22 / 12 / 2024

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

Gayrimenkul sektöründe yaklaşık 2 senedir pandemi etkileri konuşuluyor. Peki gayrimenkul sektörünü 2022'de neler bekliyor? Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek? İnşaat sektörü patronları 2022 beklentilerini ve yeni yatırımlarını açıkladı...



Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını gayrimenkul sektörünü de etkilemişti. Gayrimenkul sektöründe tercihler ve trendler değişirken, fiyatlarda oldukça yükseldi. Peki gayrimenkul sektörünü 2022'de neler bekliyor? Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

Para Dergisi'nde yer alan habere göre; inşaat sektörü patronları 2022 beklentilerini ve yeni yatırımlarını açıkladı. İşte inşaat patronlarının gözünden 2022...

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

Erdal Eren / Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı 

"Yıllık hedef ilk 10 ayda aşıldı"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

2021 yılında canlanma yaşanmış ve müteahhitlerimizin üstlendiği yeni proje tutarında 20 milyar dolar olan yıllık hedef ilk 10 ayda aşılmıştır. Kasım sonu itibarıyla ise yıllık yeni proje tutarı 20.7 milyar dolardır. 2022 yılında da bu seviyelerin korunması ve aşılması hedeflenmektedir. Özellikle petrol fiyatları bir süre daha geleneksel pazarlarımızda yeni projelerin hayata geçirilmesi kapsamında bizler için destekleyici olabilecektir. Yeni ve etkili varyantlar kapsamında bazı ülkelerde yeniden gündeme gelen tedbirler ise risk unsurudur. Döviz Kurlarının arttığı, düşen alım gücünün öne çıktığı ve konut fiyatlarının maliyet artışlarının da etkisiyle yükseldiği bu şartlarda alım kararları da kaçınılmaz olarak ertelenmektedir. Konut kredisi faiz oranları da piyasanın psikolojik seviye olarak gördüğü yüzde 1'in üzerindedir.

Mehmet Okay / ANT Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

"İstanbul'da yeni projelerimiz var"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

2022'de de dünyanın yeni kavramlar, yeni iş kolları ve yeni yatırımlara gebe olduğunu düşünüyoruz. Ancak bu yılın son aylarında kendini daha çok hissettiren döviz kurlarına bağlı fiyat artışlarının tüm sektörleri etkilemesini, 2022 için en büyük risk olarak görüyoruz. Ant Yapı olarak Türkiye'nin yanı sıra Rusya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yüksek kaliteli işlere imza atan bir markayız. 2021'de Bodrum'da Radisson Hotel Group'un 'premium' markası Radisson Collection'ın kapılarını açtık. Radisson Collection Bodrum otelimiz Türkiye'de 'Collection' markasıyla açılan ilk otel oldu. Öte yandan Ant Yapı olarak 'Engineering News Record'un (ENR) "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhitleri" 2021 listesinde bu yıl uluslararası sıralamada 57'nci, Türkiye'de ise 3'üncü sırada yerimizi aldık. Gelecek yıl, yurt içi ve yurt dışındaki projelerimizi taahhüt ettiğimiz sürede teslim etmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Türkiye'de Bodrum Anthaven projesinin yeni etaplarını ve İstanbul'da yeni projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bunun yanında İstanbul'da yeni proje ve planlarımız bulunuyor. Yurt dışında ise hedefimizi her yıl yüzde 10 artırarak devam ediyoruz.

İnanç Kabadayı / Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı 

"Projelerimizi bu aydan itibaren lanse etmeyi planlıyoruz"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

Türk ekonomisinin geleceğine olan güvenimizin bir ifadesi olarak 2022-2023 yıllarını kapsayacak bir proje geliştirme hamlesine imza atacağız. İstanbul ve İzmir'in en güzel lokasyonlarındaki projelerimizi bu aydan itibaren lanse etmeyi planlıyoruz. Küresel salgının ekonomiye etkilerini azaltmak için istihdam oluşturmanın çok anlamlı ve değerli olduğunun bilincindeyiz. Bu vesile ile ön talep sürecindeki projelerimiz ve şantiyelerimiz, büyük bir oranda istihdam oluşturacak. Bunun yanı sıra, geliştireceğimiz projelerimizin artmasıyla genel merkezimizdeki kadromuzda da artış olacak. Yatırım planlarımız dâhilinde 2022-2023 yılları için toplam değeri yaklaşık 5 milyar TL olacak beş projeye başlamayı hedefliyoruz. Yeni yatırım zincirimizin ilk halkası olan Ispartakule'deki projeye ön talep toplamaya başladık. Türkiye'nin yıl sonu büyüme rakamlarının yine uluslararası finans ve derecelendirme kuruluşlarının açıkladığı tahminlerin üzerinde olacağını düşünüyorum. Güçlü nüfusumuz ve çok dinamik bir ekonomimiz var. Bu ivme, yatırım hamlelerinin devamı ve artan ihracatla 2022'de de devam edecektir.

Z. Altan Elmas / Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı 

"En büyük destek yabancıya konut satışından gelecek"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

TL'De yaşanan değer kaybından hareketle yatırımcılar varlıklarının değerlerini koruma arayışında konuta rağbet gösterdi. Yükselen döviz kuru endeksli artan maliyetlerle birlikte arzın da az olmasıyla konut fiyatlarındaki yükseliş devam edecek. Satış detaylarında baktığımızda bir miktar döviz varlığının konuta yöneldiğini görüyoruz ve önümüzdeki günlerde dolar ve altından gayrimenkule dönen bir kitleyle de karşılaşacağız. Özetle konut satışının, fiyatların enflasyonist dönemde daha da artacağı inancı ve konut yatırımının enflasyona karşı önemli bir korunma aracı olduğu gerçeği nedeniyle canlılığını koruyacağını ön görüyoruz. 11 aylık yabancıya satışın toplamı 50 bin 735 adet ve yaklaşık 8.5 milyar dolarlık döviz girdisiyle yıl hedefimizi geride bıraktı. Yıl sonunda 10 milyar doları yakalayabiliriz. Önümüzdeki dönemde yeni ekonomi programina en büyük destek, yabancıya konut satışından gelecek. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın kasım ayına göre yüzde 48.4 arttı, 7 bin 363 oldu. Toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı ise yüzde 4.1 oldu.

