1 milyon 383 binden fazla mülk sahibi geçen yıl kiradan yaklaşık 27,2 milyar lira gelir elde ettiğini beyan etti. Kira gelirlerinden hesaplanan vergi tutarı ise 3 milyar 943 milyon lira olarak kaydedildi.
Ev ve dükkan gibi mülk sahipleri geçen yıl kiradan 27,2 milyar lira gelir sağladı.
AA muhabirinin Gelir İdaresi Başkanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, 2015 yılında 1 milyon 383 bin 925 mükellef kira geliri (Gayrimenkul sermaye iradı - GMSİ) elde ettiğine dair beyanname verdi.
Bu mükelleflerden 144 bin 425'i ilk defa GMSİ beyannamesi verirken, söz konusu mülk sahipleri geçen yıl ilk defa gayrimenkulünü kiraya verenler arasına katılmış oldu.
Gayrimenkul sahipleri bu dönemde verdikleri beyannamede, kiradan yaklaşık 27 milyar 230 milyon liralık gelir elde ettiklerini bildirdi.
Kira gelirlerinden hesaplanan vergi tutarı ise 3 milyar 943 milyon lira olarak kaydedildi.
1,3 milyonluk konut satışı
Bu arada Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) verilerine göre geçen yıl Türkiye geneli 1 milyon 289 bin 320 konut satılarak Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmıştı.
Aynı dönemde en fazla konut 239 bin 767 ile İstanbul'da, en az konut ise 139 ile Hakkari'de yeni sahiplerine kavuşmuştu.
AA
Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:
Ev ve dükkan sahibi olan 1 milyonun üzerinde vatandaş geçen yıl kira geliriyle 27,2 milyar lirayı ceplerine koydu.Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre, 2015 yılında 1 milyon 383 bin 925 mükellef kira geliri elde ettiğine dair beyanname verdi. Bu mükelleflerden 144 bin 425'i ilk defa beyanname verirken, söz konusu mülk sahipleri geçen yıl ilk defa gayrimenkulünü kiraya verenler arasına katılmış oldu. Gayrimenkul sahipleri bu dönemde verdikleri beyannamede, kiradan yaklaşık 27 milyar 230 milyon liralık gelir elde ettiklerini bildirdi. Kira gelirlerinden hesaplanan vergi tutarı ise 3 milyar 943 milyon lira olarak kaydedildi.
Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre, 2015 yılında 1 milyon 383 bin 925 mükellef kira geliri elde ettiğine dair beyanname verdi. Bu mükelleflerden 144 bin 425'i ilk defa beyanname verirken, söz konusu mülk sahipleri geçen yıl ilk defa gayrimenkulünü kiraya verenler arasına katılmış oldu. Gayrimenkul sahipleri bu dönemde verdikleri beyannamede, kiradan yaklaşık 27 milyar 230 milyon liralık gelir elde ettiklerini bildirdi. Kira gelirlerinden hesaplanan vergi tutarı ise 3 milyar 943 milyon lira olarak kaydedildi.
KONUTTA REKOR SATIŞ
Bu arada Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) verilerine göre geçen yıl Türkiye geneli 1 milyon 289 bin 320 konut satılarak Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmıştı. Aynı dönemde en fazla konut 239 bin 767 ile İstanbul'da, en az konut ise 139 ile Hakkari'de yeni sahiplerine kavuşmuştu.
Akşam
Bu haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı:
2015 yılında 1 milyon 383 binden fazla mülk sahibi kira geliri olarak 27,2 milyar lira beyanda bulundu. Aynı dönemde yaklaşık 145 bin kişi ilk defa mülkünü kiraya verdi.
Mülk sahipleri 2015 yılında rekor kira geliri elde etti. Ev ve dükkan kiraları beyanı 27,2 milyar lirayı buldu. Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre, 2015 yılında 1 milyon 383 bin 925 mükellef kira geliri (Gayrimenkul Sermaye İradı - GMSİ·) elde ettiğine dair beyanname verdi. Bu mükelleflerden 144 bin 425'i ilk defa GMSİ beyannamesi verirken, söz konusu mülk sahipleri geçen yıl ilk defa gayrimenkulünü kiraya verenler arasına katılmış oldu. Gayrimenkul sahipleri bu dönemde verdikleri beyannamede, kiradan yaklaşık 27 milyar 230 milyon liralık gelir elde ettiklerini bildirdi. Kira gelirlerinden hesaplanan vergi tutarı ise 3 milyar 943 milyon lira olarak kaydedildi.
