Sektörel

Gayrimenkul sektörünün finansman ihtiyacı var!

Vatandaşların konut alımını hızlandırmak, uzun vadeli ve düşük faizli kredi ihtiyacını karşılayacak finansman için ''Konutbank'' önerisi sunuldu. Özak GYO'nun sahibi Ahmet Akbalık, konuyu Expo Turkey by Qatar'da paylaştı.

Sabah Gazetesi köşe yazarı Dilek Güngör, Expo Turkey by Qatar'da yaşadıklarını anlattı...


Emlak Bankası'nı hatırlayan var mı? Hani 1927 yılında kurulan Emlak Eytam Bankası vardı.

Adı 1949'da Türkiye Emlak Kredi Bankası'na dönüşmüştü. İnşaat kesimine kredi sağlayarak ülke kalkınmasını hızlandırmak için kurulan banka, arsa, bina ve yapı ipoteği karşılığı uzun vadeli kredi açıp, piyasayı organize ediyordu. 1988'de Anadolu Bankası ile birleşip Türkiye Emlak Bankası adını almıştı.


1992'de Denizcilik Bankası'nı bünyesine alan banka 2001'de Ziraat Bankası'na devredilerek tasfiye sürecine girmişti.


O dönemde siyasilerin arka bahçesi haline dönüştürülüp yolsuzluk olaylarına adı karışmıştı.

Bunlar olmasaydı eminim inşaat sektörünün finansman sorunu için iyi bir model olabilirdi.

Peki ya şimdi böyle bir banka kurulsa nasıl olur?

Biliyosunuz, gayrimenkul sektörünün finansman ihtiyacı var.


Vatandaşların konut alımını hızlandırmak için uzun vadeli ve düşük faizli kredi gerekiyor. Bu işin çözümüne kafa yoranlardan birisi de Özak GYO'nun sahibi Ahmet Akbalık.






Yanımızda Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Yetim ve Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya da vardı. Akbalık daha önce de gündeme getirdiği "Konutbank kurulsun" önerisini açtı. Diğer inşaatçılar da onu destekledi.


Öneri basit, Konutbank, Hazine ihalelerindeki borçlanma oranlarına yakın seviyede bir faizle tahvil ihraç edecek. Bu tahvil geliri, vatandaşa uzun vadeli ve düşük faizle konut kredisi olarak geri dönecek.

Yurtdışında da bunun örnekleri var.


Mesela, ABD'de devasa mortgage sistemini taşıyan dört büyük kamu kurumu...

Hazine'nin toplam tahvil ihracının yaklaşık yüzde 70'lik bölümü, bu kurumlar tarafından, konut finansmanı için kullandırılıyor.


Vadeler de 10-30 yıl arasında.

Fuarda Seapearl projesiyle büyük ilgi toplayan Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu'ya soruyorum. O da öneriyi "Bankacı değiliz hem üretip hem finansman sağlayıp hem de satmak bizim işimiz olmamalı" diyerek destekliyor.


Doğru...

Emlak Bankası örneğindeki gibi siyasilerin hegamonyasında olmayacak bir bankayla konut sektörünün ihtiyacı olan uzun vadeli kredi olanakları sağlanabilir.

Anladığım kadarıyla hükümet de bu öneriyi değerlendiriyor.

Bakalım, Konutbank önerisi hayata geçecek mi?



Dilek GÜNGÖR/Sabah