27 / 04 / 2024

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin mirasçılara etkisi!

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin mirasçılara etkisi!

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, ileride yapılacak gayrimenkul satış işlemi için taraflar arasında imzalanan sözleşme oluyor. Peki, gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin mirasçılara etkisi nedir?



Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, ileride yapılacak tapu devir işlemi için taraflar arasında imzalanan sözleşme olarak karşımıza çıkıyor. Satıcı bu sözleşme ile alıcıya, gayrimenkulünü belli bir tarihte satacağını vaad ediyor. 


Satış vaadi sözleşmesi taraflar arasında düz beyaz kağıda yazılarak yapılamıyor. Sözleşmenin geçerli olabilmesi için mutlaka noterde düzenlenmesi gerekiyor. Akabinde teminat olmak üzere tapuya şerh verilmesi gerekiyor.


Sözleşmeye tarafların fotoğraflarının yapıştırılması ve noter tarafından mühürlenmesi gerekiyor.


Sözleşmede iki tarafın da hak ve sorumluluklarına, taşınmazın bedeli ve ödeme şekline, tapu teslim tarihi gibi bilgilere yer veriliyor.


Tapuya şerh edilen şahsi haklar üçüncü şahıslara karşı ileri sürülebiliyor.


Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin mirasçılara etkisi

Satış vaadi sözleşmesi ölümle sona eren bir sözleşme olmayıp; Medeni Kanun gereğince, mirasçılar miras bırakanın alacak ve haklarını kazandıkları gibi borçlarından da sorumlu oluyor. Dolayısı ile sözleşme mirasçıları da bağlıyor.


Satışı vaad edenin ölümü halinde ise onun yerine mirasçıları geçer ve satın almayı vaad edenin mirasçılara karşı hakları sürer. 




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön