29 / 04 / 2024

Gayrimenkul sermaye iradı ne zaman verilir?

Gayrimenkul sermaye iradı ne zaman verilir?

Gayrimenkul sermaye iradı, mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri için ödeniyor. Peki, gayrimenkul sermaye iradı ne zaman verilir? İşte vergi ödeme dönemleri..



Gayrimenkul sermaye iradı ne zaman verilir?

Gayrimenkul sermaye iradı, mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri için ödeniyor.


Kira gelir vergisi olarak da bilinen gayrimenkul sermaye iradını tespit edilen istisna bedelini aşan gayrimenkul sahipleri ödüyor.


Söz konusu istisna bedeli her sene yeniden belirleniyor. Vergide istisna sınırı mesken ve işyerleri için ayrı ayrı tespit ediliyor. 


Gelir Vergisi Kanununun 21 inci maddesinde yer alan mesken kira gelirleri için uygulanan istisna tutarı, 2015 takvim yılında elde edilen kira gelirleri için 3.600 TL olarak tespit edildi. Bu sınırı aşan kimselerin beyanname vererek vergi ödemeleri gerekiyor.


Beyannamelerin 1 Mart - 25 Mart arasında verilmiş olması gerekiyor.


Beyanname verme süresinin son gününün resmi tatil gününe rastlaması halinde, tatilden sonraki ilk iş gününün tatil saatine kadar beyanname verilebiliyor.


Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılır.


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.


Gayrimenkul sermaye iradı ise Mart ve Temmuz ayları olmak üzere iki eşit taksit halinde ödenebiliyor.



Gayrimenkul sermaye iradından indirilecek giderler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön