Sektörel

Gayrimenkul satışındaki kazancın yüzde 75'i vergiden muaf oluyor!

Sözcü Gazetesinde yer alan Olaylar, Sorunlar, Çözümler köşesinde bugün Gayrimenkul satış kazancının ortaklara dağıtımı konusuna değinildi...

Kurumlar Vergisi Kanunu'nun beşinci maddesinde; kurumların, "en az iki tam yıl" süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazların satışından doğan kazançların "yüzde 75'inin" vergiden istisna oldu­ğu belirtiliyor.

İstisna, satışın yapıldığı dö­nemde uygulanıyor ve satış kazancının istisnadan yararla­nan kısmı yani yüzde 75'i "satışın yapıldığı yılı izleyen be­şinci yılın sonuna kadar" pa­sifte özel bir fon hesabında tu­tulması gerekiyor.

Ayrıca, satış bedelinin, satı­şın yapıldığı yılı izleyen "ikin­ci takvim yılının sonuna ka­dar tahsil edilmesi" de gerek.


KAZANÇ DAĞITIMINDA STOPAJ VAR

Fon hesabına alman kazanç tutarının beş yıl geçtikten sonra ortaklara dağıtılması durumun­da, söz konusu istisnadan ya­rarlanma şartı ihlal edilmiyor.


Ancak, bu durumda kâr da­ğıtımı söz konusu olacağın­dan, dağıtım yapılacak ka­zançların, dağıtım yapılan or­tağın durumuna göre, "gelir ya da kurumlar vergisi stopa­jına tabi" tutulması gerek (Maliye Bakanlığı'nın, 28.02.2013 tarih ve 18008620- 125[ÖZG-2012-6]-16 sayılı özelgesi).


YENİ TASARI 

Yeni Gelir Vergisi Tasarısı'nda, iki yıllık süre "mükte­sep hak" olarak korunuyor. Ancak Tasan yasalaştıktan sonra edinilen ya da iki yılı doldurmayan gayrimenkuller- de, istisna uygulaması değişti­riliyor. 5 yıldan sonra satışta yüzde 75 istisna uygulanıyor.


Sözcü Gazetesi