Emlak Terimleri

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi geç teslim sorunu!

İleri bir tarihte yapılacak tapu devir işlemi için önceden taraflar arasında imzalan gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinde belirlenen tarih öne sürülerek geç teslim için karşı tarafa dava açılabiliyor..

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, ileri bir tarihte yapılacak tapu devir işlemi için önceden taraflar arasında imzalanıyor. Bu sözleşme ile alıcı, satıcıya taşınmaz bedelinin tamamını ya da bir kısmını ödeyebiliyor. Ödeme bilgilerinin ve anlaşma şartlarının sözleşmede belirtilmesi ve bu sözleşmenin noter huzurunda imzalanması gerekiyor.


Sözleşmede belirlenen tarihte devir ve teslim işleminin yapılamaması halinde alıcı yaşadığı mağduriyet adına yasal süreç başlatabiliyor.


Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi geç teslim davası Tüketici Mahkemesinde açılabiliyor.


Daire alımlarıyla ilgili satıcı ile alıcı, yüklenici ile alıcı arasındaki taşınmaz satışı ve satış vaadi sözleşmelerinde zamanaşımı BK. 125’e göre 10 yıl olup, dairenin geç tesliminden kaynaklanan kira gelirlerinden yoksun kalma bir zarar olduğuna, Sözleşmede teslim süresi kararlaştırılmışsa satıcı temerrüde düştüğüne, yani sözleşmeye aykırı bir durum yarattığına göre bu konudaki davanın süresi de 10 yıl oluyor. Ancak bu sürenin geçmesi halinde yasla hak kaybediliyor.


Örneğin; Yargıtay 23. Hukuk Dairesi, Esas: 2013/4520, Karar: 2013/6875 İçtihat Davacı arsa sahibi, davalı yüklenici ile akdettiği kat karşılığı inşaat sözleşmesine istinaden, geç teslimden dolayı kira kaybına uğradığından bahisle oluşan gecikme tazminatının tahsilini talep etmiştir. 


Davadaki gecikme tazminatına konu olan alacak, dönem itibariyle en son 13.07.2004 tarihinde muaccel hale geldiğinden zamanaşımının bu tarihten itibaren başlatılması gerekir. O halde mahkemece davanın zamanaşımı nedeniyle reddi yerine, zamanaşımının kat irtifakı tesis tarihinde başlatılacağı gerekçesiyle kısmen kabulünde isabet görülmemiştir.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com