Dağlarca Çağdaş / Çağdaş Holding İcra Kurulu Üyesi 

"Kiralama yönetimi tarafında büyümeyi planlıyoruz"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

Çağdaş Holding olarak, pandemide yatırımlarımıza devam ettik. Şu anda Bodrum Cennet Koyu'nda 19 villalık ikinci etabımıza, Gündoğan'da altı villalık bir butik gayrimenkul yatırımımıza ve Yokuşbaşı'ndaki Swissotel Residences Bodrum Hill projemize devam ediyoruz. Bu üç yatırımın tutarı 120 milyon euro. Seneye hazır olacaklar. Bu yatırımların dışında Yalıkavak'ta da büyük bir arsa için görüşme sürecindeyiz. Yeni kurduğumuz Bodrum Villas şirketimizle de bize ait olmayan projelerde peyzajdan, güvenliğe kadar geniş concierge sistemi ile kiralama yönetimi tarafında büyümeyi planlıyoruz. Öte yandan 2018 yılında Bodrum'da Çağdaş Holding bünyesinde kurulan Bitci Teknoloji, bugün dünyanın sayılı blockchain şirketlerinden biri haline geldi. Biz blockchain'in geleceğin sistemi olduğuna inanıyoruz. Kripto para kullanıcı sayısı bakımından dünyada ilk beşteyiz. Burada da hızlı büyüme hedefliyoruz.

Özcan Tahincioğlu / Tahincioğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı

"İstanbul dışında birçok bölgede projelerimiz gündemde"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

Konut fiyatlarının 2022'de artacağı yönündeki beklentiler, yatırımcıların konuta ilgisini artırıyor. Bunlara ek olarak, Merkez Bankası'nın faizleri indirme eğilimi, konut sektörüne hareket kazandırmaya devam edecektir. Tahincioğlu Gayrimenkul olarak 2021'de olduğu gibi 2022'de de hiç durmadan yolumuza devam edeceğimizi söylemek isterim. Geride bıraktığımız yılda doğru stratejilerle hedeflediğimiz cironun üzerine çıkmayı başardık. Yeni yılda Göcek, Bodrum gibi İstanbul dışında birçok bölgede projelerimiz gündeme gelecek. Yatırımlarımızla birlikte her yıl olduğu gibi önümüzdeki yıl da şirketimizde istihdam artışı olacaktır. IMF'nin raporuna göre, Türk ekonomisinin 2021 yılına ilişkin büyüme tahmini yüzde 5.8'den yüzde 9'a yükseltilirken, 2022 için büyüme beklentisi yüzde 3.3'te sabit tutuldu. Buna rağmen 2022 yılı büyümesinin yüzde 5'lerin üzerinde gerçekleşeceğini düşünüyorum. Normalleşmenin ekonomimiz üzerindeki olumlu etkisi ve piyasalardaki dalgalanmaların azalmasıyla güven ortamı daha da büyüyecek, yatırımlar artacak, böylece de daha sürdürülebilir büyüme oranlarına erişeceğiz diye düşünüyorum.

Erhan Boysanoğlu / Mesa Yönetim Kurulu Başkanı 

"Yeni projelerimiz ile istihdam artacak"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

Geçen iki yıl gibi 2022 yılının hem küresel hem de ülkemiz bazında zorlu bir yıl olacağını düşünüyorum. 2021 yılında yaşanan girdi maliyetlerindeki artışın, 2022 yılında da artarak devam etmesini öngörüyoruz. Konut maliyetlerinde küresel olarak yaşanan artış trendi, arsa maliyetini de aynı oranlarda yükseltecektir. 2022 yılında mevcut çalışanlarımıza ek olarak yeni başlayacak projelerimiz ile istihdam olanaklarımızı artıracağız. Daha önce dönemsel şartlar gereği durdurduğumuz MESA Gökada projemize tekrar başlama kararı aldık. Ayrıca İstanbul'da çok emek verdiğimiz ve örnek teşkil edeceğine inandığımız bir kentsel dönüşüm projemiz olacak. Urla'da ise yeni bir projeyi hayata geçiriyoruz. Daha önce başarılı bir satışla bitirdiğimiz TEMA 1 projemizin devamı olan TEMA 2 ve TEMA World Eğlence Parkı projemizi de 2022 yılında hayata geçirmeyi planlıyoruz. Yurt dışında da 2021 yıl sonunda başlayan Irak ve Rusya'daki işlerimize 2022 yılında da hız kesmeden devam edeceğiz. Öte yandan gelişmekte olan Türkiye ekonomisinin yüzde 5 civarında büyüyeceğini düşünüyoruz.

Hilmi Uytun / Hafele Türkiye ve Bölgesi İcra Kurulu Başkanı 

"Yılı yüzde 200 büyümeyle kapatırız"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

Sektörümüz, pandemiden olumlu etkilenen nadir sektörlerden biri oldu. İnsanlar yaşadığı evlerde daha önce farkına varmadığı eskimiş ve işlevsiz olan birçok şeyi yenilemeye gitti. Bu da yenileme tarafındaki işlerin dört kata yakın artmasını sağladı, sektör geneli ciddi bir büyüme kaydetti. Konut sektörüne baktığımızda ise metrekarelerin daha fazla küçüleceğini söyleyebiliriz. Özellikle büyük şehirlerde mikro apartmanlar, konut portföyünde önemli bir paya sahip olacak. Son 15 yıldaki değişime bakarsak, hane halkı sayısının 5.5'ten 3.3'e geldiğini görüyoruz. Küçük ama konforlu ev pazarı büyüyecek. 2020 yılını bütçe üzerinde bir büyümeyle kapattık. Bu yılın ilk yarısında yüzde 120 gibi bir büyüme oranıyla karşılaştık. Yılı yüzde 200 büyümeyle kapatmayı hedefliyoruz. Dört yıllık büyüme trendi devam edecek. 2022 yılı da hedeflerimize ulaşacağımız, yine büyüme rekorları kıracağımız bir yıl olacak diye düşünüyorum. 2022'nin Türkiye için ihracat ve turizm odaklı bir yıl olacağını düşünüyorum. Öngörümüz konut sektörünün ve otel yatırımlarının tekrar büyümeye geçeceği yönünde. 

