Sektörel

Gayrimenkul fonlarının avantajları nelerdir?

24 Gayrimenkul Portföy Yönetimi'nin Genel Müdürü Erdem Güler, sektörün 10 yıl sonra 20-25 milyar TL'lik portföy büyüklüğüne ulaşacağını söylüyor.

Sermaye Piyasası Kurulu'ndan lisans alan 24 Gayrimenkul Portföy Yönetimi (24 GPY) Primo adını verdiği Türkiye'nin ilk gayrimenkul yatırım fonunu kurdu. Sektörde 10 yıl sonra 20-25 milyar TL'lik portföy büyüklüğü rakamlarının konuşulabileceğini ve Primo'da ilk aşamada 100 milyon TL portföy büyüklüğüne ulaşmayı hedeflediklerini belirten 24 GPY Genel Müdürü Erdem Güler, "Bu sistemde yatırımcılar fon üzerinden arsa, konut, alışveriş merkezi, otel, hastane, lojistik merkezi gibi farklı segmentlerdeki gayri menkullere yatırım yapma olanağı bulabilecek diyor. Güler gayrimenkul sektörüyle ilgili Para dergisinin sorularını cevapladı...

 

-Sektördeki ilk gayrimenkul yatırım fonunu kurdunuz. Bu fonla ilgili bilgi verir misiniz?

-Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) kuruluş ve faaliyet izni aldıktan sonra hızlı bir şekilde gayrimenkul yatırım fonu kurma işine soyunduk. Primo adını verdiğimiz gayrimenkul yatırım fonumuz SPK'dan kuruluş izni alan sektördeki ilk fon oldu. Kısa süre içinde SPK'dan fon paylarının ihracı için onay alıp kaynak toplamaya başlamayı ve 100 milyon TL portföy büyüklüğüne ulaşmayı umuyoruz. Bu fonun yatırımcısı ağırlıkla bizi tanıyan Körfez sermayeli yatırımcılar olacak. 2016'da Primo'ya ilaveten en az iki gayrimenkul yatırım fonu daha kurmak üzere çalışmalarımız devam ediyor.

 

-Fonların kazandırma potansiyelini değerlendirebilir misiniz?

-Türkiye'de gayrimenkul yatırım ortaklıkları kuruldu. Yatırım vadesinin çok kısa olduğu günümüzde GYO'lar ancak uzun vadede getiri elde edebiliyorlar. Yatırımcı ise kısa vadede kazanmak istiyor. Gayrimenkul fonunda kısa vadede büyük bir getiri olmuyor. GYO'lara göre avantajları daha fazla ve getiri potansiyeli daha yüksek. SPK hem hata yapmaya müsaade etmiyor hem de ciddi denetim yapıyor. Gayrimenkul fonlarının yüzde 10-11'lik gösterge faizinin üzerinde getiri sunuyor olması lazım ki 'getiri sağladım' densin. Bizim düşüncemiz bu fonların gösterge faizin 8-10 puan üzerinde getiri sağlaması gerektiği yönünde. Böylece yerli ve yabancı yatırımcı fonlara ilgi gösterir.

 

-Bu fonların yatırım yaptığı işlerde risk yok mu?

-Gayrimenkul yatırımları içerisinde en riskli olanlar geliştirme projeleri. Bu projelerde satış, izinler, finansman ve satış süreçlerinde pek çok risk gündeme gelebiliyor.

SPK mevzuatı gereği gayrimenkul yatırım fonları projelere yatırını yapamıyor. Bunun yerine arsa yatırımları ve inşaatı tamamlanmış binalara yatırım yapabiliyor. Bu da risklerin büyük bir kısmım ortadan kaldırıyor.

 

GAYRİMENKUL FONLARININ 7 AVANTAJI

 

1-Gayrimenkullerin menkul kıymetleştirilmesine imkan veriyor

2-Büyük ölçekli gayrimenkullere likidite kazandırıyor.

3-Yatırımcılarına şeffaf ve denetlenen bir ortamda istikrarlı olarak gayrimenkul geliri [kira- satış kazancı] sağlıyor.

4-Yatırımcılar için vergi avantajları bulunuyor.

5-Yatırım fonu nezdinde kazanç üzerinden kurumlar vergisi ödenmiyor.

6-GYO'lara göre fonların açık uçlu olabilmesi ve hisse senedi borsasındaki fiyat hareketlerinden etkilenmemesi gibi farkları bulunuyor.

7-Fon mal varlığı kurucunun ve portföy saklayıcısının yönetiminin veya denetiminin kamu kurumlarına devredilmesi halinde dahi başka bir amaçla tasarruf edilemez, kamu alacaklarının tahsili amacı da dahil olmak üzere haczedilemez, üzerine ihtiyati tedbir konulamaz ve iflas masasına dahil edilemez.


Para