Sektörel

Gayrimenkul sektörü İstanbul rotasını değiştirir mi?

Beyttürk İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Barman, İstanbul merkezli büyüyen gayrimenkul sektörünün rotasını değiştireceğini söyledi...

1987'de Yalova'da dünyaya gelen Beyttürk İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve DEİK Türk-Yemen İş Konseyi Başkanı Muhammet Uğurcan Barman, yatırımları doğduğu şehir ve çevresinde yapmış.

Muhammet Uğurcan Barman,  "İstanbul merkezli büyüyen gayrimenkul sektörü ileriki dönemde rotasını değiştirir mi" sorusuna, "Kesinlikle değişeceğine inanıyorum. Bugün büyük metropollerde büyük bir stok oluştu. Yeni proje gerçekleştirmek ise çok maliyetli. Arsa payları ve fiyatları tavan yapmış noktada. Bu da dolayısıyla tüketiciye yansımakta. Ancak çevre illerde ise bu tam tersi pozisyonda." şeklinde yanıt verdi. İşte  Barman ile gerçekleştriğimiz röportaj;

1.    Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?
1987 yılında Yalova'da doğdum. Lise öğrenimini Yalova’da tamamladıktan sonra, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Uluslararası Ticaret lisans bölümünü bitirdim. Beyttürk İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve DEİK Türk-Yemen İş Konseyi Başkanıyım. 

2.    Yabancı iş birlikteliklerinizle hızlı bir şekilde büyüyorsunuz. Yeni dönem hedefleriniz nelerdir?
Beyttürk bugün başta Körfez ülkeleri olmak üzere Ortadoğu’nun Türkiye deyince bilenen en büyük konut markalarından biri haline gelmiştir. Amacımız İstanbul dışında farklı illerimiz de de konut projeleri geliştirerek başta bu bölgelerin kalkınması olmak üzere yatırımlarımızı geliştirmek istiyoruz. Ulaşılabilir konutlar üreterek yurt dışındaki yatırımcıları ülkemize kazandırmak düşüncesindeyiz.

3.    Yurt dışında proje geliştirecek misiniz?
Şu anki planlarımız içerisinde Saray Bosna bulunmakta. Uzun zamandır gerekli fizibilite çalışmalarını sürdürüyoruz. Önümüzdeki yılın 2 yarısı gibi projemizi somut hale getirebileceğimizi umut ediyoruz. 

4.    Özellikle Yalova ve çevresini tercih etme nedeniniz nedir?
Yalova uzun yıllardan beri yabancı yatırımcı başta olmak üzere çok önemli bir tercih noktası olmaya devam ediyor. Bu bölgelerde arsa maliyetlerin uygun olması direk konut maliyetlerinizi de olumlu etkilemekte. Osmangazi köprüsünün açılması ile beraber Yalova Türkiye’nin en önemli illerinden biri haline geldi. Yeşili, doğası ve denizi ile Yalova Marmara bölgesinin incisi konumundadır.

5.    Yalova'da satışı devam eden projeleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? Fiyatlar ne kadardan başlıyor? Yeni bir kampanya var mı?
Dreamland villa projemizin satışını tamamladık ve Yaşam başladı. Mia thermal projemiz özellikle Yalova’nın en lüks projelerinden bir tanesi idi. Projedeki dairelerin tamamı tükendi ve yaşam başladı.

Şuanda satışı devam eden Beytepe, Beytepe Plus ve Beyttürk Orman projelerimiz bulunmakta. Bu 3 projemizde toplam daire sayısı 950 adettir. Satışlarımız çok başarılı ilerlemekte şu anda %10 civarında bir satılmamış dairemiz bulunmaktadır.

6.    Sizin projelerinizi özellikle Körfezli yatırımcılar tercih ediyor. Bunun nedeni nedir?
Yatırımların yoğun olarak görüldüğü Marmara Bölgesi’nde yer alan Yalova ve çevresi deyim yerindeyse Körfez yatırımcılarının gözdesi durumundadır. Çünkü Yalova şehri yaklaşık 30 yıldır çok yoğun bir şekilde Arap kökenli ailelerin yerleştiği bir yerdir. Türkiye’nin pek çok turistik şehri bulunuyor fakat Yalova Çınarcık, eşsiz tabiatı, doğal güzellikleri ve muhteşem denizi ile apayrı bir yer olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik bölgede bulunan çok sayıda termal tesis sağlık turizmi açısından büyük imkânlar sağlıyor. Tüm bunların bir araya gelmesi ister istemez Yalova’da gayrimenkul fiyatlarını Türkiye standartlarının biraz üzerine taşıyor. 

Her yıl Irak, Suriye, Dubai, BAE, Katar, Bahreyn veya Lübnan gibi çok sayıda ülkeden aileler bu şehre göç ediyor. Tabi Yalova’nın Arap aileler tarafından tercih edilmesinde birçok neden sayabiliriz. Bunlardan bir tanesi Arap kökenli ailelerin çocuklarının iyi bir eğitim alması için sadece Araplara özel okulların bulunmasıdır. Özellikle son yıllarda Irak ve Dubai’den Yalova’ya çok sayıda ailenin gelerek yerleştiği istatistikî verilerden anlaşılıyor. Dolayısıyla Yalova Çınarcık için Türkiye’nin Ortadoğulu şehri diyebiliriz.