Cengiz Bayırlı / Property Invest USA (PIUSA) Şirketi Kurucusu 

"Türkiye, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

Kurlardaki hareketlilik, turizm de hızlı toparlanmaya ve ihracatta güçlü bir artışa yol açacaktır. Enerji fiyatlarının artışa devam etmesi ve döviz kurlarındaki oynaklık, risk olarak karşımızı çıkıyor. Asgari ücrete yapılan iyileştirmenin de etkisiyle enflasyon üzerinde baskının artarak ve yüzde 25 civarında olmasını öngörmekteyim. Dünya Sağlık Örgütü'nün son yaptığı açıklamaya göre koronavirüs salgini, 2022'de sona erecek. Salgının bitmesiyle dünya ticaretinin daha üst boyuta evrileceğine inanıyorum. ABD'de konut sektöründeki hareketlilik, 2022'de daha da artacak. Amerikan Merkez Bankası da konut yatırımlarının çok karlı bir hale geleceğini açıkladı. Şirket olarak emlak sektöründe beklediğimiz bu büyümeye paralel olarak yatırımlarımızı artırmayı hedefliyoruz. Tabii ki yatırımlarımızın artması demek kaliteli iş gücüne olan ihtiyacımızı da artıracaktır. Türkiye, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri. Koronavirüs ile birlikte ortaya çıkan global ekonomik krizden Türkiye de etkileniyor. 

Hakan Akdoğan / Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı 

"Yeni arzların artacağı bir yıl olur"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

Emlak danışmanlarının çatı kuruluşu olan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TUGEM), çok verimli bir yılı geride bıraktı. Yaptığımız TÜGEM Networks etkinlikleri başta olmak üzere birçok toplantı ve faaliyet ile sektörümüzün öncüsü olmaya devam ettik. Özellikle 2022 yılında da yeni üye ve teşkilatlarımız ile çalışmalarımızı artırmayı hedefliyoruz. TÜGEM sektörüne değer katan girişimcilerin bir araya geldiği öncü sivil toplum kuruluşu olmaya devam edecek. Ülkemiz ekonomisi çerçevesinde gayrimenkul sektörünün itici bir güç olduğuna inanıyoruz. 2022, yeni arzların artacağı bir yıl olacak. Bu çerçevede de gerek birinci gerekse de ikinci el taşınmaz ticaretinde hareketli bir dönem bekliyoruz. Yabancılara satışta yeni rekorların gerçekleşeceğine, gayrimenkul ihracatının da hareketli olacağına inanıyoruz. Gayrimenkul yeni yılda da güvenilir bir yatırım aracı olarak yatırımcıların gözdesi olacak. Gayrimenkul çerçevesinde ve ekonomideki büyüme hedefinin yüzde 20'leri geçeceğine inanıyoruz.

Suat Çalbıyık / Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı

"ABD'deki 1.2 tirlyon dolarlık altyapı paketi büyük fırsat"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

Çimento üretiminde, dövize endeksli enerji maliyetleri, toplam girdi maliyetinin yüzde 73 ila yüzde 81'ini oluşturmaktadır. Enerji fiyatlarındaki artış, tedarik zincirinde yaşanan olumsuzluklar ve dövizdeki dalgalanma, sektörümüzün sürdürülebilir geleceği noktasında ciddi riskleri barındırıyor. 2022 yılında finansal dengemizi ihracat ağırlıklı politikalar ile sağlamayı sürdüreceğiz. En büyük pazarlarımızdan ABD'de faaliyete geçmesi beklenen 1.2 trilyon dolarlık altyapı paketi, sektörümüz için önemli bir fırsat olacaktır. Yatırım noktasında önceliğimiz yeni tesisler kurmak değil; mevcut tesislerin karbon ayak izini azaltacak uygulamalarla (atık ısıdan enerji üretimi, atıktan türetilmiş yakıt kullanımı vb.) modernizasyonunu sağlamak ve Endüstri 4.0'a uygunluklarını yaygınlaştırmak. Uluslararası Para Fonu, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun Ekim 2021 sayısında, Türk ekonomisinin 2021 yılına ilişkin büyüme tahminini yüzde 5.8'den yüzde 9'a yükseltti. 2021 yılı büyüme rakamlarını göz önüne aldığımızda, 2022 yılında da pozitif yönlü büyüyeceğimizi düşünüyorum.

Abdülkadir Akkuş / Akkuş Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı 

"Zeytinburnu ve Bahçeşehir yatırımlarımız 1 milyar TL'yi geçer"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

Fiyat artışları 2022'de devam edecek gibi görünüyor. Devletin arsa üretmesi ve yeni konut üretimini teşvik edecek vergi düzenlemelerini hayata geçirmesi; konut fiyatlarına bir miktar gevşeme getirebilir. Şirket olarak; mevcut projelerimize devam etmenin yanı sıra yakın dönem hedeflerimiz arasındaki Zeytinburnu'nda 500 konutluk bir kentsel dönüşüm projesi ve Bahçeşehir'de de 250 adetlik bir villa projesini hayata geçirmeyi planlıyoruz. Yeni arazi geliştirme çalışmalarını gelecek yıl da sürdüreceğiz. 2022 yılında hayata geçireceğimiz Zeytinburnu ve Bahçeşehir projelerinin toplam yatırım tutarının 1 milyar TL'nin üzerinde olacağını öngörüyoruz. Halihazırda grup olarak ağırlıklı tekstil sektöründe olmak üzere bin kişiye istihdam sağlıyoruz. İstihdam sayımız ihtiyaca göre peyderpey artacaktır. Ancak ilk etapta toplam 100 kişiyi istihdam etmeyi planladık. Önümüzdeki yıl salgının etkilerinin azalan şekilde devam edeceğini varsayıyoruz. Bununla birlikte ekonominin çarkları da daha cesur çalışacaktır. Öte yandan 2022'de Türkiye ekonomisinin yüzde 3 civarında büyüyeceğini düşünüyoruz.

Süleyman Çetinsaya / Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı 

"Erciyes'e yeni bir otel kazandırdık"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

Merkez Bankası'nın faizleri indirmesinin ardından kamu bankaları, sifir konutlar için kredi faiz oranlarını 1 milyon TL altı tutarda 1.20'ye düşürdü. Önümüzdeki dönemde gayrimenkul yatırımcılarının piyasayı canlandıracak daha güçlü adımlar atacaklarını ümit ediyorum. Avrupa Konutları markalı projelerimizden Atakent 4'ün B ve C etaplarını bu yıl teslim ettik. Yamanevler'in 2. etabının teslimatını da çok yakın bir zamanda gerçekleştireceğiz. Çamlıvadi projemizde ise inşa çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Ayrıca, güçlü ortaklık yapısıyla kısa süre önce kamuoyuna duyurduğumuz 4 milyar TL yatırım bedeline sahip Tema İstanbul 2 ve Tema World projemiz büyük ses getirdi. Son yıllarda satış ofislerinde görülmeyen ilgi, Tema İstanbul 2 satış ofisinde yaşandı ve ortaya çıkan tablo yatırımcının Türkiye ekonomisine güveninin yansıması olarak değerlendirildi. Artaş Grubu olarak bu yıl turizm yatırımlarımızı da sürdürdük. 13 milyon dolar yatırım bedeline sahip Kayseri Erciyes'te 2 bin 200 metre irtifada konumlanan Radisson Blu Hotel Mount'u turizme kazandırdık.

