27 / 04 / 2024

Gayrimenkul sahiplerinin dikkatine! Emlak vergisinden muaf olma şartları neler?

Gayrimenkul sahiplerinin dikkatine! Emlak vergisinden muaf olma şartları neler?

Emlak vergisi, her yıl Mayıs ve Kasım aylarında, gayrimenkullerin kayıtlı olduğu belediyelere ödenir. Emlak vergisini bazı durumlarda olan ve bazı şartları taşıyan kişiler ödemez. Peki sıfır oranlı emlak vergisi için aranılan muafiyet şartları nelerdir?



Emlak vergisi, her yıl Mayıs ve Kasım aylarında, gayrimenkullerin kayıtlı olduğu belediyelere ödenir. Emlak vergisini bazı durumlarda olan ve bazı şartları taşıyan kişiler ödemez. Bu kişilerin belediyelere vereceği dilekçe ile Emlak Vergisinden muaf olması gerektiğini belirten durumları açıklamaları gerekir.

Takvim'de yer alan habere göre; emlak vergisi ödemesi için aranılan muafiyet şartlarını taşıyan kişiler emlak vergisi ödemezken, bu kişilerin dışında olan ve adına kayıtlı tapusu olan herkes emlak vergisi mükellefidir. 

Türkiye sınırları içerisinde evi, arsası, işyeri, dükkanı, tarlası ve konutu olan herkesi ilgilendiren emlak vergisinde belirli koşullar kapsamında muafiyet uygulanıyor. Peki sıfır oranlı emlak vergisi için aranılan muafiyet şartları nelerdir, kimler emlak vergisi öder, kimler emlak vergisi ödemez? 

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDER, KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEZ?

Emlak vergisi ödemesi için aranılan muafiyet şartlarına sahip olan vatandaşlar emlak vergisi ödemezken bu kişilerin dışında kalan adına kayıtlı tapusu olan herkes emlak vergisi mükellefi sayılmakta.

EMLAK VERGİSİ MUAFİYET ŞARTLARI NELERDİR?

Sahip olduğu taşınmazın tek taşınmazı olması koşulu ile; 

Hiçbir geliri olmayan işsizler ve ev hanımları,

Sahip olduğu tek geliri sosyal güvenlik kurumu tarafından ödenen emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığı olan,

Engelli vatandaşlar Emlak Vergisi ödemezler. Engelli vatandaşların birden fazla evi de olsa başka gelirleri de olsa Emlak vergisinden muaf tutulurlar.

Engellilerin hastanelerden alacakları engelli raporları veya engelli kartlarıyla belediyelere başvurmaları gerekmekte.

Türkiye sınırında 200 metrekare ve altı evi olanlar emlak vergisinden muaf tutuluyor. 200 metrekare evi olan işsiz, emekli, ev hanımı, engelli kişiler, evlerini kiraya verip başka bir konutta kirada otursalar bile emlak vergisini yine de ödemiyor. 

Fakat emekli eşin kendi evini kiraya verip de kocasının üzerine ait olan evde yaşaması durumunda emlak vergisi ödenmekte. Emekli, işsiz ve ev hanımı olanların sahip olduğu 200 metrekare ve altında ki evleri için emlak vergisi vermemeleri için başka gelirleri bulunmaması gerekiyor. 

Emekliler için emlak vergisinden muaf olabilmek için sadece bir evleri bulunmaları gerekiyor. Üzerlerinde birden fazla evi olan kişiler emekli de olsa emlak vergisi öder.

Senenin belli dönemlerinde gidilen yazlıklarda da emlak vergisi ödeniyor. Emlak vergisinden muaf olabilmek için yazlıklarda sürekli oturulması gerekmekte. 

Yurt dışında emekli olup Türkiye'de 200 metrekare ve altı evi bulunan kişilerde emlak vergisi ödemekle yükümlüler. Emekli şartı Türkiye'de emekli olanlar için geçerli sayılıyor. 

Emekli olup tek evi bulunanlar, konutunu iş yeri olarak kullanırsa emlak vergisi öder. 

200 metrekareden büyük hisseli tapulu konutlarda, hisse oranı 200 metrekareden küçük olsa da emlak vergisi ödenir. Çünkü emlak vergilerinde tapu hissesine değil konutun metrekare büyüklüğüne bakılmakta. 

Şehitlerin dul ve yetimleri ve gazilerin de 200 metrekare ve altı konutları için emlak vergisi ödeme şartı bulunmuyor. 

GERİYE DÖNÜK ÖDENEN EMLAK VERGİSİ PARASI İADESİ NASIL ALINIR?

Yukarıdaki listede olmasına rağmen bu hakkından haberdar olmadığı için emlak vergisi ödemesi yapan kişilere belediyeler tarafından geriye dönük 5 senelik ödedikleri paraları geri iade ediliyor. 

Emlak vergisi iadesi için kişinin ödeme yapmış olduğu makbuzlar ile ödeme yapmış olduğu emlak vergisi servisine başvuruda bulunması yeterli. 

Emlak Vergisi İnternetten Ödenir Mi?

Evet, emlak vergisi internetten ödenebilir. E Belediye hizmeti sunan bankalar online emlak vergisi ödeme fırsatı da sağlıyor. 

Buna ek olarak internet bankacılığı üzerinden de emlak vergisi ödeniyor. Bunun için ödemeler bölümünden vergi ödeme bölümüne girerek anlaşmalı bankalar üzerinden ödeme gerçekleştirilebilir.

İnternetten Emlak Vergisi Nasıl Ödenir?

İlk olarak e devlet üzerinden ya da google araması ile taşınmazın bağlı olduğu belediyenin internet sitesine giriş yapın.

İnternetten emlak vergisi ödeme işlemi için mutlaka belediyenin e belediye hizmeti sunması şartı aranmaktadır. Yani belediyeninin isminin internetten hizmet sunan belediyeler listesinde olması gerekmekte.

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Servet vergisi tartışmaları gündemde!


Geri Dön