Sektörel

Gayrimenkul satışları yüzde 7,5 geriledi, markalı konut satışı hız kesmedi!

TÜİK verilerine göre, gayrimenkul satışlarında bu yılın ilk dört ayında yüzde 7.5 ve nisanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.3'lük düşüş görülse de markalı konut üreticileri satışlardan memnun.

TÜİK verilerine göre, gayrimenkul satışlarında bu yılın ilk dört ayında yüzde 7.5 ve nisanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.3'lük düşüş görülse de markalı konut üreticileri satışlardan memnun. Türkiye'nin son 15 yılda lokomotifi haline gelen gayrimenkul sektörü, hem inşaat geliştiren firmalara hem de yatırımcılara kazandırmaya devam ediyor. Her geçen gün sayısı artan müteahhit firmalar bir biri ardına projeler geliştirirken, pastadan payını almak isteyen farklı sektördeki girişimciler de inşaat sektörüne adım atıyor. Böyle olunca da ortaya tüketicinin beğenisine sunulan birçok konut projesi çıkıyor. Ortaya çıkan rekabetten eski ve köklü firmalar, marka olmuş inşaat firmaları kazançlı çıkıyor. Rekabetin sonucunda tüketiciler ya da konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar, projeler arasındaki farkı görerek doğru yatırım kararını alabiliyor. 


Hamit Demir: "Markalı konut sektöründe de tüketiciler için güven en önemli anahtar. Şimdiye kadar maket üzerinden satışlar yapılıyordu ve bazı konut alıcıları aldığı konutun bedelini ödemesine rağmen konutunu vaat edilen tarihte teslim alamadı. 


Markalı konutların devamlılığında sıkıntı öngörmüyorum. Yeni projemiz Demir La Vida'nın yarısını lansman sonrasında sattık. İnşaat büyüyor, satışlarımızın her donem iyi gidiyor." 


Uğur Dumankaya: "Projelerimizde iç satıslardaki düsüse rağmen yurt dışı satışları yüzde 30'lar seviyesine çıktı. İç satışlarda yaşadığımız kaybı yurt dışı satışlar ile telafi ediyoruz. Önümüzdeki donemde satışlarda mutlaka hızlı yükseliş olacaktır. Rekabetin artması ile yeni kampanyalar hayata geçiriliyor. Yeril yatırımcıdan yasayacağı daralmayı yabancı yatırımcılardan gelecek taleplerle dengeleyeceğimize inanıyorum." "Daralmanın sektörü en yoğun etkilediği dönemlerde bile satışlarımızı tamamladık. Projelerimizin başlangıç asamasında yüzde 35-65 prim yapacağını öngörüyoruz. 2013'te geliştirdiğimiz tüm konut ve ofis projelerinin satısını tamamlayarak 2014'e neredeyse stoksuz girdik. 2014 yılında 7 yeni projeye başlayacağız. 


Ziya Yılmaz: Taksim ve Çağlayan ile Kartal Maltepe bölgesinde hayata geçirilecek olan projelerimizin toplam hacmi ise 3 milyar TL'yi bulacak. İnşaat sektörüne yapılan yatırımların durmaması gerekiyor. Faizlerdeki düşüşler konut alımını canlandırıyor. 


Türkiye ekonomisi büyüyor ve inşaat sektörü de bu büyümenin lokomotifi diyorsak, kredi faizlerinin düşmesiyle tetiklenen sektörümüzün kollanması gerektiğini düşünüyorum.



Altan Elmas: Markalı konuta talepte canlılık var. Faizlerin yükselmiş olması ikinci el konut piyasasında bir miktar yavaşlamaya sebep oldu. Ancak faiz düsüsü konut sektörünü daha da canlandıracaktır. Bizim aynı anda satışını yürüttüğümüz 3 konut ve 1 ofis projemiz var. Konut tarafında İdilia projesi, hemen teslim Exen İstanbul ve Günesli'de Corridor Cadde Rezidans projesi bulunuyor. İlk 5 ay içerisinde bu projelerimizde toplam 364 bağımsız bölüm satısı gerçekleştirdik. Konut ve ofis portföyünün yaklaşık yüzde 40'ını ilk 5 ayda satmıs olduk. Bunun yanı sıra Sultangazi'de geliştireceğimiz konut projesi için toplam 1.100, Bursa projemiz için de internet üzerinden 1.200 ön talep aldık." 


Star