Sektörel

Gayrimenkul sektörünü uluslararası arenada neler bekliyor? Dijital dönüşüm başlıyor mu? 

Türkiye gayrimenkul sektörünün tüm bileşenleri sürdürülebilir, sağlıklı ve mutlu bir gelecek ve ortak yarar adına 6. defa RE360 Gayrimenkul Buluşması’nda toplandı. Peki gayrimenkul sektörünü uluslararası arenada neler bekliyor? Dijital dönüşüm başlıyor mu? İşte ayrıntılar... defa RE360 Gayrimenkul Buluşması’nda toplandı

Türkiye gayrimenkul sektörünün tüm bileşenleri sürdürülebilir, sağlıklı ve mutlu bir gelecek ve ortak yarar adına 6. defa RE360 Gayrimenkul Buluşması’nda toplandı. 7 Aralık günü Mandarin Oriental Bosphorus, İstanbul’da Alkaş ev sahipliğinde gerçekleşen RE360’da kamudan özele, hizmet üreteninden yatırımcısına sektöre yön veren bütün paydaşlar bir araya geldi. 

Dünyanın önde gelen gayrimenkul fuarı MIPIM’in Stratejik Ortaklığı ile gerçekleştirilen RE360’ın ana sponsorluğunda Mandarin Oriental Bosphorus, İstanbul bulunurken; Kuzu Grup, Polat Holding, Tashkent City Alışveriş Merkezi, SP Architects, Toki Emlak Konut sponsor firmalar arasında oldu. 

Etkinliğe destek veren Sponsorlar arasında 42 Maslak AVM, Altaş Yatırım, Ando, Ant Yapı, Denge Değerleme, Ece Türkiye, Esas Gayrimenkul, HAN Spaces, Hava Kent, İGART, New Inn, Özay Hukuk, Renova, Selenka Enerji, Taksim 360, Torunlar Gyo, Vitra, Zebra Pro ve Atış Yapı bulunurken; 29 dernek ve STK tarafından da destek verildi. 

Sektörün Ortak Akıl Ortak Yarar Platformu RE360’ın bu sene, Yeni Yüzyılda Türkiye’den Globale ana teması ile oluşturulan konferans içeriğinde gayrimenkul sektörünün duayen isimleriyle gayrimenkul sektörünün uluslararası arenada markalaşma süreçleri, ihracat atağındaki hedefleri, yabancıya satışın artan ivmesi, sektördeki dijital dönüşümdeki son durumu masaya yatırıldı. 

İşte ayrıntılar...

KONUT SATIŞLARINDA YÜZDE 11,4 YÜKSELİŞ 

Real Estate360 Gayrimenkul Konferansı’nın açılış konuşmalarında söz alan Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Hasan Suver, sürdürülebilirlik kavramının gayrimenkul sektörü için önemini vurguladı ve "Dünyada uygulanan Yeşil Bina uygulamaları enerji verimliliği açısından son derece önemli. O nedenle biz de Türkiye’de Yeşil Bina Sertifika Sistemi’ni hazır hale getirdik" açıklamasında bulunarak; 2022’nin ilk 9 ayında konut satışlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,4 artışla 1 milyon 57 bin 193 olduğunu belirtti. 

Hasan Suver, salonda bulunan gayrimenkul sektörü paydaşlarına “2023 hedeflerimize kararlılıkla ilerleyerek Türkiye’nin Yeni Yüzyılı’na hazırlanıyoruz, bu başarı sizin eseriniz” sözlerini yöneltti. 

Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer, konuyla ilgili açıklamasında “Sektörümüzde uluslararası işbirliklerinin gerçekleşebilmesi için bu etkinliklerden vazgeçilmemesi gerekir. Biz de Cumhuriyetimizin 100. Yılına girerken konferansımızda, siz sektör temsilcilerimize, dünyayla rekabet edebilmek ve ihracatı yükseltebilmek adına çok değerli konuklar seçtik” ifadelerini kullandı. 

