Gayrimenkul ve İnşaatta, Riskler ve Fırsatlar Zirvesi gerçekleşti!
İnşaat mezarlığına doğru İstanbul'da gerçekleştirilen 'Gayrimenkul ve İnşaatta Riskler & Fırsatlar Zirvesi'nde, toplam değeri 294.9 milyar doları projelerin durabileceği ve ülkenin bir inşaat çöplüğüne dönüşebileceği belirtildi.
Türkiye'de yapımı veya proje çalışmaları süren 100 inşaat projesinin büyüklüğünün yaklaşık 294.9 milyar dolar olduğunu ifade eden ANBA Yayın Grubu Yönetmeni Mahmut Kılınç: "Ülkemiz, büyük projeler açısından Avrupa'da 1'inci, dünyada 2'nci sıradadır. Son dönemlerde yaşadığımız siyasi istikrarsızlık, iç barış tehdidi, global piyasa dalgalanmalan gibi unsurlar, ülke ekonomimizi dolayısıyla da 100 mega projenin gerçekleştirilme sürecini riske atıyor. Mega projelerin gerçekleşmesi için ortalama %70 oranında dış kredi desteğine ihtiyaç var. Pozitif yatırım ortamı yeniden ve hızlıca tesis edilmezse, hem yabancı yatırımcı, hem de ortak bulma konusunda inşaat sektörü zorluklar yaşayabilir. Özetle, hem ülke içindeki, hem de dünyadaki olumsuz gelişmelerden dolayı, gündemde olan mega projelere uluslararası ortak veya dış kredi bulunamaması ihtimaline karşı, biran önce önlem alınmalıdır. Bu '100 mega proje' riske atılmamalıdır, bu yatırımlar Cumhuriyet'imizin 100. yılma armağan edilecektir ve ülkemizi ekonomi - sosyal yönden kalkındıracaktır" dedi.
MEGA PROJELER 'ULAŞTIRMA' AĞIRLIKLI
"Türkiye'de 100 Mega Projenin Yatırım Durumu ve Gelişmeler" isimli araştırmaya da değinen Mahmut Kılınç, "100 projenin içinde; Akkuyu Nükleer Santrali, TANAP, 3. Havalimanı, Kanal İstanbul, Körfez Geçişi, Horata Vadisi ve Socar & Star Rafinerisi gibi projeler var. Bu mega projelerin dağılım adedi ise ulaştırma 38, enerji 22, sağlık kurumlan 7, konut - karma yapılar 20, endüstri tesisleri 4, turizm 2 ve diğer yatırımlar 7 olarak sıralanıyor, projehabsr.com raporuna göre, ülkemizde yapımı veya proje çalışmalan devam eden 100 mega projenin toplam büyüklüğü yaklaşık 294,9 milyar dolardır. Nitekim, sağlık, enerji, ulaştırma yatınmlan başta olmak üzere bu projelerin önemli bir bölümü; kamu - özel sektör işbirliğinde dış kredi desteği ile yapılıyor. Özetle, ulusal ve komşularımız başta olmak üzere uluslararası alanda yaşanan ekonomik, sosyal ve siyasi negatif gelişmelerin bir an evvel çözülmesini temenni ediyoruz; tüm yurttaşlar olarak buna sağduyu ile katkıda bulunmalıyız" diye konuştu.
Gayrimenkul zirvesinde inşaat sektörü masaya yatırıldı.
BÜYÜK Kulüp Genç Girişimciler Komitesi'nin organize ettiği; ANBA Yayın Grubu ve Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) önderliğinde kurulan, sektörün çok sayıda örgütsel yapısı tarafından oluşturulan 'İnşaat Platformu'nun destekliği "Gayrimenkul ve İnşaatta Riskler & Fırsatlar Zirvesi" 12 Eylül 2015 tarihinde, Büyük Kulüp'te düzenlendi.
Zirveye Gersan Elektrik Tic. Ve San. AŞ sponsor oldu. EGD Başkanı Celal Toprak'ın moderatörlüğünü gerçekleşen zirvede, yerel yönetimlerden yetkililer, Mehmet Yıldırım'ın aralarında bulunduğu isimler, Anadolu Yakası İnşaatçılar Derneği (AYİD) Genel Sekreteri Hakan Şişik'in aralarında bulunduğu sektör temsilcileri; sorunları çözüm önerileri ve geleceğine ilişkin görüşlerini ifade etti.
Taraf