İhsan Çulhalık / İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı 

"2022'de istihdam sayımız artacak"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

2021 yılında yaşadığımız ekonomik sıkıntıların ve buna bağlı olarak sektörel durgunluğun yeni yılla birlikte biraz toparlanmasını umuyoruz. Bu süreçte vatandaşın konut sahibi olmasını kolaylaştıracak birtakım desteklerin ve teşviklerin hayata geçirilmesini bekliyoruz. Öte yandan iç talebin neredeyse durduğu bir dönemde yabancıya yapılan satışlar sektöre destek oldu. Bu nedenle bu yabancıya satışı kolaylaştıracak uygulamalara ihtiyaç var. Örneğin banka ve kredi kuruluşları, yabancılara kredi verme konusunda daha esnek olurlarsa bu, satışlara ciddi şekilde yansıyacak ve bizlere can suyu olacaktır. 2022 yılı içerisinde de istihdam sayımızı artırmayı planladık. İlk etapta toplam 75-80 kişilik istihdam sağlamayı planlıyoruz. Pendik'te hayata geçirdiğimiz 'Ondörtüç Pendik' projesinin satış süreci devam ediyor. Ayrıca planladığımız 'Esenyalı Pendik' projemiz var. Yaklaşık 43 bin metrekare alanda inşa etmeyi planladığımız bu proje, 221 bağımsız bölümden oluşacak. Bu yatırımın tutarı yaklaşık 250 milyon TL olacaktır. Türkiye ekonomisinde 2022 yılında yüzde 5-6 civarında bir büyüme gerçekleşebilir.

Mehmet Onur Sarıbay / TURYAP Yönetim Kurulu Başkanı 

"Ocak ayında TURYAP Global'i kuruyoruz"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

Ülkemizde her zaman olduğu gibi bundan sonra da emlak sektörü hep önemini ve değerini koruyacaktır. Ama ekonomideki yaşananlar, ürün ve para değerlerinin çok farklılık göstermesi, oluşabilecek iş hacmini olumsuz etkiliyor. Alıcının almaktan, satıcının satmaktan bu tür sebeplerden vazgeçtiği bu dönemde, bu işlemlere aracılık eden temsilcilerimizi zorlamaktadır. 2019 yılının Kasım ayında bünyemizde 'Tam Nokta' adıyla ikinci bir marka oluşturduk ve bu markayı büyüteceğiz. TURYAP, çizgisini değiştirmeksizin cirodan pay almadan yoluna devam ederken, 'Tam Nokta' ise cirodan pay alarak ve il-ilçe bazında 'master franchise' vererek faaliyet gösteriyor. Şu anda 11 ofise ulaştık. Ayrıca yeni bir markanın oluşumu üzerinde çalışıyoruz. 2022 yılı ocak ayında TURYAP Global'i kuruyoruz. 2022 yılı Haziran ayında da markasız emlakçıları hedeflediğimiz ayrı bir oluşumu hayata geçireceğiz. Beklentimiz, büyümenin reel ekonomide olması, işsizliğin önüne geçecek yatırımlarla, genel toplum refahını artıracak gerçeklikte olması. Yoksa bu büyüme rakamlarını oluşturan sebep rant ve faiz gelirleri ise genele yansımadığından hissedilir olmayacaktır.

Makbule Yönel Maya / Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Gayrimenkul Gnl. Müd. 

"Yüzde 15 seviyesinde büyümeyi hedefledik"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

2020 yılında konut kredisi faiz oranlarındaki indirim dönemi dışında gayrimenkule yönelik bir hareketlilik olmamıştı. 2021 yılında ise özellikle haziran ayından itibaren enflasyona karşı korunma aracı olarak gayrimenkul ve özellikle konut, önemli bir araç olarak karşımıza çıkmaya başlamıştı. Bu trend, yıl sonu itibarıyla da devam ediyor. Son çeyrekte döviz kurlarındaki hızlı değişimlerin de gayrimenkul tarafında ilave hareketliliği yarattığını gözlemliyoruz. Bu dönemde yabancı alımlarının artış trendinde gunu da söylemek gerekir. 2022 yılında bir gayrimenkul değerleme ve danışmanlık şirketi olarak işlerimizin daha yoğun olacağını öngörerek bir bütçe çalışması yaptık. Gayrimenkul perspektifinden baktığımızda 2022 yılında da talep ile uyumsuz olan arzi, emtia ve taşıma maliyetlerindeki artış ile inşaat maliyetlerindeki artışı, konut fiyatlarındaki artışı sektörün riskleri tarafında yine konuşmaya devam edeceğimizi düşünüyorum. İstihdam tarafında 2021'den daha hareketli bir yıl geçireceğimizi öngörerek toplam çalışan sayımızı 2022 için yüzde 15 seviyesinde büyütmeyi hedefledik.

Gökhan Taş / Clodwell Banker Türkiye Ülke Başkanı 

"Markayı altı ofisten 150 ofise çıkardık"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

ABD'de yüzde 100'ü borsaya açık bir şirket olan Coldwell Banker, dünyada 54 ülkede, 3 bin 678 franchise'ı bulunuyor. Nisan 2013'te dünyanın ilk global gayrimenkul danışmanlık markası olan Coldwell Banker'ın Türkiye Master Franchise haklarını aldım ve o zaman yola başlamış olduk. Ülkemizin dinamik yapısının da katkısı ile sadece beş yıl kadar kısa bir zamanda Coldwell Banker markasının Türkiye ve Kıbrıs'ta gayrimenkul sektöründe oyun kurucular arasına girmesini sağladık. Bin 800 gayrimenkul profesyoneli ağıyla markayı altı ofisten 150 ofise çıkardık. 2018 Kasım itibariyle yine dünyanın en yaygın ve başarılı global gayrimenkul danışmanlık markalarından biri olan ERA Gayrimenkul'ün Türkiye Kıbrıs Master Franchise haklarını aldık. Era Gayrimenkul'de de 35 ofis 300 gayrimenkul profesyoneline ulaştık. Böylece toplamda 185 ofis ve 2 bin 100 gayrimenkul profesyoneli ile tüm Türkiye'de hizmet veriyoruz. OECD ve Dünya Bankası, Türkiye'nin 2021 büyüme hedefini yüzde 5'lerden yüzde 8.5'lara çıkardı. Bu hareketliliğin özellikle stabil bir ekonomi ile birlikte 2022'de de devam edeceğini düşünüyorum.

