19 / 12 / 2024

Gayrimenkul piyasasında tapu harç sorunu! Fiyatlar düşürülmeli, konutun değerlemesi işi uzmanlara bırakılmalı

Gayrimenkul piyasasında tapu harç sorunu! Fiyatlar düşürülmeli, konutun değerlemesi işi uzmanlara bırakılmalı

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, savunma sanayiye benzer düzenlemenin tapu harçları için de olmasını belirterek “Tapu harçlarının yüksek olması vatandaşı konutun bedelini tapu üzerinde düşük göstermeye itiyor, tapudan alınan harç bedeli düşürülmeli” dedi.



TEDB Başkanı Hakan Akçam, “Taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 TL alınması planlanıyor. Biz de tapu harçlarının acilen yüzde 4’ten yüzde 2’ye düşürülmesi gerektiğini söylüyoruz. Tapu harcının çok yüksek olması beraberinde vergi kaçakçılığını da getiriyor” dedi.

TAPU HARCININ YÜKSEKLİĞİ VERGİ KAÇIRILMASINA NEDEN OLUYOR

Türkiye’nin savunma sanayide dünyanın öncü ülkelerinden biri olduğunu belirten Akçam, “Savunma sanayinde emin ve ilerici adımlarla ilerleyen ülkelerden biriyiz.

Türkiye özellikle kendi coğrafyasında savunma sanayinde adından söz ettiriyor. Bu bizim için büyük bir gurur kaynağı ve savunma sanayinin desteklenmesi bizim de son derece desteklediğimiz bir konu” dedi.

Gayrimenkul alım satımında ek verginin yolda olduğunu ifade eden Akçam, “Yeni düzenleme kapsamında gayrimenkul alım ve satımlarında hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı 750 TL ek vergi alınacak. Tapuda yapılan diğer işlemlerden ise 375 TL katkı payı tahsil edilecek.

Biz bunun yanı sıra defalarca tapu harçlarının çok yüksek olduğunu ve bir an önce indirilmesi gerektiğini de ifade etmiştik. Acilen bu konu için de bir çalışma yapılması kanaatindeyiz.

Çünkü tapu harçlarının yüksek olması vatandaşı konutun bedelini tapu üzerinde düşük göstermeye itiyor. Devlet yüksek harç alayım derken aslında çok düşük harç miktarı alarak bu noktada vergiden daha az kazanç sağlamış oluyor. Bunu düzeltmenin yolu da tapu harçlarını düşürmekten ve konutun değerlemesini yapmayı işin uzmanlarına bırakmaktan geçiyor” dedi.

Gayrimenkul piyasasında tapu harç sorunu! Fiyatlar düşürülmeli, konutun değerlemesi işi uzmanlara bırakılmalı

“PİYASA FİYATI YERİNE EMLAK BEYAN DEĞERİ KULLANILIYOR”

Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcının yüzde 4 oranında olduğunu ifade eden Akçam, “Tapu harç bedeli hem alıcıdan hem satıcıdan yüzde 2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden yüzde 4 oranında alınıyor.

Basit bir hesaplama ile satış bedeli 2 milyon TL olan bir konut için 80 bin TL harç ödenmesi gerekiyor. Fakat bu tutar fazla geldiği için taşınmazın gerçek piyasa değeri 2 milyon iken emlak vergi beyan değeri daha düşük rakamlarda gösteriliyor.

Sonuç olarak tapu harcı da bu beyan edilen düşük değer üzerinden alınıyor. Tapu harcı olarak 80 bin ödenmesi gerekirken hemen hemen bu sayının yarısı harç olarak ödeniyor. Yani tapu harçlarını yüksek bulan vatandaş alım ve satımlarda piyasa fiyatı yerine emlak beyan değeri kullanmayı tercih ediyor” dedi.

GAYRİMENKULÜN SATIŞINDAN ÖNCE FİYAT DEĞERLEMESİ YAPILMALI

Avrupa’da uygulanan yöntemleri örnek gösteren Akçam, “Avrupa'da olduğu gibi gayrimenkulün satışından önce işin uzmanları tarafından değerlemesi yapılırsa ve belirlenen değer üzerinden konutun fiyatı gösterilirse sorun çözülebilir.

Yani gayrimenkul değerlendirme uzmanlarına konutun değer tespiti yaptırılıp, tapu harcı da yüzde 4’ten 2’ye indirilirse, sistemin denetlenmesine önem verilip usulsüzlük yapanlara büyük yaptırımlar gelirse tapu harcından elde edilen gelir 10 kat artar” dedi.

Savunma sanayine verilen desteği kıymetli bulduklarını vurgulayan Akçam, “Tapu harçları düşürülür, gayrimenkul için beyan edilen değer de işin uzmanları tarafından yapılırsa tapudan alınan vergide de artış olduğu görülecektir.

Bir an önce tapu harçlarının düşürülmesini ve konut fiyatının işin uzmanları tarafından yapılması gerektiğini yineliyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Tebernüş Kireçci uyardı: Kentsel dönüşüm destekleri beton ve çimento fiyatlarına endekslenmezse projeler yarım kalır!

Mert Başaran: Yurt dışından ev almak çok karlı, ama aldıktan sonra eziyet!

Geri Dön