Genel

Gayrimenkul sektörü hisseleri 2011'de 10.8 milyar TL oldu!

 Gayrimenkul sektörü hisselerinin piyasa değeri 2008 yılında 1 milyar TL iken 2011 yılında 10a katlanarak 10.8 milyar TLye çıktı. Yeni halka açılmalar şirket birleşmeleri borsadaki GYOların piyasa değerinin hızlı büyümesini sağladı

Son yıllların gözde sektörü gayrimenkul, borsa yatırımcılarının da ilgi alanı oldu. 2008 yılında borsada 16 gayrimenkul şirketi işlem görürken, gayrimenkul şirketlerinin borsadaki piyasa değeri 1 milyar TL seviyesinde idi. Ancak 2011 yılına geldiğimizde borsadaki şirket sayısı 23e çıktı. Gayrimenkul şirketlerinin toplam piyasa değeri de 10.8 milyar TLye ulaştı.
Gayrimenkul yatırımları ile kira geliri ve değer artış kazancı elde eden Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO) hızla büyüyor. Emlak Konut GYO başta olmak üzere halka arzlarda meydana gelen artış ve yatırım ortaklıklarından (YO), GYOya dönüşen, birleşen şirketlerin katkısı büyümenin hızlanmasını sağladı.
Sektördeki gelişme trendine baktığımızda geçtiğimiz 10 yıl içinde faizlerde yaşanan düşüşle birlikte konut kredilerinin cazip hale gelmesinin de sektöre olan ilgiyi artırdığı gözleniyor. Sermaye Piyasası Algı ve Potansiyeli Belirleme Araştırmasında gayrimenkulün, altından sonra en çok akla gelen ikinci yatırım aracı olduğu göz önünde bulundurulduğunda, borsada da GYOların büyümesine şaşırmamak gerekiyor.

Halka açıklık oranları
SPK düzenlemelerine göre, Türkiyede GYOlar halka açılmak zorunda. Yapılan düzenleme değişikliği ile asgari halka açılma oranının  yüzde 49dan  yüzde 25e inmesi, özellikle son iki yılda halka açılan GYO sayısındaki artışta etkili oldu. Aralık 2011 itibariyle 23 GYO, İMKBnin toplam piyasa değerinin  yüzde 2.85ini oluşturuyor.

Hisseler % 23 iskontolu
Borsada işlem gören Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hisseleri ortalama yüzde 23 oranında iskontolu işlem görüyor. 23 firmadan sadece 4 tanesi primli işlem görüyor. Bunlar İdealist GMYO, Avrasya GMYO, Yeşil GMYO ve Nurol GMYO. En fazla iskontolu işlem gören gayrimenkul şirketleri ise Kiler GMYO, Martı GMYO, Akmerkez GMYO ve Vakıf GMYO. Bu hisselerin iskontoları yüzde 70 ile yüzde 76 arasında değişiyor. 

2012de GYO fiyatları
Geçen süre zarfında özellikle faizlerin düşük seviyede kalması konut sektörüne olan talebi canlı tutarken marka projeler ilgi odağı olmayı başardı. Bu ilgi borsada GYOların öne çıkmasına neden oldu. Ancak önümüzdeki yıl zor geçecek. Piyasalarda artan volatilite hem reel sektörü hem de yatırım araçlarının seyirlerini etkileyecek.
Bu nedenle GYO Endeksinde, İMKB 100 Endeksindeki dalgalanmalara paralel olarak gerileme yaşayabilir ve hisse bazında farklılıklar gözlense de mevcut iskontolara rağmen düşüşler devam edebilir. Ancak bu düşüşler zaten iskontolu olan GYO hisselerinde alım fırsatları da yaratacak. Bu nedenle özellikle güçlü projeleri olan  GYOların takip edilerek sektör hisselerinin izlenmeye alınması, ileriye yönelik fırsatların yakalanmasına imkan sağlayacaktır.
 
