Gayrimenkul Sertifikası sektörde yeni bir kazanç kapısı olacak!
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin açıkladığı 'gayrimenkul sertifikası' uygulaması sektörde heyecan yarattı.Beyka İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Halit Kaya, inşaat sektörü ve vatandaşlar için yeni bir gelir kapısının açıldığın dile getirdi.
Yatırımcılar için yeni bir kazanç kapısı açılıyor. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin açıkladığı proje ile 'gayrimenkul sertifikasıyla' temelden satışa çıkan evler metrekareler halinde alınacak. Konut değeri arttığında alınan sertifikalar hisse senedi gibi değerlenip alınıp satılabilecek. İzmir Mimarlar Odası (İMO) Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, vatandaşların düzenleme ile barınma haklarının zedelenmemesi gerektiğini söyledi.
Metrekare bazında ev satışı başlıyor. Gayrimenkul sertifikasıyla markalı konut projelerinden bir metrekare bile satın almak mümkün olacak. Hükümet konutun belirli metrekaresinin satın alınmasının önünü açtı. Konut alımlarında yeni bir dönemin başlayacağını ifade eden Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, faiz içermeyen finans unsurlarını geliştireceklerini belirterek, "Gayrimenkul sertifikası ihraç edilecek. Yatırımcı, yatırım karşılığında metrekare bazında sertifika ihraç edebilecek. Herkes bir konut alamayabilir ama bu sayede her bir metrekare için bir sertifika üretilmiş olacak" diye konuştu.
Barınma hakkına dikkat edilmeli
İMO Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, düzenlemenin yapılırken çok dikkat edilmesi ve vatandaşların en doğal haklarından biri olan barınma hakkının zedelenmemesi için azami özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Evlerin metrekare üzerinden hisseymiş gibi spekülatif bir araca dönüştürülmesinin ve satışının yapılmasının bazı risklerinin olduğunu dile getiren İMO Başkanı Alpaslan, 'Barınma çok kapsamlı bir sözcük. İnsanın temel ihtiyaçlarından bir tanesi. Bu ihtiyaçla doğrudan bağlantılı bir konut dediğimiz şey. Bu tip insanın temel ihtiyaçlarıyla doğrudan bağlantılı bir maddi durumu soyut hisse senedi gibi ve üzerinden para kazanılabilecek spekülatif bir araca dönüştürmenin birtakım riskleri var. Bir yanda insanların hayatını devam ettirmesi için gereken bir kavram var, konut dediğimiz bir yandan da bu şekilde hisseli ticaret dediğimiz birtakım spekülasyonlarla kar sağlama yoluna gidebileceği bir düzen var' dedi.
Konut üzerinden ticaret sıkıntı yaratabilir
Sertifika sisteminin günümüzdeki borsa sistemine benzediğini de ifade eden İMO Başkanı Alpaslan, spekülatif hareketler sonucunda barınma hakkını zedeleyecek uygulamalara gidilebileceğini dikkat çekerek, 'Çok benzer bir sistem borsada da var. Orada da bir takım hisseler alıp satıyorsunuz. Orada da bir takım spekülatifler kazançlar sağlanabildiğini görebiliyoruz. İnsanların doğrudan insanları doğrudan barınma hakkını etkileyecek durumlara neden olabileceği için bu durumlara biraz daha dikkatli yaklaşmak gerekiyor. Hızlıca bir düzenlemeyle ticari kazanç elde etme yolu olarak bu yöntem uygulanırsa çok benzer sıkıntılar burada da yaşanabilir. Bu sıkıntılar insanların barınma hakkını çok olumsuz etkileyebilir. Bunun için çok dikkatli olunması gerekiyor' diye konuştu.
Sertifikalar yeni bir kazanç kapısı olacak
Beyka İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Halit Kaya, inşaat sektörü ve vatandaşlar için yeni bir gelir kapısının açıldığın dile getirdi. Türk ticaret hayatına yeni bir enstrümanın gireceğini ve İstanbul Menkul Hizmetler Borsa'sına benzer bir yapının sertifikalar için de oluşturulacağını söylen Kaya, 'Konut satışlarında faydası olacağını düşünüyorum ben. Ekonomiye kazandırılmış yeni bir enstrüman olarak görüyorum. Nasıl şirketlerin hisseleri alınıp satılıyor. Burada da aynı. Bu sadece Türk yatırımcılar değil dışarıdan da yatırımcılar gelip inşaat firmalarının sunduğu sertifikaları alıp daha sonra bunu satacaklar. İnşaat sektöründe finansman sağlayacak,Türk vatandaşına da yeni bir kazanç kapısı olacaktır. İleride gerek İstanbul Menkul Kıymetler ya da benzer yapının oluşturulacağını buralarda sertifikalar alınıp satılacaktır diye de düşünüyorum' dedi.
İzmir Haber Ekspres