Gayrimenkul satışında gelir vergisi istisnası 2022 nedir?
Gayrimenkullerin satın alma tarihinden itibaren 5 yıl içinde elden çıkarılmasından elde edilen gelir için vergi ödeniyor. Peki, gayrimenkul satışında gelir vergisi istisnası 2022 nedir?Gelir Vergisi Kanunu'nun 80'inci maddesi gereğince miras ve bağış yolu ile alınan konutlar hâriç, gayrimenkul alış tarihinden itibaren "tam 5 yıl geçmeden" satılması ve satış yapılan yılın istisna tutarı üzerinden bir kazanç elde edilmesi durumunda bu vergi ödeniyor
Gayrimenkullerin satın alma tarihinden itibaren 5 yıl içinde elden çıkartılmasından sağlanan kazanç değer artışı kazancı olarak, vergilendiriliyor. Gelir Vergisi Kanunu'nun 80'inci maddesi gereğince miras ve bağış yolu ile alınan konutlar hâriç, gayrimenkul alış tarihinden itibaren "tam 5 yıl geçmeden" satılması ve satış yapılan yılın istisna tutarı üzerinden bir kazanç elde edilmesi durumunda bu vergi ödeniyor.
2021 yılında (5 yıl geçmeden) gayrimenkul satışı yapan kimseler bu sene vergi mükellefi oluyor. 5 yıl içinde sahip olduğu gayrimenkulü 2022 yılında satarak kazanç elde edenler ise 2023'te vergi mükellefi olacak.
Vergide her yıl istisna tutarı belirleniyor. Gayrimenkul değer artış kazancı vergisini belirlenen istisna tutarından yüksek gelir elde edenler ödüyor.
GAYRİMENKULÜN İKTİSAP TARİHİ HANGİ TARİHTİR?
Vergilengirmede gayrimenkul alış tarihi önem teşkil ediyor. Tapunun resmi olarak alındığı tarih iktisap tarihinin başladığı yıl oluyor. Ancak kimi zaman tapu alınmadan önce evde oturulabiliyor. Bu durumun ikametgâh, fatura vb. resmi bir belge ile kanıtlanması halinde, tapu alım tarihi yerine evde oturulmaya başlanan tarih iktisap tarihi olarak kabul ediliyor ve süre bu tarihten itibaren başlıyor.
Eşi çalışan emekli emlak vergisi öder mi?
Emekli kira gelir vergisinden muaf mı?
İki evi olan ev hanımı emlak vergisi öder mi?