ALTINDAN SONRA GYO AKLA GELİYOR
Sermaye Piyasası Algı ve Potansiyeli Belirleme Araştırmasında gayrimenkulün, altından sonra en çok akla gelen ikinci yatırım aracı olduğu görülüyor
 

GYOLARIN AVANTAJLARI
GYOların temel amacı getiri potansiyeli yüksek gayrimenkuller ile gayrimenkule dayalı projelere yatırım yap arak yada portföyündeki gayrimenkullerden kira geliri ve ya gayrimenkul alım satım kazancı elde ederek kazanç elde etmek. Böylece GYOlar yılsonunda bu kazancı ortaklarına temettü olarak dağıta rak gayrimenkul gelirini ortaklarına aktarabilmekte.
GYOlar portföy değerinin asgari yüzde 50sini gayrimenkullere yada gayrimenkule dayalı projelere ayırmak zorunda. Bunun dışında da sermaye piyasası araçlarını alıp satabilir ya da para piyasalarında işlemler yapabilirler. Tüm bunlardan ayrı olarak sağlanan vergi avantajı onlara ayrı bir özellik sağlamakta. GYOların kazançlarının kurumlar vergisinden muaf tutulması bu şirketlerin ilgi görmesinin önemli nedenlerinden biri.

GYOLAR NASIL KURULUYOR
 Gayrimenkul yatırım ortaklıkları, yeni bir anonim şirket  şeklinde kurulabil ecekleri gibi, daha önce kurulmuş şirketlerin esas sözleşmelerini değiştir meleri suretiyle de gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüşmeleri mümkün. Ancak her iki halde de gayrimenkul yatırım ortaklı ğının kuruluşunun veya dönüşümünün SPK tarafından uygun görülmesi gerekiyor. Bu tür şirketler kayıtlı sermaye sistemine tabi bulunuyor.
Bu nedenle gayrimenkul yatırım ortaklıkları, esas sözleşmede tespit edilen kayıtlı sermaye  tavanına kadar  sadece yönetim kurulu kararı ile sermayesini artırabiliyor. Ayrıca, esas sözleşme ile yetkili kılınması kaydıyla, yönetim kurulu, imtiyazlı ve itibari değerinin üzerinde hisse senedi çıkarabilir, hissedarın yeni pay alma hak kını sınırlandırabilir ve ya imtiyazlı pay sahiplerinin haklarını kısıtlar nitelikte kararlar alabilir.

AÇIKLANACAK VERİLER
19 Aralık 2011
11:00  Euro Bölgesinde ekim ayı cari işlemler dengesi
12:00  Euro Bölgesinde Eylül ayı inşaat üretimi
20 Aralık 2011
07:00  Japonyada öncü göstergeler endeksi
09:00  Almanyada Ekim ayı ÜFE açıklanacak.
09:00  Almanyada GFK Tüketici Güven Endeksi
11:00  Almanyada Ekim ayı CB öncü göstergeler endeksi
15:30  ABDde Kasım ayı konut başlangıçları ve inşaaat izinleri
21 Aralık 2011
06:30  Japonya Merkez Bankası faiz kararı
11:00  Euro Bölgesinde Kasım ayı CB öncü göstergeler
17:00  ABDde Kasım ayı ikinci el konut satışları
17:30  ABDde haftalık petrol stok verileri
22 Aralık 2011
11:30  İngilterede 3.çeyrek cari işlemler dengesi ve GSYH
14:00  TCMB faiz kararını açıklayacak
15:30  ABDde haftalık işsizlik maaş başvuruları
15:30  ABD 3.çeyrek GSYH (final)
23 Aralık 2011
15:30  ABDde Kasım ayı dayanıklı mal siparişleri
15:30  ABDde Kasım ayı kişisel gelirler, harcamalar
17:00  ABDde Kasım ayı yeni konut satış verileri

TCMBNİN FAİZ KARARI İZLENECEK
Piyasalarda ağırlıklı olarak Avrupa odaklı gelişmeler izlenecek. 22 Aralıkta TCMBnin faiz kararı önemli olacak. Kredi kuruluşlarının şirketler ve ülkelere ilişkin değerlendirmeleri yakından izleniyor. Olumsuz her değerlendirme karamsarlığı biraz daha artırıyor. Yılsonunun yaklaşması nedeni ile yılı yüksek tamamlamak isteyenler bile satışa geçmeye başlıyor. Bu hafta TCMBnin faiz kararı önemli olacak.
 

