Gayrimenkul satış sözleşmesi noterde yapılmazsa ne olur?
Gayrimenkul satış sözleşmesi, tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da taşınmazı tüketiciye devrettiği sözleşme oluyor. Peki, gayrimenkul satış sözleşmesi noterde yapılmazsa ne olur?
Gayrimenkul satış sözleşmesi noterde yapılmazsa ne olur?
Gayrimenkul satış sözleşmesi, tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşme "gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi" oluyor.
Kanunen taşınmaz mülkiyetinin kazanılması, tescille oluyor. Miras, mahkeme kararı, cebrî icra, işgal, kamulaştırma hâlleri ile kanunda öngörülen diğer hâllerde, mülkiyet tescilden önce kazanılır.
Ancak, bu hâllerde malikin tasarruf işlemleri yapabilmesi, mülkiyetin tapu kütüğüne tescil edilmiş olmasına bağlı oluyor.
Ayrıca tapu kütüğüne kayıtlı bir taşınmazın mülkiyetinin işgal yoluyla kazanılması, ancak kaydının malikin istemiyle terkin edilmiş olmasına bağlı oluyor.
Tapuya kayıtlı olmayan taşınmazlar üzerinde işgal yoluyla mülkiyet kazanılamıyor. Peki, gayrimenkul satış sözleşmesi noterde yapılmazsa ne olur?
Gayrimenkul satış sözleşmesi noterde yapılmazsa sözleşme geçersiz oluyor. Satıcı, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremiyor.
Satıcı, geçerli bir sözleşme yapılmış olmadıkça tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemiyor.
Satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi nasıl olur?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com