Gayrimenkul tasarrufundan miras istenebilir mi?
Miras Hukuku gereğince mirasbırakanların tasarruf özgürlüğünü bulunuyor. Peki, gayrimenkul tasarrufundan miras istenebilir mi?
Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''gayrimenkul tasarrufu'' konulu soruyu yanıtladı. İşte, Tamer Heper'in yazısı..
Babam 69 yaşında. Arsasını sattı ve kardeşime daire aldı. Sonra kardeşimiz bu daireyi sattı, ancak biz üç kardeşiz bizim hakkımız ne olacak? ● B.D.
Bu konular aile içinde her zaman sarsıntı yaratır. İnsan evlatlar arasında ayrım yapmamalıdır. Bu kuraldır ancak bazen ayrım yapma nedenleri ortaya çıkar. Okuyucumun aile yapısında böyle bir durum olup olmadığını bilme imkanım yok ancak genel kuralı anlatacağım.
YASAL HAKKI
Herkes malından tasarruf etme hakkına sahiptir. Yani babanızın yaptığı işlem de mallarından dilediği gibi tasarruf etme işlemidir. Bir kimse hayatta iken mal alır da satar da. Akıl sağlığı yerinde olduğu sürece buna engel yoktur. Bu davranış çocuklara karşı veya başka aile bireylerine karşı da böyledir. Babanız, yasal hakkını kullanmış. Bu durumda siz kardeşlerin müdahale hakkınız yok.
MÜDAHALE İMKANI YOK
Böyle bir işe müdahale, babanızın bir gün ölümünden sonra olabilir ve o zaman mirasın bölüşülmesinde bu husus göz önüne alınabilir. Ancak babanız hayatta ve sağlıklı. Ben, her zaman belirttiğim gibi bir kimse hayatta iken, onun ölümünden sonra yapılması gereken işlemleri yazarken sıkılıyorum. Bu konuları, kişinin ölümünden sonra yazıyorum. Daha hayatta iken “Bir gün ölür de siz de şunu şunu yaparsınız” demeye dilim pek varmıyor. Okuyucuma sadece bugün için müdahale imkanının olmadığını söyleyebilirim.