Sektörel

Gayrimenkul satış ihalelerinde yeni düzenleme!

Meclis Genel Kurulunda, 5'inci Yargı Paketi'ni kapsayan İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi'nin birinci bölümündeki maddeler kabul edildi. Kabul edilen maddeler kapsamında, taşınır ihalesindeki değişiklikler taşınmazlar için de geçerli hale geldi. 

Meclis Genel Kurulunda, 5'inci Yargı Paketi'ni kapsayan İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi'nin birinci bölümündeki maddeler kabul edildi, ikinci kısmıyla ilgili görüşmeler de bitirildi. Anadolu Ajansı'ndan Seval Ocak Adıyaman ve Ertuğrul Subaşı'nın haberine göre; kabul edilen maddeler kapsamında, taşınır ihalesine ilişkin değişiklikler taşınmazlar için de geçerli hale geldi.

 

Hem taşınmazlar hem de taşınırlarda ihale alıcısı, ihalenin feshi istenmiş olsa bile artırma sonuç tutanağının ilanından itibaren 7 gün içinde satış tutarını nakit olarak ödemekle yükümlü. Satışı yapılan malın teslimi, ihale kesinleşmeden yapılmayacak ve resmi sicilde alıcı adına tescillenmeyecek. 

Teklifle taşınır malların satışıyla ilgili yapılan ihale usul ve esaslarına ilişkin bazı değişiklikler, taşınmaz mallar için de geçerli sayılacak.

Elektronik satış portalında gerçekleştirilecek satış ilanında, varsa ipotek sahibi alacaklılarla diğer ilgililerin, taşınmaz üzerindeki haklarını 15 günde icra dairesine bildirmeleri gerekli olacak. Tersi durumda hakları tapu siciliyle sabit olmadıkça satış tutarının paylaşmasından hariç tutulacaklar ve bu hususlar irtifak hakkı sahipleri için de geçerli sayılacak.

Kıymet takdiriyle ilgili şikayet yetkisiz icra mahkemesinde gerçekleştirilirse icra mahkemesi evrak üzerinde incelemede bulunarak başvuru tarihinden itibaren en geç 10 gün süreyle yetkisizlik kararı alacak ve masrafını gider avansından karşılamak şartıyla dosyayı, resen yetkili icra mahkemesine yollayacak. Bu şekilde kıymet takdiriyle ilgili şikayetin yetkili mahkeme tarafından bir an önce ele alınmasına imkan sunulacak.

İhale alıcısının isteği üzerine icra dairesi, satılan taşınmazda kira sözleşmesine bağlı olarak yaşayan kişiye kira tutarını, diğer durumlarda ise taşınmazı kullanan kişiye bilirkişi tarafından belirlenen aylık kullanım tutarını icra dairesine yatırması emrini verecek. 

İhtara karşın tespit edilen tutarın icra dairesine yatırılmaması durumunda, ilgili hüküm kıyasen uygulanacak ve depo edilen tutar ihalenin sonucuna bakılarak hak sahibine ödenecek. Bu şekilde uygulamada sıklıkla karşı karşıya kalınan tereddütlerin giderilmesi hedeflenirken, ihale kesinleşinceye kadar taşınmazın ne şekilde muhafaza ve idare edileceğiyle ilgili de icra dairesine yol gösteriliyor.

İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun!

İcra İflas Kanunu’nda ne değişiyor?