27 / 04 / 2024

Gayrimenkul kriziyle boğuşan Çin, beş yıllık mortgage oranlarını düşürdü!

Gayrimenkul kriziyle boğuşan Çin, beş yıllık mortgage oranlarını düşürdü!

Son dönemlerde gündemden düşmeyen emlak kriziyle boğuşan Çin'de  5 yıllık kredi faizi oranı yüzde 4,20'den yüzde 3,95'e indirilirken ayrıca kurumsal krediler için referans olan 1 senelik faiz oranı da yüzde 3,45'te tutuldu.



Çin Merkez Bankası (PBoC), son zamanlarda sık sık gündeme gelen gayrimenkul sektörünü canlandırmak için emlak kredileri için referans kabul edilmiş olan 5 sene vadeli kredi faizi oranını (LPR) 25 baz puan düşürdü.

Bankalararası Ulusal Fonlama Merkezi tarafından konu ile ilgili olarak yapılan açıklamaya göre, 5 senelik kredi faizi oranı yüzde 4,20'den yüzde 3,95'e indirilirken, 1 yıllık kredi faizi oranı da yüzde 3,45'te sabit tutuldu.

Sözcü'de yer alan habere göre Çin'deki toplamda 18 bankanın PBoC'un politika faiz oranı üzerine koymuş oldukları kar payı bildirimlerine göre belirlenmiş olan LPR, 2019 yılından bu yana ülkenin fiili gösterge faizi işlevini görüyor. 1 sene vadeli kredi faizi oranları kurumsal krediler için, 5 senelik faiz oranı ise emlak kredileri için referans şeklinde kabul ediliyor.

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen faiz indirimleri LPR sisteminin uygulanmaya başlanmasından bu yana faiz oranlarında yapılan en büyük çaplı indirim olarak belirtildi. Çin Merkez Bankası, en son 2023 yılının Ağustos ayınca 1 senelik kredi faiz oranını 10 baz puan düşürerek yüzde 3,55'ten yüzde 3,45'e indirmişti.

Gayrimenkul kriziyle boğuşan Çin, beş yıllık mortgage oranlarını düşürdü!

Söz konusu faiz kararıyla bireyler ve işletmeler üzerindeki yükün hafiflemesi ve gayrimenkul sektöründeki daralmaya karşı emlak ve kredi piyasasının canlanması, planlanıyor.

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan analistler, faiz indirimini, kronikleşen deflasyon eğilimini aşmaya yönelik bir adım şeklinde belirtiyor.

EMLAK SEKTÖRÜNDE DARALMA YAŞANMIŞTI


Ülkede son zamanlarda gündemden düşmeyen gayrimenkul sektörü ve konut piyasasındaki daralma, son 2 senedir ülkede ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyen faktörlerinde başında bulunuyor.

2022 yılında senelik bazda yüzde 10 azalma gösteren gayrimenkul yatırımları, 2023 yılında da yüzde 9,6 azalmış ve gerilemeyi sürdürmüştü. 2023 yılında yeni konut satışları yüzde 8,2 oranında azalırken, yeni konut yatırımları da yüzde 20,9 oranında azalma göstermişti. Hükümetin gayrimenkul sektörünü canlandırmak amacıyla konut satışını ve yatırım finansmanını artırmaya yönelik teşviklerinin etkisi de sınırlı kalmıştı.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, deprem için tek çareyi açıkladı!

Motorine indirim, LPG'ye zam! Akaryakıtta bu gece fiyatlar değişiyor! Sürücüler şimdi bakın!

TOKİ Diyarbakır deprem konutları kuraları bugün çekiliyor! AFAD Diyarbakır kura sonuçları 3+1 isim listesi 20 Şubat 2024


Geri Dön