1,3 MİLYON KONUT SATILDI
Bu arada Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) verilerine göre geçen yıl Türkiye geneli 1 milyon 289 bin 320 konut satılarak Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmıştı. Aynı dönemde en fazla konut 239 bin 767 ile İstanbul'da, en az konut ise 139 ile Hakkari'de yeni sahiplerine kavuşmuştu.
Yeni Şafak
Haber Vatan'da şu şekilde yer aldı;
Deyim yerindeyse konutlar peynir ekmek gibi satılıyor, vatandaşın önemli bölümü kirada oturuyor ancak beyan edilen gayrimenkul geliri sadece 27.2 milyar lirada kaldı
Konut satışında Cumhuriyet rekorlarının kırıldığı ve her 100 kişiden 24’ünün kirada oturduğu Türkiye’de Maliye’ye beyan edilen gayrimenkul gelirleri sınırlı düzeyde gerçekleşti. Ev ve dükkan gibi mülk sahipleri geçen yıl kiradan 27.2 milyar lira gelir sağladı.
144 bin yeni mükellef
Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre, 2015 yılında 1 milyon 383 bin 925 mükellef kira geliri (Gayrimenkul sermaye iradı-GMSI) elde ettiğine dair beyanname verdi. Bu mükelleflerden 144 bin 425’i ilk defa GMSI beyannamesi vererek gayrimenkulünü kiraya verenler arasına katılmış oldu. Gayrimenkul sahipleri bu dönemde verdikleri beyannamede, kiradan yaklaşık 27 milyar 230 milyon liralık gelir elde ettiklerini bildirdi.
- 1.4 milyon kişi kira geliri beyannamesi verdi
- 27.2 milyar lira gelir bildirdi
- İstanbul’da 100 kişiden 32’si kirada oturuyor
Vergisi 4 milyar TL
Kira gelirlerinden hesaplanan vergi tutarı 3 milyar 943 milyon lira olarak kaydedildi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) verilerine göre geçen yıl Türkiye geneli 1 milyon 289 bin 320 konut satılarak Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmıştı. Aynı dönemde en fazla konut 239 bin 767 ile İstanbul’da satılmıştı. TÜİK verilerine göre, kiracı olan hanehalklarının oranı yüzde 23.8. Oturdukları konutun sahibi olmayan fakat kira da ödeyemeyenlerin oranı yüzde 7.3. İstanbul yüzde 31.5 ile kirada oturanların en yüksel olduğu il konumunda.
Vatan
Haber Vahdet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Türkiye genelinde emlak fiyatları her geçen gün artıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre 2015 yılında 1 milyon 383 bin mülk sahibi 27,2 milyar lira kira geliri elde etti.
Kiralar yükseldi, gayrimenkul sahipleri ceplerini doldurdu. Geçtiğimiz yıl ev ve dükkan gibi mülk sahipleri tam 27,2 milyar lira kira geliri sağladı. Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre, 2015 yılında 1 milyon 383 bin 925 mükellef kira geliri elde ettiğine dair beyanname vererek kiradan yaklaşık 27 milyar 230 milyon liralık gelir elde ettiklerini bildirdi. Kişi başına düşen ortalama kira geliri ise yaklaşık 20 bin lira oldu. Konut satışında ve kira gelirinde ise Türkiye’nin en kalabalık şehri İstanbul başı çekti. Geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde 1 milyon 289 bin 320 konut satıldı. Bunlardan 239 bin 767’sinin satışı İstanbul’da gerçekleşti.
‘KİRA DESTEĞİ FİYATLARI YÜKSELTTİ’
Konut satış ve kira fiyatlarındaki bu artışın sebebini ve İstanbul’un hangi ilçesinde ne kadar artış olduğunu emlak uzmanlarıyla konuştuk. İstanbul Emlakçılar Derneği Başkanı Eyüp Yaşar Ovalı emlak fiyatlarındaki hızlı artışın ilk sebebinin kentsel dönüşüm olduğunu söylüyor. Ovalı’ya göre, İstanbul’da çok sayıda yıkılan ev var ve bu evlerden çıkan insanlar kira bedeli karşılığında müteahhitlerden para alıyor. Bu paranın üzerine biraz daha katılarak başka bir yerde daire satın alınıyor. Meydana gelen bu sirkülasyon da mevcut fiyatların artmasına sebep oluyor.
