Emlak Terimleri

Gayrimenkul gelir vergisi ödemeleri!

Gayrimenkul gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince elden çıkarılan taşınmaz mallar için ödeniyor. Ancak satışı yapılan her taşınmaz için bu vergi ödenmiyor. İşte gayrimenkul gelir vergisi ödemeleri...

Gayrimenkul gelir vergisi ödemeleri!

Gayrimenkul gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince elden çıkarılan taşınmaz mallar için ödeniyor. Ancak satışı yapılan her taşınmaz için bu vergi ödenmiyor.


Kanunen iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan taşınmazlar için, elde edilen gelirin istisnaın üstünde olması halinde ödeniyor. İlgili kanun esasları şu şekilde sıralanıyor:


Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca, aşağıda belirtilen mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturmaktadır.


• Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,

• Voli mahalleri ve dalyanlar,

• Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,

• Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları.


Gayrimenkul gelir vergisi, bir önceki sene içerisinde yapılan satış için yapılıyor. Bu sene 2014 yılında elden çıkarılan taşınmazın vergisi ödeniyor.


Gayrimenkul gelir vergisi senede iki eşit taksit halinde verilebiliyor. İlk taksit ödemeleri Mart ayı içinde yapılan verginin ikinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında ödenecek.


Değer artış kazancı vergisi sorgulama!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com