Özhan Çarda / Realatyplus Franchising Kurucu Ortak 

"Sektörü çok hareketli günler bekliyor"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

Gayrimenkul sektöründe oluşacak hareketli dönem, bizim gibi emlak pazarlama hizmeti veren kuruluşlar açısından avantajlı bir durum sunacaktır. Yaşanacak olası daralmalar dolayısıyla; ticari gayrimenkuller, banka kredileri ödenemeyince de banka gayrimenkulleri çoğalacak, gayrimenkul alım satım işleri hızlanacağı için sektörü hareketli günler bekliyor. Toplu gayrimenkul satış organizasyonları ve gayrimenkul müzayedelerinin tekrar gündeme geleceğini düşünüyoruz. Ancak bu organizasyonları içerdeki alıcılardan ziyade yabancı alıcılara yönelik düzenlemek gerekiyor. Realtyplus Grup olarak, dünya genelindeki yapılanmamızda çok büyük gayrimenkul yatırım fonları ve kitle fonları ile yaptığımız anlaşmalar var. Bu fonların ilgisini çekebileceğimizi düşünüyoruz. Türkiye ekonomisinin istikrarlı büyüme oranı yüzde 5'lerdedir. Geçen yedi yıl içinde, ekonomik büyümemiz çeşitli siyasi ve ekonomik etkenler ile yaşanan global salgın/ pandemi koşullarında yukarı ve aşağı oldukça hareketli bir seyir izledi. 2022'de olağanüstü bir ekonomik ve siyasi hareketlenme yaşanmadığı takdirde, ülkemiz yüzde 5'in 1-2 puan altında büyüme gerçekleştirebileceğini öngörüyoruz.

Mahmut Akbal / Fuzul Holding Yönetim Kurulu Başkanı 

"Fuzulev 108 şubeyi aştı"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

FUZUL Yapı tarafında  TOKİ  Emlak Konut GYO ihalelerine katılmayı sürdürdük. Yabancıya konut satışı tarafında Nevita ile portföyümüzü genişletmeyi sürdürdük. Newinn ile profesyonel kiralama sektöründe dijital alanda teknolojik ve inovasyonla etkimizi artırmayı devam ettiriyoruz. Fuzulev tarafında ise BDDK ile faizsiz finansman sistemi için devlet denetimi oluştu. Burada sektörün şeffaflaşması, şirketlerin güçlü olması ve müşterilerin mağdur olmaması için biz bizzat devlet kurumları ile iletişim ve iş birliği içerisindeydik. Fuzulev 108 şubeyi aştı. Globaldeki enflasyon ve döviz baskısına rağmen büyümede yüzde 7-8'lerin üzeri gelecek görünüyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü, (OECD), Eylül Ara Dönem Ekonomik Görünüm Raporu'nda, Türkiye'nin 2021 yılı büyüme beklentisini 2.7 puanlık artışla yüzde 8.4 seviyesine yükseltti. Dünya Bankası da Türkiye'ye yönelik 2021 yılı büyüme tahminini revize etti. Banka, beklentisini 3.5 puanlık artışla yüzde 5'ten yüzde 8.5'e çıkardı. Benim de 2022 için beklentim, 2021 için revize edilen oranlar çerçevesinde yüzde 3'lerin çok yukarısında olacağını düşünüyorum.

Nihat Şen / Agra Dönüşüm Yön. Krl. Baş ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı - Mimar

"Kendin yık kendin yap modeline teşvik"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

Konut satışları, 2021 yılını yaklaşık 1 milyon 400 bin konut satış rakamıyla kapatacak. Birkaç yıldır hiç düşmeyen bir grafikle 1 milyonun üzerinde konut satışı gerçekleştiriyoruz. Her ne kadar ocak-ekim ayı döneminde geçtiğimiz yıla göre yüzde 15'lik bir düşüş gözlemlense de özellikle bulunduğumuz aylar içerisinde otomobil ve gayrimenkul, tekrar yatırım aracı oldu. Pandeminin yoğun olduğu dönem sonrası normalleşmeyle birlikte kentsel dönüşüm projeleri de hızlandı. Yerinde kentsel dönüşümle birlikte mevzuatta yapılan düzenlemeler sayesinde yaklaşan İstanbul depremine karşın hızlı bir dönüşüm var ve birçok vatandaş da kentsel dönüşüme girecek projeleri değerlendirme yolunu seçtiler. Agra Dönüşüm olarak da biz vatandaşlarımızı, “Kendin yık kendin yap" modeline teşvik ederek kentsel dönüşümden maksimum fayda sağlamalarını hedefliyoruz. Özellikle Ankara, İstanbul ve  İzmir  hattında projelerimize ağırlık verdik.

Erden Timur / Nef Yönetim Kurulu Başkanı 

"Ciro bazında yüzde 49 büyüdük"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

NEF olarak kurulduğumuz 2010'dan bu yana Türkiye'de ve yurt dışında 42 proje ürettik. Bu yılki en önemli odağımız Nef Arsa projemiz oldu. Nef Arsa ile insanlara risksiz ve zahmetsiz bir yatırım fırsatı sunuyor, arsa yatırımına yeni bir nefes getiriyoruz. Bir yandan da Galatasaray ile 2016 yılından beri devam eden yol arkadaşlığımızı daha da ilerlettik. Ekim ayında imzaladığımız anlaşmayla Ali Sami Yen Spor Kompleksi, Nef Stadyumu olarak değişti. Ayrıca Basketbol Erkek Takımı'nın ana sponsorluğu ile Galatasaray ve ülke sporuna verdiğimiz desteğin kapsamını da genişlettik. Bu gelişmeler ışığında 2021 ilk dokuz ayda geçtiğimiz yıla göre ciro bazında yüzde 49 büyüdük. Son altı ayda Nef Çekmeköy, Bahçelievler, Sancaktepe ve Yalıkavak projelerini teslim ettik. Diğer yandan yurt dışı yatırımlarımızı da sürdürdük. 2022'de odak konularımızın başında yine Nef Arsa geliyor olacak. New York, Londra ve Kazakistan Almatı'da inşaatı devam eden ya da tamamladığımız projeler var. Şu anda da Londra, Berlin, Miami, Los Angeles, San Francisco, Montreal, Toronto, Dubai, Moskova ve Bakü gibi şehirlerde planlama aşamasında çalışmalarımız var.