‘SURİYELİ MÜLTECİLER ETKİLEDİ’
Son yıllarda İstanbul’a yoğun bir göç olduğunun altını çizen Ovalı, emlak fiyatlarının artış sebeplerine Suriyeli mültecileri de ekledi. Ev kiralama olayının ana temelinde yaşanılan yerden daha iyi bir muhite taşınmanın yattığını söyleyen Ovalı, “Suriyeli mülteciler yaşam standartları daha düşük olan semtlerde ev kiraladıkları için, o semtlerde yaşayanlar da daha iyi semtlere geçiyor. Bu yüzden artık kiralanacak daire bulunamaz vaziyette. Bu da kiraların artmasına sebep oluyor” dedi.
Emlak fiyatlarında son 2 yılda ortalama %50 artış olduğunu savunan Ovalı, çalışma şartlarının fazla olduğu semtlerde bu sayının hemen hemen iki katına çıktığını belirtti. Bir müddet daha kira fiyatlarındaki artışın devam edeceğini ileri süren Ovalı’ ya göre, 3 sene sonra bu olayda bir patlama olacak. Ovalı ‘Çoğu insanın derdi olan kira fiyatları yüzünden bir süre sonra İstanbul’dan başka şehirlere kaçışlar başlayacak’ diye konuştu.
‘EV SAHİPLERİ UYANIK DAVRANIYOR’
Fatih ilçesinde de yükselen kira fiyatlarının sebebinin, talepleri çok olan yabancı uyruklu vatandaşlardan kaynaklandığını belirten Feyza Emlak işletmecisi Cemal Sevgin, Fatih’ te yaşayan Suriyelilerin taleplerinin daha çok dükkânlara olduğunu söyleyerek “Dükkân kiraları %40 oranında artış gösterdi’ dedi. Ayrıca Suriyelilerin daire kiralamak için daha çok Karagümrük semtini tercih ettiklerini belirtti. Fatih’ te başka bir emlak işletmecisine göre ise, ev sahipleri artık kiracıyla senelik anlaşarak ev kiralıyor. Böylelikle bir sene sonra ilk verdiği kira fiyatından değil, yükselen kira fiyatlarına göre miktar belirliyor.
ULAŞIM KOLAYLIĞI BİR DİĞER ETKEN
İstanbul’da ulaşım kolaylığı da emlak fiyatlarını etkileyen en önemli faktörlerden biri. Ulaşım kolaylığı açısından cazip semtler arasında olan Mecidiyeköy’de emlak dükkanı bulunan Osman Söyler, ‘Bu semtte yaşayan biri hem metro hem de metrobüsü kullandığı için fiyatlar ulaşıma yakın yerlerde 2bin TL’ den başlıyor’ diyerek, son 2 yılda kira fiyatlarının %100 arttığını ifade etti.
Vahdet
Haber Yeni Marmara gazetesinde şu şekilde yer aldı;
Türkiye'de 1 milyon 383 binden fazla mülk sahibinin 2015 yılında kira geliri olarak yaklaşık 27,2 milyar lira elde ettiği öğrenildi.
Gelir İdaresi Başkanlığının bu yöndeki verilerinden elde edilen bilgilere göre, 2015 yılına yönelik olarak 1 milyon 383 bin 925 mükellef kira geliri elde ettiğine dair beyanname verdi. Bu mükelleflerden 144 bin 425'i ilk defa GMSI beyannamesi verirken, söz konusu mülk sahipleri geçen yıl ilk defa gayrimenkulünü kiraya verenler arasına katılmış oldu.
Gayrimenkul sahipleri bu dönemde verdikleri beyannamede, kiradan yaklaşık 27 milyar 230 milyon liralık gelir elde ettiklerini bildirdi. Kira gelirlerinden hesaplanan vergi tutarı ise 3 milyar 943 milyon lira olarak kaydedildi.
1,3 MİLYONLUK KONUT SATIŞI
Bu arada Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) verilerine göre geçen yıl Türkiye geneli 1 milyon 289 bin 320 konut satılarak Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmıştı. Aynı dönemde en fazla konut 239 bin 767 ile İstanbul'da, en az konut ise 139 ile Hakkari'de yeni sahiplerine kavuşmuştu.
Yeni Marmara