Gayrimenkul satış vaadi sözleşmelerinde nelere dikkat edilmeli?
Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Dilara Yeni bugünkü köşe yazısında gayrimenkul satış vaadi sözleşmelerini kaleme aldı.
Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Dilara Yeni, "Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nedir?" başlıklı yazısında gayrimenkul satış vaadi sözleşmelerini ve dikkat edilmesi gerekenlerini kaleme aldı.
Son dönemde bizlere ağırlıklı olarak ‘’topraktan ev aldım fakat bitmeden fiyat farkı isteniyor’’ ‘’ev aldım, fakat kur yükselince anlaştığımız rakamdan daha fazla ücret talep edildi’’ ve minvalinde birçok soru gelmektedir. Bu yazımızda konuyu hukuki açıdan değerlendirmek üzere her neviden taşınmaz alımında muhakkak yapılmasını önerdiğimiz üzere konut niteliğinde ki gayrimenkul alımlarında da tapuda devir öncesi sorunları önlemek adına yapılması zaruri bir sözleşme olarak gördüğümüz gayrimenkul satış vaadi sözleşmesini değerlendireceğim.
Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, hukuki niteliği itibari ile ön sözleşmedir. Sözleşmenin tapuda devir anına dek, yukarıda değindiğimiz sorunları önlemesi için muhakkak yasaya uygun şekilde gerçekleştirilmesi gereklidir. Nitekim satış vaadi sözleşmesi; satıcı ve alıcının, taşınmazın satışı konusunda anlaştıklarını gösteren özetle satış koşullarının belirlendiği bir sözleşmedir. Muhakkak noterde ve düzenleme şeklinde yapılması gereklidir. Sözleşmede satıcı ve alıcıya ait bilgilere, satılan taşınmaza ait adres ile taşınmazın ada, pafta ve parsel bilgilerine, satış bedeline, satış bedelinin alıcı tarafından nasıl ödeneceğine; örneğin satış taksitli gerçekleştirildi ise her bir taksitin ödeneceği tarihe ve devir tarihine yer verilmelidir. Söz konusu sözleşme ile gayrimenkulün satışına dair tüm hususlar tarafların ortak mutabakatı ile noter huzurunda tespit edilir.
Yine gayrimenkulün başka kişilere satışı halinde; alıcının yasal alım hakkını korumak adına sözleşmenin muhakkak gayrimenkulün bulunduğu yer tapu müdürlüğünde tescil edilmesi gerekli ve yeterlidir. Böylece alıcı gayrimenkulü tapuda devir alacağı ana dek; gayrimenkulün bilgisi ve isteği dışında üçüncü bir kişiye de satılmış/satılacak olması ihtimaline karşı gayrimenkulü yasal alım hakkını hukuki açıdan garanti altına almış olacaktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir önemli husus sözleşmenin noterde ve düzenleme şeklinde yapılmış olmasının önemidir.
Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi şekil şartları 2021!