Mustafa Hakan Özelmacıklı / Altın Emlak Firma sahibi 

"İkinci el gayrimenkul piyasalarında hareketlilik devam eder" 

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

Çok başarılı bir yılı geride bırakıyoruz. Dijital dönüşümü ve Ar-Ge yatırımlarımızı artıracağımız bir yıl bizi bekliyor. Yeni yılda da yüzde 30 büyüme hedefimiz ile marka bilinirliğinde zirveye oynayacağımız bir yıl planlıyoruz. Eğitim ve dövizdeki yükselme, inşaat maliyetlerindeki artış, arzın daralmasına rağmen talepte yaşanan artışların özellikle ikinci el gayrimenkul piyasalarında hareketliliği devam ettireceğini ve özellikle de emlak işletmelerinin rolünün artacağını değerlendiriyoruz. Ayrıca yabancıya satışta piyasaların daha da derinleşeceğini beklediğimizi ifade edebiliriz. Uzun vadeli TL borçlanması ile yatırımcıların da gayrimenkule ilgilisi artacak. Fiyatlarda ise enflasyon üstünde artışlar devam edecek. Yönetmelik esasları çerçevesinde artacak olan denetim ve yapılacak yeni düzenlemelerin etkilerinin daha da hissedileceğini değerlendiriyoruz. 2022 yılı için ekonomik büyümede tahminimiz yüzde 20 seviyesinde olacağını değerlendiriyoruz.

Erdoğan Yıldırım / Doğan Grup CEO'su 

"Doğan Castle projemize başlıyoruz"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

Doğan Grup olarak bizler, yıl boyunca yatırımlarımıza ara vermeden devam ettik. Ankara'da Doğan Tower projemizi hazırladık ve olumlu geri dönüşler alıyoruz. Açıkçası pandemi etkisiyle güncellemek mecburiyetinde kaldığımız hedeflerimizin de üzerinde bir grafikle yılı tamamlıyoruz. 2022 yılında da yatırımlarımıza devam ederek birçok projeye imzamızı atacağız. Yatırımlarımıza hız kazandırarak 2022 yılına daha dinamik ve sağlam adımlarla ilerleyeceğimiz bir alt yapı ve kadro ile başlayacağız. 2022 yılı ikinci çeyrek başlarında Ankara'nın en gözde semtlerinden biri olan Bağlıca'da Doğan Castle projemize başlayacağız.

Yaşar Çelik / Miniyolcom Kurucu Ortağı 

"İlk hedefimiz Miniyol'u büyütmek"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

Firma olarak ilk beklentimiz müşteri memnuniyetini ön planda tutarak marka bilinirliğimizin artması ile birlikte büyümemizi sürdürülebilir hale getirmek istiyoruz. Çalışmalarımızı da bu kapsamda gerçekleştireceğiz. Öyle ki 2022 için günlük bin rezervasyona ulaşmak, ekibi 25 kişiye çıkarmak ve 50 milyon TL ciroya ulaşmayı hedefliyoruz. Hem döviz kurundaki dalgalanmalar hem de koronavirüs nedeniyle yaşayan çip krizi, üretimdeki aksaklıklar gibi etkenler 0 ve ikinci el fiyatlarının artmasına neden oluyor. Bu sebepten dolayı araç satın alimlarinin azalmasını ve kiralama işlemlerinin artacağını ön görüyoruz. Piyasanın da 2021'e göre biraz daha istikrarlı hale gelmesini ve döviz kurundaki hareketliliğin durağanlaşmasını bekliyoruz. Şu an yeni bir girişim planımız yok. Malum daha bir yıllık girişimiz. İlk hedefimiz Miniyol'u büyütmek. Bu büyümede de müşteri ihtiyaçlarını iyi analiz ederek yolumuza devam etmek istiyoruz. Bu kapsamda Miniyol içinde girişimler, yeni ürünler çıkarabiliriz.

Fatih Erdoğan / Pasifik Yönetim Kurulu Başkanı

"Simge projelere imza atmayı hedefliyoruz"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

Grubumuzun 1980'li yıllarda gıda imalat sanayi ile başlayan yolculuğu, 2000'li yıllarda gayrimenkul ve inşaat sektörüne güçlü girişi ile ciddi bir ivme kazandı. Gayrimenkul alanında ilkleri gerçekleştirmeye, ayrıntıları planlamaya, tasarım, kalite ve yatırım değeri üretmeye odaklanarak simge yapılara imza attık. Yatırımlarımızı, cesaretle sürdürüp, başarıyla sonuçlandırdık ve üretmenin tutkusu ile durmadan yolumuza devam ediyoruz. İnşaat sektöründeki büyüme ivmemizi, uluslararası lojistik ve uluslararası ticaret sektörlerine girerek daha da hızlandırdık. Pasifik Eurasia ile uluslararası lojistik alanında Türkiye'yi transit merkez haline getirme misyonu ile çok önemli taşımalara imza attik. Yaptığımız işbirlikleri ile gelecek yıllarda çok daha hızlı bir büyüme yakalamasını planladığımız demiryolu lojistiğinde Türkiye'nin gidecek daha çok yolu olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemlerde de yatırıma, üretime, istihdama hız kesmeden devam edeceğiz. Lojistik ve ticaret operasyonlarımızı dünyada genişletirken, gayrimenkul ve inşaat alanında ülkemizin önde gelen şehirlerinde yeni simge projelere imza atmayı hedefliyoruz.

