Emlak Terimleri

Gayrimenkul vergilerinde 2. taksit dönemi başladı!

Gayrimenkul vergilerinin 2. taksit dönemi bugün başladı. Vergi mükellefleri ay sonuna kadar ödemelerini yapabilecek. Peki, hangi vergi nereye ödenecek?

Kasım ayı ile birlikte gayrimenkul sahiplerinin ödemekle mükellef olduğu vergilerin 2. taksit dönemi de başladı. Ödemeler ay sonuna kadar yapılabilecek.

 

1- Tüm gayrimenkuller için emlak vergisi

Bu ay içinde ödenecek vergilerin başını emlak vergisi çekiyor. Emlak vergisi, arsa, arazi, konut ve işyeri ayırmaksızın tüm gayrimenkul sahipleri tarafından ödeniyor.

 

Sene içinde 2 eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisinde 2017 yılının ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs ayı olmak üzere 3 aylık bir dönemde ödendi. İsteyenler borcunun tamamını bu dönemde kapattı. Ancak hiç ödeme yapmayanlara aylık vergi cezası uygulandı (aylık yüzde 1.40).

 

Emlak vergisinin 2. taksiti, ilk taksit dönemi gibi 3 aylık bir süre zarfı içinde değil, yalnız Kasım ayı içerisinde ödenebiliyor. Kasım ayının son gününün hafta sonuna denk geldiği dönemlerde ödemeler Aralık ayının başına sarkabiliyor. Bu yanılgıya düşen mükellefler süresi içinde ödeme yapmadığı için yine aylık vergi cezası ile karşılaşabiliyor.

 

2017 yılında gayrimenkul satın alanlar

Gayrimenkulünü yıl içinde satın alanların emlak vergisi sorumluluğu önümüzdeki yıl başlıyor. 2017 yılına ait emlak vergisi eski malik tarafından ödeniyor. Ancak yeni satın alınan gayrimenkul için sene sonuna kadar ilçe belediyesine emlak vergisi beyannamesi verilmesi gerekiyor. Bu beyanname ile gayrimenkulün sahibinin ve dolayısı ile vergi mükellefinin değiştiği belirtilmiş oluyor.

 

Paylı mülkiyette emlak vergisini kim öder?


Gayrimenkunle paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında vergi mükellefi oluyor. Buna göre herkes kendi payına tekabül eden miktarı ödüyor. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor. 

 

*Müteselsil sorumluluk; Birden çok kişinin bir yükümlülüğün yerine getirilmesinden sorumlu olması durumu oluyor.

 

Tek evi olanlar vergiden muaf

1319 sayılı kanun gereğince, geliri olmayan ve 200 metrekareden küçük tek eve sahip olan kimseler vergi ödemelerinden muaf oluyor. Muafiyet için belediyeye beyanname verilmesi gerekiyor. Muafiyetten habersiz bir şekilde ödenen vergiler varsa, 5 yıl geri dönük bir şekilde alınabiliyor.


2- Konut ve işyerleri için çevre temizlik vergisi

 

Çevre temizlik vergisi, konut ve işyerleri için alınıyor. Bu vergi emlak vergisi ile aynı dönemlerde ödeniyor. Ancak vergilendirme konusu ve şekli emlak vergisinden tamamen bağımsız bir şekilde yapılıyor.

 

Halk arasında çöp vergisi olarak da bilinen çevre temizlik vergisi yalnız kullanılan konut ve işyerleri için ödeniyor. Kullanılmayan, boş durumda olan gayrimenkuller için beyanname verilerek vergiden muaf olunabiliyor.

 

Çevre temizlik vergisi konutlarsa su faturasına yansıtılıyor. Böylece faturanın ödenmesi ile birlikte vergi borcu da ödenmiş oluyor.

 

Ancak belediyelerin sunduğu temizlik işleri için alınan bu çevre temizlik vergisini işyeri kullanıcılarının belediyeye ödemeleri gerekiyor. Ödemeler bizzat belediyeye gidilerek veya e-belediye sistemi ile internetten yapılabiliyor.

 

3- Miras kalan gayrimenkuller için veraset ve intikal vergisi

 

Kasım ayı içinde ödenen bir diğer vergisi ise veraset ve intikal vergisi oluyor. Bu vergi kendisine miras olarak kalan gayrimenkullerin değerine göre ödeniyor. İntikalden itibaren 3 sene boyunca ödenen veraset ve intikal vergisi için ödemeler sene içinde 2 taksitte yapılabiliyor. 2017 yılının ilk taksiti Mayıs ayında ödenmiş olup, ikinci taksitinin ise Kasım ayı sonuna kadar ilgili vergi dairesine ödenmesi gerekiyor.

 


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com