Sektörel

Gayrimenkul sektörü tam 59 çeyrektir üst üste büyüyor!

Gayrimenkul sektörü, 2009 ılının 2. çeyreğinden bu yana tam 59 çeyrektir üst üste büyüdü. İşte o rakamlar...

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan resmi verilere göre, Türkiye ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde (ocak-mart dönemi) yüzde 5,7 büyüme gösterdi.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre söz konusu büyümenin iktisadi faaliyet kollarına göre dağılımında inşaat sektörü yüzde 11,1'lik performansla ilk sıraya yerleşti. İnşaat sektörüyle yakından ilişkili olan gayrimenkul faaliyetleri sektöründeki büyüme trendi de oldukça dikkati çekti. Son 59 çeyrektir üst üste ülke ekonomisinin büyümesine pozitif katkı sağlayan gayrimenkul faaliyetleri sektörü, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,5 büyüdü. Sektör en son 2009 yılının 2. çeyreğinde küçülmüştü.

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Neşecan Çekici, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, toplamda 250 alt sektörü besleyen gayrimenkul sektörünün ekonomiye katkısının 15 yıldır kesintisiz sürdüğünü kaydetti.

2023 yılının Ocak ayında inşaat sektöründe çalışan ücretli sayısının 1 milyon 552 bin seviyelerinde olduğunu anımsatan Neşecan Çekici, "Bu yılın Mart ayı itibarıyla rakam 2 milyon 56 bin kişiye çıktı. 504 bin artış var. Satılan konut adedi açısından da OECD ülkeleri arasında ABD'den sonra Türkiye en büyük pazar. Türkiye, 2023 yılında konut satışında yüzde 17 küçülme yaşasa da Avrupa'da en canlı pazar olmayı koruyor." ifadelerini kulllandı.

Neşacan Çekici, sektördeki finansal sıkışıklığı çözme zamanı olduğunu dile getirerek, bu kapsamda Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından hayata geçirileceği açıklanan Proje Gayrimenkul Yatırım Fonunun (Proje GYF) hayati önemde olduğunu dile getirdi.

Açıklamasında söz konusu sektörde son dönemde yaşanan olumsuzlukları ortadan kaldırmak adına yaptıkları faaliyetlere de değinen Neşecan Çekici, "Derdimiz sektörün canlılığını korumak ve ivme kazandırmak." ifadelerini kullandı.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Engin Keçeli de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada 250 civarındaki alt sektörü pozitif etkileyen gayrimenkul sektörünün ekonomiye ciddi ivme kattığını dile getirerek, "Bunu, konut satışları azalmasına rağmen gayrimenkul sektörünün büyümeye net katkısından daha rahat bir şekilde anlayabiliyoruz. 85 milyonluk ülkeyiz. Gayrimenkulün ekonomiye pozitif etkisi sürecek. Sektörümüz bundan önce olduğu gibi bundan sonraki senelerde de büyümeye devam edeceğinden şüphemiz yok." değerlendirmesini yaptı.

Helmann Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün de açıklamasında son günlerde sık sık gündeme gelen gayrimenkul sektörünün Türkiye ekonomisine katkısının hem istihdam hem de üretim açısından çok önemli olduğuna değindi.

Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında inşaat sektörünün ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 11,1 büyüyerek son 26 çeyreğin en iyi performansını elde ettiğini kaydeden Selman Özgün, gayrimenkul sektörünün büyümeye pozitif katkısının ise 59 çeyrektir devam ettiğini kaydetti.

Ülkemizde her sene en az 750-800 bin konut üretilmesi gerektiğini fakat son senelerde arz yetersizliği sebebiyle üretimde istenilen rakamlara ulaşılamadığını kaydeden Selman Özgün, şöyle konuştu: "Üretime yönelik finansal alternatiflerin geliştirilmesi, kredi imkanlarının artırılması ve ucuz arsa arzı sayesinde üretim de  artırılabilir. Üretimin artırılması durumunda gayrimenkul sektörünün ekonomiye katkısı daha fazla olacak. Yeşil odaklı ve sürdürülebilir üretimle ekonomiye sağlamış olduğumuz katkının daha da artacağını, bu konuya daha çok odaklanılması gerektiğini düşünüyorum. Sektör olarak ekonomiye katkı sunmayı sürdüreceğiz."

Fuzul Topraktan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada 15 senedir ülkenin büyümesine katkı sağlayan emlak sektörünün, Türkiye'nin gelecekte de büyümesine ivme katmaya devam edeceğini dile getirdi.

Faruk Akbal, "Ülkemizdeki neredeyse her sektöre dokunan endüstrinin şu sıralar daha yenilikçi bakışa ve finansal anlamda çözümlere ihtiyacı var. Burada elbette kamu tarafından gerekli adımların ayak seslerini de duyuyoruz. Biz de bu yönde çalışmalarımızı ve yenilikçi uygulamalarımızı hayata geçirmeyi sürdürüyoruz." dedi.

Bahaş Holding Üst Yöneticisi (CEO) Abdüssamet Bahadır da yaptığı açıklamada ülkemizde gayrimenkul sektörünün ekonomik büyümenin itici güçlerinden olduğunu ve geniş bir yelpazede diğer sektörlere de ekonomik katkı sağladığını dile getirdi.

Abdüssamet Bahadır, "Gayrimenkul sektörü ayrıca istihdam yaratır, yatırım ve sermaye çeker, milli gelire ve finansal piyasaların gelişimine de katkı verir, vergi geliri getirir, dolaylı olarak da turizme katkı sunar." dedi.

Açıklamasında dünyada her ülkenin gayrimenkul sektörünü önemsediğini ve ekonomilerine ciddi katkıda bulunduğu için sürekli desteklediğini kaydeden Abdüssamet Bahadır, uluslararası gayrimenkul yatırımcılarına yönelik yeni stratejilerin geliştirilmesi gerektiğini de kaydetti.

 

TOKİ Başakşehir Kayabaşı'nda evler teslim edilmedi! TOKİ mağdurları konutlarını istiyor! 

A101 6 Haziran 2025 Aktüel Kataloğu yayımlandı! A101'de şimdi Ariel, Arzum, Kütahya Porselen ve Kiwi ürünleri indirimde!

Harem Altın fiyatları! Altın almak isteyenler dikkat! Tam altın ne kadar oldu? Çeyrek altın kaç TL?