Gayrimenkul sektörü, sosyal medya ilanlarına çözüm arıyor!
Sahte ilanların engellenmesi ve tüketici mağduriyetini önlemek amacıyla oluşturulan Elektronik İlan Sistemi'nde yetki doğrulama uygulaması yeni yılla birlikte başladı. Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan, bu uygulamanın olumlu yönleri olduğu gibi olumsuz etkileri olduğuna da dikkat çekti.
1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe giren Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), gayrimenkul sektöründe yeni bir dönemi başlattı. Peki bu uygulama sektörde neleri değiştirecek? Tek çözüm yolu bu mu, alternatifler neler? Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. İşte Samet Hızalan'ın o yazısı...
Ticaret Bakanlığı tarafından 31 Ağustos 2023 tarihinde yapılan yönetmelik değişiklikleriyle sahte ilanların, ilan kirliliğinin, fahiş fiyat artışlarının ve tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesi amacıyla taşınmaz ve taşıt ilanlarının yayınlandığı ilan platformlarına kimlik ve yetki doğrulama yükümlülükleri getirildi. Bu doğrultuda kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nin (EİIDS) ilk aşamasında ilan vermek isteyen kişilerin kimlik doğrulamaları 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren yapılmaya başlandı.
Kimlik bilgileri doğrulanmayan kişiler ilan platformlarında ilan giremedikleri EİDS'nin ikinci aşaması olan yetki doğrulama uygulaması ise 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu oldu.
Yeni yılla birlikte satılık taşınmaz ilanları ve taşıt ilanları için de yetki doğrulama zorunlu hale getirildi.EIDS yetki doğrulaması uygulamasıyla ilanlar sadece taşınmaz / taşıt sahibi, 1. ve 2. derece kan hısımları veya eşiyle e-devlette yer alan EİDS yetkilendirme ekranından yetkilendirilen yetki belgeli emlak ya da galeri işletmelerince verilecek.
Sosyal medya da dahil olmak üzere elektronik ortamda verilen tüm ilanları kapsayan düzenlemeyle ilgili olarak elektronik ortamdaki tüm taşınmaz ve taşıt ilanları Bakanlık tarafından titizlikle takip edilmeye başlandı. Bu kapsamda yapılan incelemeler neticesinde, düzenlemeye aykırı şekilde ilan faaliyetlerinde bulunulduğu tespit edilen iki sosyal medya platformu hakkında idari para cezası uygulanırken; bugüne kadar 1.526 sosyal medya hesabına erişim engellendi. Önümüzdeki süreçte de EIDS ile getirilen düzenlemelere aykırı şekilde yayınlanan ilanlar hakkında gerekli yaptırımların uygulanmaya devam edileceği ve ayrıca yetki belgelerinin iptal edileceği bildirildi.
Ben bu çalışmanın olumlu yönleri kadar olumsuz yönlerinin olduğunu da düşünerek alternatifler yolların bulunması kanaatindeyim..
SARI SİTENİN ELİNİ GÜÇLENDİREN BİR UYGULAMA!
Evet Gayrimenkul sektörü ek iş olmayacak kadar önemli bir sektördür, yapılan bu çalışma bu düşünceye katkı sağlasa da, tek el olan ilan platformu sarı sitenin elini daha da güçlendirecektir bir uygulamadır.
Dünya’da bu konunun çözümü ile alakalı örnekler mevcut, MLS (MultipleListing Service - Çoklu listeleme hizmeti) denen sistem bu sorunun en olası çözümü arasında görünüyor.
Verilen ilanların organize bir veri tabanında toplanarak alıcı, satıcı ve gayrimenkul danıimanları arasında güvenilir bir iş birliği zemini oluşturuyor.
Bu düzenleme sosyal medya kullanımına getirilen kısıtlamalar, pek çok ilan sahibini mağdur edecektir. Fakat MLS gibi bir sistemle ilan paylaşımı kurallara bağlanırsa, hem danışmanlar hem de vatandaş kazanır. Hükümetin yasal altyapıyı oluşturması ve sektör liderlerinin destek vermesiyle bu dönüşüm mümkün olabilir.
2025 yılında gayrimenkul sektörünü neler bekliyor?
Kira fiyatları düşmeye devam ediyor!
|