Gayrimenkul şirketleri dövizin ateşini söndürmeye çalışıyor!
Yeni Birlik gazetesi yazarı Yıldıray Gökkaya bugünkü yazısında konutta kazanç hesaplarını kaleme aldı. İşte Gökkaya'nın o yazısı...
Yeni Birlik gazetesi yazarı Yıldıray Gökkaya bugünkü yazısında konutta kazanç hesaplarını kaleme aldı. İşte Gökkaya'nın o yazısı...
Hepimizin başı sağ olsun. Terör canımızı almaya devam ediyor. Gencecik fidanlarımızı kaybettik. İnşallah bu son olsun. Ülkemizi kaosa sürüklemeye çalışan ve bilerek ya da bilmeyerek bu karanlık güçlere sosyal medya dahil bir şekilde destek olan hainleri içimizden temizlemeliyiz. Güçlü ve huzurlu bir Türkiye için çok çalışmaya devam etmeliyiz.
Yılın son haftalarını piyasalarda yükselen dövizin ateşini dindirmeye çalışarak tamamlıyoruz. Haberlerimizden de anlaşılacağı üzere yükselen dövize karşı Türk gayrimenkul sektörü de kayıtsız değil. Pek çok markalı konut üreticisi, dövizini bozdur kampanyasına destek oluyor. Projelerde dövizini bozdurana ekstra indirim yapılıyor.
Buna rağmen yastık altındaki dövizini, 'Biraz daha yükselir, tutayım' mantığı ile hala bozdurmayanlar olabilir. Yatının elbette ki riski göze alıp getiri beklemek demektir. Bu açıdan bakıldığında dövizini elinde tutmak isteyenleri anlamak mümkün.
Ancak gayrimenkul sektörünün önde gelenlerinin bugünlerde yaptığı bir hesap var ki bu kesimler için o hesabı bir kez de biz köşemize taşıyalım istedim.
FETO soruşturması kapsamında kapatılan ancak bir süre sonra tekrar açılan Konutder'in başkanlığını sürdüren Ömer Faruk Çelik, "Evi bugün alan yüzde 20 kazançta'' diyor ve sözlerini sürdürüyor:
"Dolardan yüzde 20 kazanç cepte. Bir de kur artışı kaynaklı maliyet artışı var. 2017'de evler bugünkü fiyattan pahalı olacak. Hem yapılacak zam hem de konutun değer artışı söz konusu olacak. Bu da yüzde 15 lik bir fiyat farkı demek. Bu da gösteriyor ki şimdi ev alan yüzde 35 kazanç sağlayacak. Dövizi olan için altın bir fırsat var" Ben kendisine bazı konularda katılmıyorum. Hatta geçmiş yıllarda söylediklerini çoğu zaman öngörü yoksunu olarak değerlendiriyorum. Dövizi olan kesinlikle bozdurmak ve elbette ekonomiye bir şekilde katkı sağlamalı. Yerli hammadde kullanımının en yoğun olduğu konut sektörünün dolar kurundan en az etkilenen sektör olması beklentisindeyiz. Yani daha şimdiden 2017'de %15 zam yapacaklarının sinyalini vermeye çalışmanın da ekonomi böyle sıkıntılı günler yaşarken doğru olmadığını düşünüyorum.
EYG Gayrimenkul ile başarılı işlere imza atan Ömer Faruk Çelik, bugün bir çok şehirde başarı ile sürdürülen kentsel dönüşümün yapılamayacağını ve 2015 yılında da konut sektöründe kriz yaşanabileceğini söylemişti.
Yıldıray Gökkaya/Yenibirlik