28 / 04 / 2024

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nasıl feshedilir?

 Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nasıl feshedilir?

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi,gayrimenkulü alacak ve satacak olan kişiler tarafından imzalanan hukuki geçerliliği olan sözleşme olarak tanımlanıyor.Peki, gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nasıl feshedilir?



Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nasıl feshedilir?

Alıcı ve satıcının karşılıklı olarak, satıcının satışını vermek,alıcının da gayrimenkulü satın almak ve bedelini ödemek için düzenlenen sözleşmeye satış vaadi sözleşmesi deniyor.


Gayrimenkul satış vaadi, eski adıyla gayrimenkul satış vaadi ile ilgili hükümler, şekil ve şerh ile sınırlı oluyor. Satış vaadi, satış sözleşmesinden farklı olarak satış sözleşmesi için bir ön sözleşme niteliği taşıyor.


Gayrimenkuls atış vaadi sözleşmesi feshi de söz konu olabiliyor.Öncelikle vaadin yerine getirilmesi veya sözleşmenin feshi ile sona eriyor. Satış vaadi sözleşmesine göre vaad edilen taşınmaz bedelini ödeyerek, vaad eden ise sözleşme konusu taşınmazın mülkiyetini vaad edilene devrederek gerçekleşiyor.


Usülüne göre noterde düzenlenen sözleşme, fesih edilmediği sürece geçerli olup tarafları bağlıyor.


Diğer bir fesih yöntemi ise Borçlar Kanunu’nun 106’nci maddesine göre taraflardan birinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde diğer tarafın fesih ihbarı göndermesiyle oluyor.Sözleşmenin fesih edilmemesi durumunda ise, taraf karşı taraftan yükümlülüklerini yerine getirmediğinden dolayı doğan zarar tutarının ve yükümlülüklerinin yerine getirilmesini talep edebiliyor. 



Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi noter masrafı!



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön