Kentsel Dönüşüm

Gayrimenkul Hukukçusu Av. Emre Alcan, Kentsel Dönüşümü açıklıyor!

Deprem Araştırma Enstitüsü’nün verdiği bilgilere göre 15 milyon nüfuslu İstanbul'da olabilecek 6 şiddetindeki bir depremde en az 20 binin üzerinde can kaybı olacağı belirtiliyor. Gayrimenkul Hukukçusu Av. Emre Alcan kentsel dönüşüm hakkında açıklamalarda


Deprem Araştırma Enstitüsü bir araştırma yaptı ve araştırmada çıkan sonuçlar oldukça korkutucuydu. Şöyle ki; İstanbul'da 6 şiddetinde bir deprem olursa depremde 20 binin üzerince can kaybı yaşanacak. 


Van depreminden sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile Kentsel Dönüşüm yasası çıktı ve onaylandı. Vatandaşların kafası ise oldukça karışık. Binalarını yıktırmak istemeyenler var isteyenler var. Kentsel dönüşüm ile ilgili merak edilen soruları Gayrimenkul Hukukçusu Av. Emre Alcan cevapladı.


Gayrimenkul Hukukçusu Av. Emre Alcan, binanın yıkılmasında kat malikleri anlaşmazlarsa ne olacak sorusuna şu şekilde cevap verdi:


Bina eğer riskli yapı olarak tespit edilmiş veya riskli alan, rezerv alanı içerisinde değerlendirilmişse çoğunluk aranmayacak ve yıkılacak. Binanızın riskli yapı olup olmadığına ilişkin tespiti süresi içinde yaptırmamanız durumunda tespit Bakanlıkça yada Belediyelerce yaptırılacak. Riskli binalarını yıktırmayan hak sahiplerinin tapusunun üzerine “bu bina risklidir” şerhi konulacak.


Yıkımdan sonra yapılacak olan binayı kimin yaptıracağı ise merak konusu iken Alcan, "Parsellerin, malikler tarafından değerlendirilmesi esası kabul edilmiş durumda. Yeniden bina yaptırılmasına, payların satışına, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı ve diğer usuller ile yeniden değerlendirilmesine, sahip oldukları hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilecek." dedi.


Alcan, 2/3 çoğunluğu sağlanamadığı takdirde ise Bakanlık, TOKİ veya Belediye (İdare) tarafından acele kamulaştırma yoluna da gidilebileceğini açıklarken 2/3 çoğunluğa karşı çıkan kat maliklerinin durumu hakkında ise şu açıklamalarda bulundu:


Payların satışı öncelikle 2/3 hak sahiplerine açık arttırma usulü ile satışı teklif edilecek. Alım olmaması gayrimenkul değerleme uzmanlarının belirlediği rayiç değer üzerinden ilgili idareye devredilecek.


"Yeni binalar da kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak mı" sorusuna Gayrimenkul Hukuçusu Av. Emre Alcan şu şekilde cevap verdi:


Riskli alan içinde olup riskli yapılar dışında kalan diğer yapılar (yeni yapılmış veya riskli olmayan binalar) uygulama bütünlüğü bakımından birlikte değerlendirileceği için gerekirse yıkılacak.


Kentsel dönüşüm kapsamında kafaları karıştıran bir diğer konu ise kira yardımı / konut desteği. Bu durumda yıkılan binaların maliklerine kira yardımı ve konut desteği yapılacak mı diye merak duyan birçok kişi var. Alcan bu durumu şu şekilde özetliyor:


Yapılan inceleme sonucunda riskli olduğu tespit edilen ve yıkılması gereken binalarda oturanlara, gelir durumuna göre kira yardımı yapılacak ve konut verilebilecek.



Kiracılara da yardım gönderileceğini ifade eden Alcan, "Anlaşma ile tahliye edilen yapılarda kiracı veya ayni hak sahibi olanlara da geçici kira ve konut yardımı yapılabilecek" dedi.


İstanbul ve diğer illerde gecekonduların yoğun olduğu semtler de var ve bu semtlerde riskli alanlara giriyor. Gecekondu sahiplerinin de yardım alıp alamayacağı merak konusu. Bu konu hakkında Alcan, "Gecekondunun sahibine, gecekondusuna karşılık gelecek şekilde, borçlanma suretiyle veya konut verilinceye veya nakde dönüştürülüp ödeninceye veya konut yapmak üzere arsa tahsis edilip lüzumu halinde kredisi sağlanmak suretiyle, konutunu yapıncaya kadar, nakdi yardım yapılabilecek" dedi.