding ile havacılık ve yurtdışında gayrimenkul yatırımı gibi önemli işlere imza atan Şevket Sabancı Ailesi 7-8 milyar dolar kategorisine yükseldi.
Satınalmaları Üst Gruba Taşıdı
Yıldız Holding'in ortakları olan iki kardeş, Murat Ülker ve Ahsen Özokur, United Biscuits satın alması ve Ak Gıda satışı gibi operasyonlarla bir üst kategoriye tırmandı. Büyük altyapı ve inşaat projelerine imza atan Torun Ailesi, Mehmet Cengiz, Erman Ilıcak, İbrahim Çeçen de bir kategori yükseldi. Denizli Çimento’yu satan, enerji yatırımlarına soyunan, perakende, kağıt ve ambalaj alanlarında istikrarlı bir büyüme içerisinde olan Eren Ailesi, Kazancı Ailesi; Burger King operasyonu ile Çin’de hızlı büyüyen Kurdoğlu Ailesi, Tosyalı Ailesi, Viaport yatırımlarına Tuzla’yı ekleyen Bayraktar Ailesi listede yükselenler arasında yer aldı.
Son yıllarda gayrimenkul geliştirme alanında yaratılan yüksek değerler En Zengin 100 listesindeki değişimlerde önemli bir parametre oldu. Aileler eski fabrika arazileri üzerine önemli projeler geliştirmeye devam ediyor. Eczacıbaşı’nm 4’üncü Levent’teki Kanyon projesi bu konuda öncülük yapan basamaklardan biri oldu. Zorlu Grubu’nun, Denizbank satışı sonrası sağladığı kaynakla Zincirlikuyu’da gerçekleştirdiği Zorlu Çenter Projesi, ailenin zenginliğinde mihenk taşlarından biri oldu. Ali Ağaoğlu, Torun Ailesi, Erman Ilıcak, Avni Çelik, Hüseyin Özdilek gibi isimler gayrimenkul sektöründe önemli işlere imza atan isimler arasında yer aldı. 2005 yılından itibaren Türkiye’de çok ciddi satınalma ve birleşme işlemleri gerçekleştiriliyor. Son bir yıla bakıldığında En Zengin 100’deki ailelere ait şirketlerin de önemli varlık satışları yaptıkları veya varlık adları görüldü.
Çalışma Nasıl Yapılıyor?
En Zengin 100 çalışması birçok farklı parametreye bakılarak hazırlanıyor. Öncelikle borsada şirketlerin değerlemelerine bakılıyor. Çünkü En Zengin 100 listesindeki Koç, Sabancı, Şahenk, Doğan, Eczacıbaşı, Yazıcı, Özilhan gibi önde gelen ailelerin şirketlerinin bir kısmı Borsa İstanbul'da işlem görüyor.
Bu şirketlerin değer artış veya azalışları, zenginlik kriterini etkiliyor. Burada söz konusu şirketlerin toplam değerine değil, halka açık paylar ve varsa diğer ortakların payları çıkarılarak ailelerin sahip olduğu hisse oranlarının piyasa değerlerine bakılıyor. Bu şirketler, benzer şirket karşılaştırmalarında da önemli bir veri kaynağı olarak kullanılıyor. Ailelerin geçmiş yıllara ait büyümeden kaynaklanan kâr birikimleri önemli bir unsur olarak sıralamayı etkiliyor. Özellikle listenin ön sıralarındaki Koç, Sabancı, Şahenk, Ülker, Eczacıbaşı, Doğan gibi şu anda işin başında ikinci, üçüncü kuşağın olduğu aileler buna örnek olarak gösterilebilir.