Sektörel

Gayrimenkul sektörünün yeni yıldızı özel yurtlar oldu!

Türkiye'de konaklama ihtiyacı olan üniversite öğrencisi sayısı 1.7 milyona ulaşınca gayrimenkul şirketleri ellerindeki arazi portföyünü yurt yapmaya yönlendirdi.

Türkiye'de konaklama ihtiyacı olan üniversite öğrencisi sayısı 1.7 milyona ulaşınca gayrimenkul şirketleri ellerindeki arazi portföyünü yurt yapmaya yönlendirdi. Amorti süresinin 10 yılın altına düştüğü yurtlara kısa geri dönüşü nedeniyle yerlilerin yanı sıra yabancı yatırımcılar da ilgi duyuyor Kapasiteyi bir yılda 2.5 kat artıracak.


KİŞİ BAŞI 600 LİRA OLACAK 

Ortaköy'de 1700 lira olan ortalama konaklama fiyatının Anadolu'daki tesislerde 550-600 lira olacağını ifade eden Doğan Kaşıkçı, "Bu piyasa şu anda Türk ve yabancı yatırımcılar için parlıyor. Çok yatırımcı ve ortaklık talebi geliyor. 2017-18 gibi bunu düşünebiliriz" ifadelerini kullandı. 


Vakıf üniversitelerinin hızlı artışıyla doğru orantılı olarak son yıllarda yükseköğrenim öğrencilerinin sayısında meydana gelen artış gayrimenkulde yeni bir yatırım akımının tetikleyicisi oldu. Doğru işletilmesi halinde geri dönüş süresi 10 yılın altına düşen öğrenci yurtları artık gayrimenkul yatırımcılarının son dönemdeki yıldızı. 


Özel üniversitelerle birlikte Türkiye'de yüksek eğitim almış kişilerin oranı son dönemde yüzde 21'den yüzde 39 çıktı. 13.1 milyon yükseköğrenim görmesi gereken yaştaki nüfusun 6 milyonu öğrenci durumunda bulunuyor. Bu sayı içerisinde 1.7 milyon öğrencinin ise evinden farklı yerde kaldığı veya barınma ihtiyacı duyduğu tahmin ediliyor.Şu anda Türkiye'de 5776 özel öğrenci yurdu 600 bin öğrenciye hizmet verirken, 740 bin öğrencilik açık bulunuyor. 


Devletin Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun 386 yurdundaki 360 bin öğrenci kapasitesi bu ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalıyor. Talep nedeniyle yatırımın kendini amorti etme süresi 10 yılın altına düşünce de son dönemde inşaat firmaları da ellerindeki arazi portföyünü özel yurt olarak değerlendirmeye yöneldi. 


GAYRİMENKULCÜLER YURT İŞİNE GİRİYORLAR 

Öğrenci yurtlarının doğru işletilmesi halinde metrekare bazında en kârlı gayrimenkul yatırımlarından birisi haline geldiğini anlatan Republika Academic Aparts CEO'su Doğan Kaşıkçı, "Özellikle vakıf üniversitelerinin artmasıyla birlikte Türkiye'de çok hızlı üniversite büyümesi gerçekleşti. 600 yataklı bir yurt Anadolu'da 9 ile 12 yıl arasında geri dönüşü getiriyor. İstanbul'un merkezinde ise bu rakam toprak pahalılığı nedeniyle daha yukarıya tırmanıyor. Bütün gayrimenkulcüler yurt işine giriyor" dedi. 


Kaşıkçı bu durumun sorun yaratabileceğini belirterek, "Ancak bu patlayacak. Bir yurt yapayım hemen odaları böleyim satmazsa eve çeviririm diye bakıyorlar. Uzun vadeli bakanların sayısı az. Bu hizmet sektörünün işi" diye konuştu. 


Yurt yatırımına yönelik tavsiyede bulunan Doğan Kaşıkçı, "Bina bittikten sonra bize getirmesinler. Üniversiteye yakın bir yerde arsaları varsa birlikte bunu değerlendirelim. 10 yıllığına da kiralama garantisi veriyoruz" ifadelerini kullandı. 


Serdar Bilgili'nin kurucusu olduğu BLG Capital tarafından 2012'de öğrencilere yönelik yeni nesil konaklama apartı olarak hizmete giren Republika Academic Aparts, kısa sürede Ortaköy, Florya ve Büyükçekmece'deki 3 yurtta 1462 yatak kapasitesine ulaştı. Şirketin yüzde 40'lık hissesi bir yıl sonra Abraaj Capital tarafından satın alındı. Academic Aparts CEO'su Doğan Kaşıkçı, İstanbul'da her iki yakada yeni yatırımların 2016'ya yetişeceğini belirtirken, "Bunun yanı sıra İzmir, Kayseri, Eskişehir'den birisini de hemen ekleyeceğiz. 2016'da kapasiteyi 2.5 katına çıkartacağız" dedi. 


-Türkiye'de yükseköğrenimdeki öğrenci sayısı 6 milyon civarında. 

-Konaklamaya ihtiyacı olan öğrenci sayısı ise 1.7 milyon seviyesinde. 

-Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun 386 tesiste 360 bin kapasitesi var. 

-Faaliyetteki 5776 özel yurdun 600 bin yatak kapasitesi bulunuyor. 

-Açıkta bulunan ihtiyaç sahibi öğrenci sayısının 740 bin olduğu ölçülüyor. 


Habertürk