BORSA
Desteklerini kırdı
Yükselemeyen  borsa desteklerini de aşağı doğru kırarak haftayı 51.665 seviyesinden tamamladı. Ortalamaların aşağı kırılması morallerin bozulmasına neden oldu ve satışlar arttı. İlk direnç seviyesi 52.500de bulunuyor
 

DÖVİZ
Direnç seviyesinde
1.86-1.8750 dirençlerinin üzerine çıktı. Haftayı 1.8805 seviyesinden tamamladı. 1.87nin üzerinde tutunduğu sürece yükselişi deneyecektir. Ancak 1.8750nin altındaki hareketler desteklerin test edilmesine neden olacak.

FAİZ
MBnin faiz kararı önemli
Bu hafta TCMBnin faiz kararı önemli olacak. Gösterge faiz 20 günlük ortalamanın hemen altında. Bu seviyenin altındaki hareketin sürüp sürmeyeceği takip edilecek. Yukarı ataklarda yüzde 10.40 seviyesi önemli.

ALTIN
Güç kaybetti
1.700 desteğinin kırılması ile başlayan aşağı hareket 1.570li seviyelerin görülmesine neden oldu. Altından kaçış ortalamaların da aşağı doğru kırılmasına neden oldu. Bu hafta 1.680 seviyesinin aşılıp aşılmadığı izlenecek.
 
DIŞ PİYASALAR
AVRUPA ENDİŞELERİ VE EURO/DOLAR İZLENECEK
Kredi kuruluşlarının Avrupaya dair yapmış oldukları endişeli açıklamalar piyasalarda sert satışları beraberinde getirdi. Fitch, cuma günü Fransanın not görünümünü durağandan negatife düşürdü, 6 ülkeye de uyarıda bulundu. Moodys, Belçikanın Aa1 olan uzun vadeli notunu Aa3e çekti. FEDin de faizde değişikliğe gitmemesi euronun değer kaybetmesine ve paritenin 1.29a gerilemesine neden oldu. FEDin faizi değiştirmeyeceği bilinmesine rağmen, piyasalar rahatlatıcı açıklamalar bekliyordu. Ancak bunun yaşanmadığı görüldü. Bu da satışları beraberinde getirdi. Aralık ayının son haftasına yaklaşılırken, Euro Bölgesindeki gelişmeler yakından izlenecek. Euro/doların seyri önemli olacak.

ABD
Ortalamalarda
11.700-11.900 aralığındaki ortalamalarda bu seviyelerin aşağı doğru kırılmaması önemli. Desteğin aşağı kırılması morallerin bozulmasına neden olacaktır. Dirençler 12.000 ve 12.250 seviyelerinde.

BREZİLYA
Güç kaybediyor
Yurtdışı piyasalardaki bozulma ortalamaların da altına kaymasına neden oldu. Haftayı 56.096 seviyesinden tamamladı. Yeniden 57.300ü aşmayı başaramazsa satış baskısı sürebilir. Ortalamaların altına kayması olumsuz.

JAPONYA
Satış baskısında
8.500ün altına kayınca haftayı 8.401 seviyesinden tamamladı. 20 günlük hareketli ortalama 8.527de bulunuyor. 50 günlük ortalama 8.600, 100 günlük ortalama ise 8.821de. Ortalamalar yukarı kırılmadıkça güç kaybı sürer.

ALMANYA
Desteğini kırdı
Avrupadaki olumsuz gelişmeler, güçlü destek seviyelerinin altına kayılmasına neden oldu. 5.701den tamamladı. 5.800 seviyesi önemli. Bu seviyenin üzerine yeniden çıkmayı başaramazsa satış baskısı devam edecektir. 5.800 aşılırsa ilk direnç 6.100de.

Milliyet