Vergi

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Yarın başlıyor!

Ev, arsa ve arazi sahiplerini ilgilendiren Emlak Vergisi ödemeleri 1 Mart'ta başlayacak. Emlak Vergisi’yle ilgili ödeme, hesaplama, muafiyet ve cezalar nasıl belirleniyor? İşte emlak vergisinin detayları...

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren Emlak Vergisi’nin 2020 yılına ait birinci taksit ödemeleri 1 Mart'ta başlayacak. İlk taksidi ödemek için son tarih 1 Haziran olarak belirlendi. Emlak Vergisi, arsa, bina, arazi gibi taşınmazlardan yıllık olarak tahsil ediliyor. 

Posta Gazetesi'nden Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre, gayrimenkulünü elden çıkarmayanlar ile geçen yıl gayrimenkul alanlar bu yıl emlak vergisini ödeyecek. 

Nasıl hesaplanır?

4 senede bir takdir komisyonlarınca emlak değerleri tekrardan belirleniyor. Son olarak 2017 yılında tespit edilen değerler, 2021 yılına kadar geçerli oluyor. Ara yıllarda tespit edilen rakama yeniden değerleme oranı ekleniyor. Yeniden değerleme oranı bu yıl için yüzde 22.58 olarak belirlendi. Buna göre, Emlak Vergisi değeri yeniden değerleme oranının yarısı olan (yüzde 23.73/2) yüzde 11.29 artırılarak hesaplanacak.

Emekliler, engelliler boşuna ödemeyin!

Emlak Vergisi’nden brüt 200 metrekareyi aşmayan ve tek meskeni bulunan ev hanımları, emekli maaşıyla geçinenler, hiç geliri olmayanlar, engelliler, gazi ve şehitlerin dul ve yetimleri muaf tutulabiliyor. Bu hakkını bilmediği için vergi ödeyen çok kişi var.

Vergi muafiyetinden yararlanmak için belediyeye başvurup ‘vergi muafiyeti formu’ doldurmak şartı bulunuyor. Bu kişilerin bankada 40 bin TL'yi aşan birikimi sebebiyle faiz geliri bulunuyorsa Emlak Vergisi muafiyetinden faydalanamıyor. Evi dışında gayrimenkulü örneğin; arsası olan da vergiden muaf olamıyor.

Sahip olduğu tek evi kiraya verip, başka bir evde kirada oturanlar ise vergiden muaf tutuluyor. Ancak tek evini kiraya verip başka bir evde kira ödemeden oturanlar vergiden muaf tutulmuyor.

Değerin binde 2'si

Ortaya çıkan rakam üzerinden, gayrimenkulün türüne (mesken, işyeri, arsa, arazi) göre belirlenen oranlar hesaplanarak, vergi bedeli bulunuyor. Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2, büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak belirleniyor.

İşyerleri için büyükşehirlerde binde 4, diğer illerde binde 2, arsalar için büyükşehirlerde binde 6, diğer illerde binde 3, araziler için büyükşehirlerde binde 2, diğer illerde binde 1 olarak hesaplanıyor. Bu şu şekilde açıklanabilir: 

Büyükşehirde yer alan konut için örnek

Evin 2019 yılına ait emlak vergi değeri: 130 bin TL 2019 yılına ait yeniden değerleme oranının yarısı: (yüzde 22.58/2): Yüzde 11.29

Meskenin 2020 yılı emlak vergi değeri: 144 bin 677 TL
Bin liraya kadar olan kesirler dikkate alınmadığından, verginin tahakkukunda esas alınacak emlak vergi değeri: 144 bin TL
Bu değerin binde 2’si: 288 TL

Nereye ödenmeli?

Emlak Vergisi taksitleri gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye ödenebiliyor. Eğer ilçe belediyesi ‘e-belediye’ sistemini kullanıyorsa, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde de yapılabilir.

Gecikmeyin cezası var

Emlak Vergisi borcu olup olmadığını sorgulamak ve teyit etmek için, bu işlemleri belediyelerden veya e-Devlet aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemleri bölümü kullanılabilir. Emlak Vergisi’nin ilk ve ikinci taksidi mutlaka belirlenen süre içinde ödenmeli. Gecikme durumunda yüzde 2 faiz uygulanıyor.

Mahalle olan köy 2022'ye kadar muaf

Büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüşen ve tüzel kişiliği kaldırılan köylerde Emlak Vergisi tahsili 2022 yılı sonuna kadar ertelenmişti. Yani, bu köylerde yaşayanlar da Emlak Vergisi’nden muaf tutuldu.

Ev alırken sorun

Satın alınan gayrimenkulün Emlak Vergisi borçlarından alıcı da sorumlu tutuluyor. Bu sebeple gayrimenkul alırken, Emlak Vergisi borcu olup olmadığını araştırmak gerekli. Gayrimenkulün satıldığı yıla ait Emlak Vergisi ise satıcı tarafından ödeniyor.

Alıcının mükellefiyeti, bir sonraki sene başlıyor. Örneğin bu sene bir ev alırsanız, bu yılın vergisi satıcının sorumluluğunda, 2021 yılından itibaren ise vergiden ev sahibi sorumlu.

İade alabilirsiniz

Muaf olduğu halde Emlak Vergisi ödeyenler, yersiz ödemenin iadesi için belediyelere itiraz ederek geriye dönük 5 yıllık Emlak Vergisi’nin ödemesini talep edebilri. Bunun için belediyenin emlak birimine ‘düzeltme dilekçesi’ verilmesi gerekiyor. 

2020 emlak vergisi nasıl hesaplanır?

Ev ve iş yeri sahipleri dikkat! Son 3 gün!

2020 emlak vergisi istisnası!