Gayrimenkul sektörü yabancıların radarında: Yabancı doğrudan yatırımlarda gayrimenkul ağırlıkta!
Yurt dışında yerleşik kişilerin Türkiye’de edindikleri gayrimenkuller ödemeler dengesi kapsamında yer alıyor. Bu kalemde son senelerde 4 milyar doların üzerinde alımlar kaydediliyor. İşte ayrıntılar... Yatırımlar içindeki gayrimenkul ağılığı da sürüyor
Türkiye’nin çektiği yabancı doğrudan yatırımlar pandemi süreci dışında son senelerin en düşük seviyelerinde bulunuyor. Yatırımlar içindeki gayrimenkul ağılığı da sürüyor. Ocak-Mayıs döneminde Türkiye’ye net yabancı sermaye girişi 2 milyar 3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu tutar, sermaye, gayrimenkul, grup şirketlerinden borç vb. diğer yatırımlar gibi toplam gelen ve giden yatırımların kesinleştirilmesiyle meydana çıkıyor.
Yalnızca sermaye nitelikli yatırımları konu alan, doğrudan sermaye girişi değerlendirildiğinde, Türkiye’ye Ocak-Mayıs döneminde 2 milyar 181 milyon dolarlık sermaye girişine karşılık, 2 milyar 4 milyon dolar sermaye çıkışı yaşandığı belirlendi.
Son senelerde düşük seyreden yabancı doğrudan yatırımlarda Ocak-Mayıs döneminde düşüş eğilimi devam etti. Göreli olarak geçmişe kıyasla yüksek olan Türkiye’den yurt dışına yapılan doğrudan yatırımlarla beraber, senenin ilk 5 ayı sonunda detay rakamlarda, tasfiye edilenler düşüldükten sonra, çıkışın neredeyse Türkiye’ye gelen yatırım kadar olduğu belirlendi.
Gayrimenkul sektörü yabancıların radarında: Yabancı doğrudan yatırımlarda gayrimenkul ağırlıkta!
Ekonomimcom'dan Mehmet Kaya'nın haberine göre; yalnızca sermaye girişlerine bakıldığında Türkiye’den dışarıya yapılan yatırımlar ile Türkiye’ye yapılan yatırımların oranında son senelerde artış kaydedildi. Ocak-Mayıs döneminde bu oran yüzde 92’ye kadar çıktı. Tasfiyeler de dışarıda bırakılarak Türkiye’ye gelen tutarlar değerlendirildiğinde ise oran yüzde 90,9 şeklinde oldu.
Yabancı doğrudan yatırımlar görünümünde değişiklik olacak
Türkiye’nin ekonomi politika ve programını değiştirmeye hazırlandığı bugünlerde, senenin geri kalanında Türkiye’de faaliyetteki uluslararası şirketlerin 7 milyar dolarlık bir yatırım yapmaya hazırlandığına dikkat çekilmişti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Körfez ülkelerinde yatırımcı turuna çıktı. Hem ihracat hem de doğrudan yatırım olarak beklentiler 20 ile 30 milyar dolarlık bir seviyede öngörülüyor.
Bunun 2023 yılına karşılık gelecek rakamı, son senelerde 7-10 milyar dolar bandına yerleşmiş yabancı doğrudan yatırımlar tutarını yükseltecek.
Türkiye, özellikle Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile özelleştirme dahil şirket ortaklık ve satışları, yeni yatırımlar ve gayrimenkul alanlarında bir dizi görüşmeler yapıyor. Suudi Arabistan ile yatırımların karşılıklı korunması anlaşmasına da imza atıldı.
Bu ülkelerden yıllara dağılacak şekilde 20 ila 30 milyar dolarlık bir doğrudan yatırımın olabileceğine vurgu yapılmıştı. Bu tutarların bir bölümünün 2023 yılının içinde gelmesi bekleniyor..
Yurt dışında yerleşik kişilerin Türkiye’de aldıkları gayrimenkuller, ödemeler dengesi içinde takip ediliyor. Bu kalemde son senelerde 4 milyar dolardan fazla alımlar kaydediliyordu.
Bunlar arasında geçici koruma altındaki kişiler, sığınmacı ve göçmenler de yer alıyor. Türkiye’de Hatay, Mardin ve Kilis şehirleri dışında tüm illerde gayrimenkul alımı yapılabiliyor.
Fakat, çeşitli dönemlerde kayıtlı yabancılar yerleşik nüfusun yüzde 20’sini geçtiğinde ilgili mahallede yeni izin verilmiyor. İçişleri Bakanlığı Türkiye’de arasında İstanbul’daki 54 mahalle de yer alan, 63 şehirde 1.169 mahallede oturma izni olanlar dışındaki statülerde yabancı kaydını durdurdu. Bu kararların satışları etkileyebileceğine dikkat çekiliyor.
Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcı rüzgarı: En çok hangi hisselerden alım yapıyorlar?
Dolar uçtu temmuz zammı buhar oldu! Asgari ücret cebe girmeden eridi!