Alkaş - HAN Spaces Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş da "Cumhuriyetimizin Yeni Yüzyılı’na geçerken Türkiye ve globale açılımın bu toplantı sayesinde deneyim kazanılan daha farklı, yenilikçi, yaratıcı fikirlerin ortaya çıktığı bir çalışma olmasını diliyorum" şeklinde konuştu. 

AKILLI VE VİCDANLI ŞEHİRLER YAPILMALI

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, 2022'nin gayrimenkul sektörü açısından yoğun bir sönem olduğunu vurguladı ve arsa alımlarının yüzde 5'ten yüzde 10'a yükseldiğini belirtti. "Yapılan araştırmalara göre sektörde en çok talep edilen kavramın “şefkat” olduğu ortaya çıktı" diyen Mehmet Kalyoncu, sektörde akıllı ve vicdanlı şehirler yapmak için ellerinden geleni yaptıklarını aktardı. 

“Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve Gayrimenkul Sektörü” başlıklı oturumda konuşan UN SDSN Türkiye Koordinatörü Bahar Özay da geelcek senelerde küresel sıcaklık artışının artı 4 derecenin üstüne çıkacağı ve dünyanın taşıma kapasitesinin 1 milyarın altına ineceği uyarısına değinerek "Bugünden şefkatli, vicdanlı, insan odaklı düşünmek zorundayız aksi takdirde yok olacağız, para getirecek işler yapmanın da bir anlamı kalmayacak" açıklamasında bulundu.

TÜRK YATIRIMCILARA 3 ÜLKEDEN ÇAĞRI GELDİ 

Moderatörlüğünü gazeteci Afşin Yurdakul’un üstlendiği “Dünyadan Türkiye’ye” başlıklı panelde ihracatta gayrimenkulün rolü, Türkiye’nin bu konudaki potansiyeli ve dünya ülkelerine olası katkıları masaya yatırılarak konuşuldu. 

Uganda Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi H.E Nusura Omar Tiperu "Uganda, Doğu Afrika’da 600 milyon kişi ve 21 ülkeyi kucaklayan, 1,5 milyar dolar ile Afrika Serbest Ticaret Bölgesi’nde bir hub konumunda. Aynı zamanda yeşil şehirlere yatırım yapan bir ülkeyiz" açıklamasında bulundu ve tüm bunları düşünüldüğünde Türkiye’den yatırımcılar için doğru adres olduklarını dile getirdi. 

İsrail İstanbul Başkonsolos Vekili Ehud Eitam da "2022 tahminlerimize göre, turist sayımız yıl sonunda geçen yılın 2 katına çıkmış olacak bu nedenle otel odası ihtiyacımız olacak" ifadelerini kullandı ve kendileri için önemli olanın profesyonelleri ülkeye çekmek olduğunu, ucuz değil kaliteli konut peşinde olduklarını belirtti. 

Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Maşrab Mamirov da 7-10 sene içinde yabancı yatırımcılara vergi muafiyetleri sunarak süreci kolaylaştırmayı planladıklarına ve ürk yatırımcıları da bu yatırımcılar arasında görmek istediklerine dikkat çekti. 

AVM’LERİN İSTİHDAMA KATKISI YÜZDE 7,4 OLDU 

Etkinliğin “Türkiye Ekonomisi ve Sosyal Yaşama Katkılarıyla AVM’ler Değerlidir” başlıklı panelinde Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği’nin Ernst-Young liderliğinde gerçekleştirdiği raporun sonuçları paylaşıldı. 

Ernst and Young Orta ve Doğu Avrupa Sermaye & Borç Danışmanlığı Lideri, Şirket Ortağı Orçun Makal, 2021'de Türkiye’de 442 adet AVM’ye ulaşıldığını, Türkiye’deki toplam gelirin yüzde 3,6’sının, toplam vergilerin de yüzde 1,5‘inin AVM'lerden geldiğini belirterek "AVM'ler 2,1 milyon kişiye istihdam sağlıyor, bu da Türkiye istihdamının yüzde 7,4’ünü oluşturuyor" açıklamasında bulundu. 