Hüseyin Dinçel / Akyapı Yönetim Kurulu Başkanı 

"Yıllık 100-150 bin adet civarında konu açığı bulunuyor"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

2021'de en çok sektörde artan maliyetler gündemdeydi. Başta demir, çimento olmak üzere inşaatın tüm kalemlerinde meydana gelen döviz kaynaklı artışlar ve geliştiricilerin salginin seyrini izleyerek beklemeye geçmesi, konut arzini azalttı. Türkiye'de her yıl 750 bin konuta ihtiyaç duyuluyor ve yıllık 100-150 bin adet civarında konut açığı bulunuyor. Ancak bu yıl üretim 450-500 bin bandında kaldı, konut açığı biraz daha arttı ancak yeni yılla birlikte konut arzının artacağını düşünüyoruz. 2021 yılında 1 milyar 750 milyon lira yatırım maliyetine sahip, konut, villa, sanayi gibi farklı konseptlerden oluşan üç proje için harekete geçtik. Projelerimiz Ümraniye, Büyükçekmece ve Arnavutköy'de olmak üzere İstanbul'un gayrimenkul ve inşaat konusunda yıldız bölgelerinde yer alıyor. Bu projelerden ilki olan 850 milyon lira yatırıma sahip Ümraniye'de yer alan Limonlu Bahçe Konakları'nın ön satışına aralık ayı itibarıyla başladık. İnşaatına devam ettiğimiz Büyükçekmece'deki Big Country projemizin satışlarına Mart 2022'de başlamayı planlıyoruz.

Erkut Çavuş / CVS Hava Kent Yönetim Kurulu Başkanı 

"2022 yılı üreticiler için biraz zorlu geçecek gibi görünüyor" 

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

2022 yılında maliyet artışı sebebiyle konut üretiminin düşeceğini ve arz eksiği oluşacağını düşünüyorum. 2022, üreticiler için biraz zorlu geçecek gibi görünüyor. Konut alıcıları açısından baktığımızda ise verimli bir yıl olmasını bekliyoruz. Hem dünyada pandemi sebebiyle hem de iç piyasadaki kur artışlarından dolayı üretimde bazı aksaklıklar yaşanabileceğini ve maliyet hesaplamada risk oluşacağını öngörüyoruz. 2022 yılında aşılanmanın tüm dünya genelinde yaygınlaşması, ekonomiye ilişkin beklentilerin iyileşmesine bir nebze katkıda bulunacaktır. Gelecek yıl Türkiye ekonomisindeki en önemli ekonomik risk faiz, kur ve enflasyon sarmalı olmaya devam edecektir. Konut üretiminde emtia fiyatları artışı ve dolar kuru sebebi ile bir yavaşlama oldu, bu da maalesef bir süre daha istihdama olumsuz yansıyacak. Yatırım politikasında ise geçtiğimiz dönemlerden farklı olarak birkaç gelişme yaşanacağını düşünüyorum. Konut üretimi tamamen alıcının ihtiyacına yönelik gerçekleştirilmeye başlayacak ve müşteri odaklı bir döneme geçilecek. 2022'de Türkiye ekonomisinin yüzde 7 civarında bir büyüme göstereceğini düşünüyorum.

Cansel Turgut Yazıcı / Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü 

"Güvenli liman görülen gayrimenkul gelişecek"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

Tüm dünyayı zor bir yıl bekliyor. Tedarik süreçlerinde türlü türlü sıkıntılar var. Hayatımızı hızlı adaptasyonlara hazırlamamız gerekli. Bu süreçte değişik mesleklerin devreye gireceği eskiden revaçta olmayan bazı branşların da önemli hale geleceğini düşünüyorum. Kısacası bence dünya bir değişim sürecinde. Kurdaki dalgalanmalar iş yapma iştahlarını durduruyor, bu konu durmadığı sürece ekonomide rahatlama göremeyiz, diye düşünüyorum. Genel olarak yatırım araçlarındaki sıkıntı ve dalgalanma bence güvenli liman görülen gayrimenkulü geliştirecek. Paranın gayrimenkule sığınacağını ve fiyatların ciddi şekilde artmaya devam edeceğini düşünüyorum. Sektörün bu sene canlanacağı ve yeni projeler göreceğimiz beklentim var.

Batu Aksoy / Aksoy Holding Başkan Yardımcısı 

"Nitelikli sağlık turizmi yatırımı planlıyoruz"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

2022 yılını; hem şirketimizin, hem de faaliyet gösterdiğimiz sektörlerin yeni atılımlara imza atacağı bir dönemin başlangıcı olarak görüyoruz. İştiraklerimiz vasıtasıyla dolaylı olarak 15 bin, doğrudan ise 2 bini aşkın kişiye istihdam sağlıyoruz. 2022'de de istihdamımızı yeni yatırım ve ticari faaliyetlerimizin genişlemesi yoluyla büyütmeyi hedefliyoruz. Finansal istikrar paralelinde gerçekleştirmeyi ümit ettiğimiz yatırım planlarımızdan kısaca söz edecek olursak;akaryakıt perakendesi sektöründeki kuvvetli pazar payımızı pekiştirecek yatırımları Shell - Turcas ortaklığımız bünyesinde yapmaya devam etmeyi ve istasyon ağımızı genişletmeyi planlıyoruz. İstanbul'daki bir mülkümüz üzerinde nitelikli sağlık turizmi yatırımı ve yine portföy mülklerimizden birinde lojistik ve depolamaya ilişkin nitelikli bir gayrimenkul yatırımı için çalışıyoruz. 2021'de Batı Afrika Bölgesi'ne Nijerya'daki ticaret faaliyetlerimizle girdik ve Aksoy Nijerya'yı kurduk. Bu alandaki atılımlarımıza devam edeceğiz. Azerbaycan'da gerek taahhüt ve teknoloji tedariki, gerekse sağlık sektörü özelinde yatırım fırsatlarını değerlendireceğiz. 2022'de Türkiye ekonomisinde yüzde 3 civarında bir büyüme tahmin ediyoruz.

