Sektörel

Gayrimenkul sektörünün 2021 karnesi! 

Re-Pie Portföy Yönetimi'nin hazırladığı ‘Gayrimenkul Sektör Raporu’ yayımlandı ve gayrimenkul sektöründeki son durum verilerle ortaya koyuldu. Peki gayrimenkul sektöründe neler oldu? İşte ayrıntılar...  Birçok sektörü besleyen gayrimenkul ve inşaat sektörünün milli gelir ve istihdam yönünden önemini koruduğuna dikkat çekilen raporda, gayrimenkul yatırım fonlarına ilginin yükselerek sürdüğüne vurgu yapıldı

Re-Pie Portföy Yönetimi'nin hazırladığı ‘Gayrimenkul Sektör Raporu’ yayımlandı ve gayrimenkul sektöründeki son durum verilerle ortaya koyuldu. 

Birçok sektörü besleyen gayrimenkul ve inşaat sektörünün milli gelir ve istihdam yönünden önemini koruduğuna dikkat çekilen raporda, gayrimenkul yatırım fonlarına ilginin yükselerek sürdüğüne vurgu yapıldı.  

Peki Re-Pie Portföy Yönetimi A.Ş’nin Gayrimenkul Sektör Raporu’nda hangi veriler yer aldı? Konut fiyatları ne olacak? Ofis ve AVM sektöründe son durum ne? İşte tüm detaylarıyla gayrimenkul sektörü...

Re-Pie Portföy Yönetimi A.Ş’nin Gayrimenkul Sektör Raporu’nda yer alan verilere göre, artan maliyetler ve yap-sat projelerin yaşadığı finansal zorluklar, konut projesi yatırımlarının azalmasına sebep oldu. Konut stoğunun erimesiyle 2022 yılından itibaren inşaat ruhsatlarına talep tekrar hareketlense de yükselen inşaat maliyetlerine bağlı şekilde projelerin bitirilmesi zorlaştı. Bu durum da konutta arz daralmasına sebep oldu. 

KONUT FİYATLARI YÜKSELECEK

2021'de sıfır ve ikinci el konut satışları sürsr de arzda yaşanan daralma ve maliyet yükselişine bağlı şekilde, metrekare birim fiyatları yükseldi ve yükselmeye de devam ediyor. Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, 2020 Ocak'ta Türkiye konut metrekare satış birim fiyatı ortalama 3 bin 404 lira oldu. Aynı süreçte megakent İstanbul'da konut metrekare satış birim fiyatı 5.530 lirayken, 2021 Aralık'ta Türkiye ortalaması 4.545 liraya, İstanbul ortalaması ise 6.800 liraya ulaştı.

Sektör kuruluşlarının analizleri orta-üst gelir grubuna yönelik projelerde inşaat maliyetlerinin metrekare bazında  9 bin- 10 bin lira seviyesine çıktığını ortaya koyuyor. Raporda aynı zamanda, gelecek süreçte konut maliyetlerinin dolar endeksine paralel olacak yükseleceği ve yeni konut fiyat endeksinin maliyet, arsa marjı ve kar unsurlarına göre şekilleneceği öngörüsü dile getiriliyor. Bu kapsamda, 2022'de 600 bandında olan yeni konut fiyat endeksinin 2023'de 1.000 ile 1.600 TL arasında bir değere ulaşacağı tahmin ediliyor. 

OFİS PAZARINDA NELER OLUYOR? 