Panelin diğer konuşmacısı Esas Gayrimenkul CEO’su Cem   Eriç, özellikle Anadolu’da AVM’lerin sosyalleşme alanı olarak görüldüğünü vurguladı ve "yapılan bir araştırmaya göre, Anadolu’da nüfusun yüzde 55'i sinemaya ilk kez AVM’de gittiğini, yüzde 60’ı da çocuğunu ilk kez bir etkinliğe AVM’de götürdüğünü söyledi" açıklamasında bulundu. 

Panelin moderatörü Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı (AYD) ve Altaş Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş da, ticari gayrimenkul rejimine geçilmesi ve Borçlar Kanunu’ndaki kira rejiminin günümüz ekonomisi kapsamında değişmesi gerektiğini vurguladı. 

KARBON SALINIMININ YÜZDE 40’I GAYRİMENKULÜN

MIPIM Propel Direktörü Lauriane Hallé “Yeni Nesil Gayrimenkul: Proptech” başlıklı panelde video mesaj yayınladı ve "Gayrimenkul sektörü dijitalleşmenin gerisinde kalıyor. Önümüzde zorluklar var ama proptech adı verilen gayrimenkul teknolojilerinin geleceği çok parlak. Bunu sağlayabilecek olgu da sürdürülebilirlik" değerlendirmesinde bulunarak, dünyadaki karbon emisyonlarının yüzde 40’ının gayrimenkul sektöründen geldiğinin altını çizdi. 

Halle, MIPIM fuarının Mart 2023’te Cannes’da bu konudaki yol haritasını açıklayacağına da vurgu yaptı.

Son senelerde tüm sektörleri değişime uğratan dijital dönüşümün gayrimenkule olan etkisi de masaya yatırıldı. Tiko Kurucusu ve CEO’su Sina Afra “Dijital Dönüşüm, Adaptasyon” başlıklı konuşmasında gayrimenkulde dijitalin payının yüzde 5 olduğuna ve burada büyük bir potansiyel bulunduğuna dikkat çekerek, gelecek 10 yılda bu pazardaki dijital yatırımların 20 kat büyüyeceğini dile getirdi. 

YABANCI YATIRIMCI İLE DÜZENSİZ GÖÇMEN AYRIMI İYİ OLMALI 

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Akbal ile GİGDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bayram Tekçe’nin  bulunduğu “Dijital Göç ve Türkiye İçin Fırsatlar” panelinde Türkiye’de yabancı yatırımcıya konut satışını artırmanın yolları değerlendirildi. 

Türkiye’de yabancıya gayrimenkul satışı yapmanın olumsuz gösterilmeye çalışıldığına vurgu yapan Ömer Faruk Akbal “Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul satın almak için sıraya girdikleri yanlış bir algı. Yabancıların Türkiye’den gayrimenkul satın alması bizim onlara ihtiyaç duyduğumuzun göstergesi” açıklamasında bulundu.

Panelde değerlendirmelerde bulunan Bayram Tekçe, satış rakamlarını artırabilmek için tanıtım eksikliğini gündeme taşırken, düzensiz göçmenlerle yatırımcıların aynı kefeye konulması sorununun da ortadan kaldırılması gerektiğinin altını çizdi.

“Uluslararası Arenada Var Olabilmek” oturumunda moderatörlüğü Özay Hukuk Bürosu Kurucu Ortağı Avukat Mertey Özay üstlenirken; Denge Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Baki Budakoğlu ile Renova Yönetim Kurulu Başkanı ve KENTSEV Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Ünal’ın konuşmacı olarak bulundu.

Geçen sene yabancı yatırımcıya yapılan 58 bin konut satışının sadece yüzde 22’sinin vatandaşlık talebiyle yapıldığının altı çizildi. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Fazla ödenen kiralar geri alınabilir mi? Şimdi bakın!

Konut krizi nasıl çözülür?

Konutta fırsatçılık yine başladı! İlanlar kalkıyor, yüksek fiyatla yeniden koyuluyor! Ev alacaklar dikkat!