Gayrimenkul fiyatlarında artış bekleniyor!
REIDIN Türkiye Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi ve Fiyat Beklenti Endeks’ 2018 yılı 2. çeyrek dönem sonuçları açıklandı.
REIDIN tarafından 2018'in 2'inci çeyreği için hazırlanan Türkiye Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi ve Fiyat Beklenti Endeksi'ne göre, önümüzdeki üç aylık dönemde gayrimenkul fiyatlarındaki artış beklentisi yükselmeye başlarken, bankalar ve finansal kurumların sektöre duyduğu güven yüzde 20'lik bir düşüşle 65,3 puana geriledi ve “kötümser” kategorisinde değerlendirildi.
Diğer taraftan gayrimenkul danışmanlarının, gayrimenkul değerleme uzmanlarının ve gayrimenkul geliştiricilerinin güven endeksi sırasıyla yüzde 26, yüzde 13 ve yüzde 2 oranında arttı.
REIDIN Türkiye Gayrimenkul Sektörü Fiyat Beklenti Endeksi değeri ise, birinci çeyreğe göre yüzde 11 artışla 94,0 olarak ölçüldü. Böylelikle geçen çeyreğe göre, önümüzdeki üç aylık dönemde gayrimenkul fiyatlarında fiyat artış beklentisi yükseldi.
Bankalar kötümser, gayrimenkul danışmanları iyimser
REIDIN Türkiye Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi, 2018'in ikinci çeyreğinde, geçen çeyrek dönemine göre bankalar ve finansal kurumlar için %20 azalışla 65,3 olarak ölçüldü. Bu düşüşle bankalar için güven endeksi, kısmen kötümserden kötümser seviyesine gerilemiş oldu ve 84,3 puanlık yıllık ortalamanın önemli derecede altında kaldı. Güven endeksi gayrimenkul danışmanları için %26'lık önemli bir artış gösterdi ve 127,4 puana ulaşarak kısmen stabil seviyesinden kısmen iyimser seviyesine yükseliş kaydetti.
REIDIN'in, Türkiye Gayrimenkul Sektörü Güven ve Fiyat Beklenti Endeksi 2018 yılı ikinci çeyrek sonuçlarını değerlendiren REIDIN CEO'su Kerim Bertrand şunları söyledi: “Banka ve finansal kuruluşlar gayrimenkulu teminat alıp kredi kullandıracakları için piyasanın daraldığı durumlarda kredi riskini daha az üstlenmek isterler. Risk faktörünün arttığı ve piyasanın bulanık olduğu durumlarda bu sektör özelinde kötümser bir beklentinin olması kaçınılmazdır. Diğer tataftan, gayrimenkul danışmanlarının sektörün geleceğine ilişkin olumlu beklenti içerisinde olmasını normal karşılamak gerekir. Danışmanlık tarafının kendi iç dinamikleri bunu gerekli kılıyor.”