7.    Türk vatandaşlığı limitinin düşürülmesi gayrimenkul sektörüne nasıl yansıyacak?
Konut satışında, belli bir limitin üzerinde gayrimenkul satın alan yabancılara TC vatandaşlığı verilmesi kararını olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. Körfez'den binlerce yatırımcının Türkiye'ye getirilmesine vesile olan şirketimiz yabancıya konut satışıyla ilgili hukuki süreçlerin kolaylaştırılması dönük atılan adımları desteklemeye devam ediyor. Yabancıya uzun süreli oturum hakkı ve vatandaşlık verilmesi konusu sektör için önemliydi. Yabancı yatırımcıların kendini daha güvende hissetmesi önemli. İlk adımda 1 milyon dolar gibi bir rakamın sınır olarak belirlenmesi ve bunun daha sonra vatandaşlık sınırının 250 bin dolara indirilmesi gayrimenkul sektörüne yeni bir ivme kazandırdı. Daha fazla yatırım yapanlara farklı ayrıcalıklar tanınmalıdır. Yabancının uzun süren bürokrasiden yorulduğu bir dönemde vatandaşlık vermek doğru bir adım oldu. 'Böylece özellikle Körfez ülkelerinin ilgisini yeniden kazanmanın fırsatı doğmuş oldu. Yabancıdan elde edilen gelirin en az 2 kat artması için herhangi bir bahane kalmamıştır. Bu adımla bir ölçü de devlet güvencesi de verilmiş oluyor Karşılıklı kazan kazan temelinden bakarsak, atıla bu adımlar sektörü önümüzdeki yıllarda da canlı tutacaktır. 

8.    Arap yatırımcıların Türkiye'ye ilgisi nasıl?
Arap ülkeleri Türkiye ile ticaret ve yatırım yapmak için çok istekli. Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ticaret hacmi son 14 yılda beşe katlandı. Arap Birliği ile ekonomik ilişkilerini en üst düzeye çıkarması Türkiye'nin lehine olacaktır.

2003 yılında 9 milyar dolar olan körfez ile ticaretimiz, bugün itibarıyla 46 milyar dolara çıktı. Bu rakamın 2018 yılında 70 milyar dolar olacağı öngörülüyor. Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn ve Kuveyt başta olmak üzere birçok Arap ülkesiyle iş birliği bulunun Türkiye'ye olan ilgi 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra da hız kesmedi.

9.    Avrupalı gayrimenkul yatırımcısının Türkiye'den uzaklaşmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Arap yatırımcının ilgisi bir anda nasıl patladı? 
Emtiada altın nasıl güvenli liman olarak görülüyorsa, Araplar da Türkiye’yi güvenli liman olarak görüyor. Küresel ekonomideki belirsizlik ve körfezdeki gerginlik, Arap yatırımcıların Türkiye ilgisini arttırıyor.  Aradıkları güveni hemen yakınlarında yer alan, kültürel yakınlığı olan Türkiye’de buluyorlar. Nasıl ki global ekonomi sıkıntıda olduğunda yatırımcı güvenli liman olarak altına yöneliyorsa, Araplar da ülkemizde doğru yönlendirildikleri zaman kazançlarına kazanç kattıklarını görünce Türkiye’yi bir altın gibi güvenli liman olarak görmeye, yatırımlarını daha da artırmaya başladılar.

10.    İstanbul merkezli büyüyen gayrimenkul sektörü ileriki dönemde rotasını değiştirir mi? 
Kesinlikle ben  değişeceğine inanıyorum. Bugün büyük metropollerde büyük bir stok oluştu. Yeni proje gerçekleştirmek ise çok maliyetli. Arsa payları ve fiyatları tavan yapmış noktada. Bu da dolayısıyla tüketiciye yansımakta. Ancak çevre illerde ise bu tam tersi pozisyonda. İstanbula sadece 45. Dk mesafedeki illerde İstanbul’un yarı fiyatına daire sahibi olabiliyorsunuz. İstanbul dışında gerçekleştirilecek marka projeler ile ilgi bu bölgelere kayacaktır diye düşünüyorum.

11.    İstanbul'da yeni proje üretmeyi düşünüyor musunuz?
Beyttürk olarak proje üretmekte aceleci davranmıyoruz. Fırsatların sürekli geleceğine inanıyoruz. Şuanda Silivri bölgesi ile ilgili çalışmalarımız devam etmekte. Bu bölgede proje gerçekleştirmeyi istiyoruz.

12.    Yeni projeniz var mı?
Yalova’da Beyttürk Cadde adında 80 adet daireden oluşan butik bir projemiz bulunmakta. Ruhsat çalışmalarının tamamlanması bekliyoruz. Önümüzdeki günlerde lansman yapmayı planlıyoruz. 

https://www.beytturk.com/


Esra Nur AÇKI/Emlakkulisi.com

Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com