04 / 05 / 2024

Gayrimenkul satışından elde edilen gelirin vergilendirilmesi!

Gayrimenkul satışından elde edilen gelirin vergilendirilmesi!

Gelir Vergisi hükümlerine göre, gayrimenkul satışından elde edilen gelirler vergiye tabi tutuluyor. Peki değer artış kazancı vergisi olarak bilinen vergiye neler tabi? İşte gayrimenkul satışından elde edilen gelirin vergilendirilmesi...



Gayrimenkul satışından elde edilen gelirin vergilendirilmesi!

Gelir Vergisi hükümlerine göre, gayrimenkul satışından elde edilen gelirler vergiye tabi tutuluyor. Değer artış kazancı vergisi olarak bilinen vergiye neler tabi?


Değer artış vergisinin konusu:

-Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı, 

- Voli mahalleri ve dalyanlar, 

- Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar, 

- Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları. 


Verginin yükümlüsü, gayrimenkulünü elden çıkaran herkes olmuyor. Vergi mükellefinin belirlenmesinde bazı kıstaslar bulunuyor.


Gerçek kişilerin ödedikleri bir bedel karşılığında edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş sene içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artışı kazancı kapsamında gelir vergisine tabi tutuluyor.


Bir diğer ifade ile değer artış vergisinin yükümlüsü, gayrimenkulünü beş sene içinde elden çıkaranlar oluyor. Ancak, bedelsiz olarak ya da veraset yoluyla edinilen gayrimenkullerin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ile gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan fazla bir süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendirilmiyor.


Değer artış kazancı beyannamesi verme zamanı:

Beyanname, elde edilen değer artış kazancının safi miktarının açıklanan istisna sınırının aşması durumunda, satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar yıllık beyanname ile beyan edilip, Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen oranlar üzerinden gelir vergisi hesaplanarak, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitle ödenecektir. 


Buna göre, 2013 yılında gayrimenkulünü elden çıkaran vatandaşların elde ettikleri kazanç için 25 Mart'a kadar beyanname vermeleri gerekiyor. Beyanname verme için vergi mükelleflerinin son 2 günü bulunuyor.



Bir yıl içinde birden fazla dairenin alım satımı ticari faaliyete girer mi?


Geri Dön