Gayrimenkul hukuku tapu tahsis belgesi!
Tapu senedi bir gayrimenkulde kişinin mutlak - kesin nitelikte olan hak sahipliğini gösteren belge olarak tanımlanıyor. Peki, tapu tahsis belgesi nedir? İşte gayrimenkul hukuku tapu tahsis belgesi esasları...
Gayrimenkul hukuku tapu tahsis belgesi!
Tapu tahsis belgesi, imar ve gecekondu mevzuatı çerçevesinde; hazine, belediye, vakıflar genel müdürlüğü ve il özel idarelerinin müstakilen sahip oldukları taşınmazlar üzerinde 2981 sayılı Kanunla belirlenen çerçevede ilgili kişilere tanınan şahsi hakkı içeren belgeye deniyor.
Buna karşın tapu senedi ise bir gayrimenkulde kişinin mutlak-kesin nitelikte olan hak sahipliğini gösteren belge olarak karşımza çıkıyor.
Gayrimenkul hukukuna göre, tapu tahsis belgesi ise tapu senedi gibi mutlak ve kesin bir mülkiyet hakkı niteliğine sahip olmuyor.
Gayrimenkul hukuku tapu tahsis belgesi
Tapu tahsis belgesinin, mülkiyet hakkı sağlaması için bazı şartlar aranıyor. İlk olarak taapu tahsis belgesinin usulüne uygun olması gerekiyor.
Bunun yanı sıra tahsis yapılan kişilere verilen yerlerin imar planlarında bağımsız parsel haline gelmiş ve bağımsız tapuların oluşturulmuş olması gerekiyor. Ayrıca, belgenin konusu olan arsa-arazi ile ilgili mali yükümlülüklerin hak sahibi kişi tarafından yerine getirilmesi gerekiyor.
Zilyetliği ortaya koyan bir belge niteliği taşıyan tapu tahsis belgesinin tapuya dönüştürülebilmesi için sair koşulların yanında tahsise konu yerin herhangi bir kamu hizmetine ayrılmamış olması ve imar planına göre konut alanı olarak belirlenen saha içersinde kalmış olması gerekir.
Yani sizin burada mülkiyeti müvekkiliniz adına geçirebilmeniz için konut alanında olan Tapu Tahsis Belgeli gayrimenkulü mülkiyeti elinde bulunduran idareden satın almanız gerekir. İdare kıymet takdiri yaparak size satabilir bu gayrimenkulü.
Tapu Tahsis Belgesinin size sağladığı avantaj bu yerin satılması söz konusu olduğunda öncelikle Tapu Tahsis Belgesi sahibine yani zilyetliği elinde bulundurana satmayı teklif etmesi gerekliliğidir.