Kemal Şahin / Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı 

"2.5 milyar TL'lik yeni yatırımımız olacak"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

Mısır'da yeni bir fabrika daha kuruyoruz. Bulgaristan firmamızda da kapasitemizi arttıracağız. Antalya Belek'teki Megasaray Otelimize ek yatırımlar yapıyoruz. Kayseri Erciyes'teki dağ otelimiz DAS 3917 şu an faaliyette. Erciyes'te inşaatı devam eden 3. otelimiz Megasaray Mount Erciyes'i gelecek yıl hizmete açmayı hedefliyoruz. Megasaray Tenis Akademi, bu yıl aralarında Davis Cup, ATP gibi dünyaca ünlü uluslararası turnuvaların da bulunduğu 100 turnuvaya ev sahipliği yaptı. Önümüzdeki yıl da yaz-kış turnuvalar yapacak. İstanbul Büyükçekmece Gölü sırtlarında, göl ve deniz manzaralı, pandemi koşullarına uygun 140 adet villayı hayata geçireceğiz. Avrupa Serbest Bölgesi'nde doluluk oranımız yüzde 99'a ulaştı. 2022 yılında yeni yaptığımız yatırımlar ile ilave bin kişi yurt içinden, bin kişi de yurt dışından toplamda 2 bin kişiyi daha istihdam edeceğiz. Yeni dönemde yurt içi ve yurt dışı bütün sektörlerimizde 2.5 milyar TL'lik ilave ve yeni yatırımlar yapacağız. 2021'de gelir bazında pandemi krizi rakamlarının üstünde gelir elde ederek 2019'u yüzde 10 geçtik. 2022'de daha da iyi olacağını düşünüyoruz. İhracatımızın artacağını düşünürsek yüzde 5 civarında bir büyüme olabilir.

Ebru Özdemir / Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı 

"2022'de büyümenin devam edeceğini düşünüyoruz"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

Küresel ekonomilerin tekrar açılmaya başlamasıyla 2021 yılı, iyimserliğin ön plana çıktığı fakat içinde barındırdığı ekonomik belirsizliklerle ön görülmesi zor bir yıl oldu diyebilirim. 2022 yılında ise hala çözülmesi gereken sorunlar olsa da belirsizliklerin azalacağı ve dünyanın pandemi öncesi normallerine yakınsayacağı bir yıl olacağını düşünüyorum. Küresel ekonominin normal seviyelerine geleceğini tahmin ediyorum. Zaman içinde arz ve talebin bir noktada dengeye gelmesi ve belirsizliklerin azalmasının, yatırımların hız kazanmasına imkan tanıyacağına inanıyorum. Önümüzdeki yılda projelerimize hız kesmeden devam Bu pandemiden öğrendiklerimizi, yeni projelere yansıtacağımız bir döneme adım atıyoruz. Bu çerçeveden bakınca, inşaat ve altyapı sektörleriyle ilgili umutluyum. 2021'de ekonomilerin tekrar açılmasıyla hem hizmetler hem de imalat sektörlerinde ertelenmiş bir talep ortaya çıktı. 2020'den gelen düşük baz etkisi olsa da bu talebe ihracatçılarımızın hızlı cevap vermesiyle birlikte 2021 yılını çift haneli bir büyümeyle kapatacağımızı düşünüyoruz. 2022'de pandeminin eskisi kadar gündemde olmayacağını ve arz-talebin dengelenmesiyle büyümenin devam edeceğini düşünüyoruz.

Hikmet Eraslan / Dosso Dossi Holding Yönetim Kurulu Başkanı 

"Holding olarak otelcilik konusunda iddialıyız"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

Tamamen öz kaynaklarımızla inşaatını tamamladığımız Yenikapı'daki dördüncü otelimiz bu yıl faaliyete geçti. Yine bu süreçte Halkalı'da bulunan grubumuza ait arsada temelini attığımız 'rezidans' projesinin inşaatı devam ediyor. Son zamanlarda yaşadığımız dövizdeki dalgalanma, yüksek enflasyon ve zamlar olsa da Türk sanayicileri ve iş insanları bu şartlara uyum sağlayarak pozisyonlarını almak suretiyle ülke ekonomisine katkı sağlamak için çalışmalarına devam edeceklerdir. Covid-19 sürecinde eleman tasarrufuna gitmediğimiz gibi çalışan sayımızı artırdık. 2022'de de yatırım ve çalışmalarımızı hız kesmeden devam ettirmeyi planlıyoruz. 10-15 Ocak 2022 tarihlerinde Antalya'da rekor sayıdaki katılımcı firma ile yılın ilk 'Dosso Dossi Fashion Show'unu gerçekleştireceğiz. Aynı şekilde Rusya ve Kazakistan başta olmak üzere bu bölgelerdeki farklı lokasyonlarda da fuarlar yapmayı planlıyoruz. Dosso Dossi Holding olarak otelcilik ve otel yatırımları konusunda iddialıyız. Yenikapı'da açtığımız 4. otelden sonra İstanbul'da yeni bir şehir oteli açmayı düşünüyoruz. Bununla ilgili gereken araştırmalarımıza başladık.

Hamdi Akın / Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı 

"Enerji şirketimizde halka arz planlıyoruz"

Gayrimenkul sektöründe 2022 nasıl geçecek?

Akfen Holding özelinde 2022'de mevcut yatırımlarımızı tamamlarken, ekonomik ortamı yakından izlediğimiz ve yatırım fırsatları arayacağımız bir yıl olmasını bekliyorum. Burada meydana gelecek hareket beraberinde yeni istihdam ve yatırımları da getirecek. Enerji şirketimizde bir halka arz planlıyoruz. Halka arzin hemen arkasından tabii elde etmiş olduğumuz sermayeyle birlikte yeni yatırımlar hayata geçirerek büyümeye devam edeceğiz. Söğütlüçeşme Tren İstasyonu'nu rehabilite edeceğiz. Yine Akfen GYO olarak Bursa'da Penguen Gıda'ya ait fabrikanın taşınmasıyla ortaya çıkacak alanda bölgeye değer katacak bir gayrimenkul projesi geliştireceğiz. Öte yandan Mersin Uluslararası Limanı (MIP) gelecek yıl toplam kapasitesini 3,6 milyon TEU'ya çıkaracak ve dünyanın en büyük gemileri olan 400 metre uzunluğundaki iki mega gemiye aynı anda hizmet verebilecek 375 milyon dolarlık genişletme projesine başlayacağız. Türkiye ekonomisinin 2021 yılını, geçen yılın baz etkisiyle, yaklaşık yüzde 9-10'luk büyüme ile tamamlayacağını düşünüyorum. 2022'de ise yüksek enflasyon ve kurlardaki hareket, büyüme üzerinde belli oranda baskı oluşturabilir. Türkiye ekonomisinin 2022 büyümesi de yüzde 4 - 5 mertebelerinde gerçekleşebilir.

Konut sektörünü 2022 yılında neler bekliyor?

Gayrimenkul 2022'de dövizin yerini alacak!

Konut sektöründe 2021 yılı nasıl geçti?


Geri Dön