Rapora göre, Kovid-19 salgını etkisi ve esnek uzaktan çalışmanın oluşturduğu yeni nesi ofis talebi 2022 yılında da sürecek. Özellikle megakent İstanbul'daki ofis pazarı kapsamında bazı bölgelerde artış gösterdiği belirlenen boşluk oranının diğer bölgelerdeki kiralamalarla telafi edildiği kaydediliyor. Kiracıların daha uygun kira beklentisiyle ofis ve bölge değiştirme eğilimi ise artmaya başladı. Bu durum, kiracıların daha uygun kiralar için bina ve gerektiğinde bölgeyi de değiştirmeyi göze aldıklarının göstergesi şeklinde görülüyor. Aynı zamanda finansal anlamda zor günlerde kira miktarı beklentisinin düşürülmesi doluluğu olumlu etkiledi. İstanbul Finans Merkezi’nin (İFM) 2022 yılından sonra hayat geçecek olması da mevcut MIA bölgesi ofis binalarındaki doluluğu ve Anadolu Yakası üst gelir konut talebini önemli oranda etkileyecek. 

AVM'lerde ise salgın şartları göz önüne alındığında açık hava AVM'lerinin yakın sürede ön planda olacağı ve ve AVM'lerin hizmet, eğitim ve eğlence odaklı hale geleceği öngörülüyor. 

 

İstanbul’da arsa metrekaresi ortalama 1.680 TL

Türkiye’de konut imarlı arsa metrekare birim fiyatlı değerlendirildiğinde, İstanbul metrekare başına bin 680 TL ile ilk sırada iken, İzmir metrekare başına bin 567 TL ile İstanbul’u takip etti. Yıllık ortalamalara bakıldığında Şubat 2022 sonu itibarıyla konut imarlı arsa için Türkiye genelinde en fazla değer kazanan iller sırasıyla İzmir, Gaziantep, Muğla, Aydın ve Ardahan oldu. Türkiye’de arazi, bağ, bahçe ve tarla metrekare birim fiyatında 210 TL ile İstanbul ilk sırada geliyor. İzmir 97 TL ve Ankara metrekare başına 47 TL olarak kayıtlara geçti.  Yıllık ortalamalara bakıldığında Şubat 2022 sonu itibarıyla konut imarlı arsa için Türkiye genelinde en fazla değer kaybeden iller sırasıyla Mardin, Siirt, Trabzon, Burdur ve Giresun oldu.

Endeksa Türkiye Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi’ne göre 2021 Aralık son bir ay itibarıyla yüzde 1,3 artış göstererek 221,06 puan seviyesine ulaştı. Endekste geçen senenin aynı ayına oranla yüzde 26 artış gözlemlendi. Türk lirası (TL) bazında ofis kiraları 2021’in ikinci yarısında, 2021’in birinci yarısına göre artış gösterdi. 2021’in ikinci yarısında İstanbul genelinde A Sınıfı ofis binalarının ortalama kirası 165 TL/m²/ay olarak gerçekleşti. Geçen yılın ikinci yarısıyla karşılaştırıldığında TL cinsinden kiralar yaklaşık yüzde 48 oranında arttı.

DEPOLARA RAĞBET ARTTI

2021’in ikinci yarısında, diğer sektörlere kıyasla salgının olumsuz etkilerinin en az yaşandığı piyasa lojistik pazarı oldu. Endüstriyel tesislerde üretimin yavaşlaması ve yer yer durmasına karşın, bu dönemde e-ticaretin artmasıyla özellikle şehir depo tesislerine olan talep arttı. Artan taleple birlikte kiralar TL bazında yükseldi, dolar bazında ise sabit kaldı. 2021’in ikinci yarısında, yılın birinci yarısına göre özellikle pandeminin başından beri artan son kilometre lojistik tesisi talebine üretim tesislerine olan talep artışı da eklenince Gebze ve Tuzla gibi hem lojistik hem de üretim tesislerinin yoğunlaştığı bölgelerde boşluk oranındaki azalış dikkat çekici oldu. Dudullu, Esenyurt ve Dilovası’nda yeni stok eklenmesi sebebiyle artış gösterdi.

Ev almak gittikçe zorlaşıyor! Kaç asgari ücretle ev alınabiliyor?

Konutta dolar bazlı yükseliş yüzde 43 oldu! Metrekare fiyatı 624 dolara çıktı!

Satılık ev fiyatları 1 senede yüzde 134,4 yükseldi! Konutta fiyat krizi büyüyor mu?