28 / 04 / 2024

Gayrimenkul Yatırım Fonları konut üretimini artıracak!

Gayrimenkul Yatırım Fonları konut üretimini artıracak!

Yaptığı açıklamada Sermaye Piyasası Kurulu tarafından hazırlanan taslakla Gayrimenkul Yatırım Fonlarının (GYF) konut üretimi yapmasının önünün açılacağını dile getiren NEO Portföy Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yener Yıldırım bu hamlenin sektöre can suyu olacağını söyledi.



Son zamanlarda sık sık gündeme gelen Gayrimenkul Yatırım Fonları (GYF) yüksek faiz oranları ve inşaat maliyetlerinde meydana gelen artışların da etkileriyle zor günler yaşayan konut piyasasına can suyu olacak. Dünya'dan Birol Bozkurt'un haberine göre gayrimenkule erişimin giderek zorlaştığı bu dönemde yatırım fonlarına olan ilgi de artarak sürüyor. Paylaşılan detaylara göre çok yakın bir zamanda gayrimenkul yatırım fonlarının proje aşamalarında da yatırıma imkan vermesi bekleniyor.

Gayrimenkul Yatırım Fonları'nın kurumsallaşma potansiyeli, vergi avantajları, yabancı yatırımcı ilgisi ve yeni düzenlemeler gibi konuları, NEO Portföy Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yener Yıldırım tek tek anlattı. Özellikle son dönemlerde yatırım enstrümanlarının çeşitlilik göstermesi ile birlikte gayrimenkul yatırım fonları da dikkat çekti. NEO Portföy Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yener Yıldırım konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Gayrimenkul Yatırım Fonları'nın ülkemizde henüz yolun başında olduğunu, fakat büyük bir büyüme potansiyeli taşıdığını dile getirdi.

Yaptığı açıklamada ülkemizin gayrimenkul sektörünün dinamik ve gelişmekte olan bir pazar olduğunu dile getiren NEO Portföy Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yener, Yıldırım Gayrimenkul Yatırım Fonları'nın bu sektöre katkı sağlayacağını ve yatırımcılara farklı alternatifler sunacağını dile getirdi. Gayrimenkul yatırımlarının bireysel şekilde yapılmasının hem ekonomik hem de deneyim eksikliğine bağlı zorluklarına karşı gayrimenkul yatırım fonları özellikle nitelikli yatırımcıların tercihi oluyor.

Gayrimenkul Yatırım Fonları konut üretimini artıracak!

KONUT ÜRETİMİ ARTACAK

Yaptığı açıklamada son dönemlerde konuta erişim konusu ile ilgili olarak yaşanan aksaklıkların giderilmesine katkı sağlaması için gayrimenkul yatırım fonlarına ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından bir düzenleme taslağı hazırlandığını dile getiren NEO Portföy Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yener Yıldırım, söz konusu düzenleme ile 'Proje Gayrimenkul Yatırım Fonlarının' kuruluşuna izin verileceğini belirterek "Böylelikle bu fonlar çoğunluğu konut nitelikli bağımsız bölümlerden meydana gelecek gayrimenkul projelerini gerçekleştirebilecek. Söz konusu bu fonlar, hem kendi mülkiyetlerindeki hem de sözleşme imzalamış oldukları farklı kişilere ait arsalar üzerinde projeler yapabilecekler” diye konuştu.

Açıklamasında söz konusu bu düzenlemenin konut üretimini artıracağına ve faaliyetlerinin belli şartları taşıyan müteahhitlerce gerçekleştirilebileceğine değinen Bekir Yıldırım, “Son dönemlerde kentsel dönüşüm kapsamında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın üstlenmiş olduğu konut üretimi misyonunun tüm sektöre yayılacağını ve konut arzının hızlı bir biçimde artacağını düşünüyorum. Söz konusu bu durum hem konuta erişilebilirliği artıracak hem de konut fiyatlarında istikrarın sağlanmasına katkı verecek” dedi.

Neo Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yener Yıldırım yaptığı açıklamada şirketin 55 adet yatırım fonunu yönettiğini ve toplam varlık yönetiminin 20,73 milyar TL'yi geçtiğini kaydetti.

Açıklamada ayrıca, 18 adet Gayrimenkul Yatırım Fonu üzerinden binlerce taşınmazı yönettiklerini dile getiren Bekir Yıldırım, Gayrimenkul Yatırım Fonları'nın  yatırımcılara sunmuş olduğu fırsatları şu şekilde dile getirdi: "Gayrimenkul Yatırım Fonları'nın gayrimenkul yatırımlarını fonlaştırarak likit duruma getiren ve yatırımcılara tek bir varlığa bağımlı kalmadan risklerini dağıtarak daha güvenli bir biçimde birikimlerini değerlendirebilme imkanı sağlayan bir yatırım aracıdır.

Gayrimenkul Yatırım Fonları, ayrıca gayrimenkulde tahkim sistemi, mütekabiliyet düzenlemeleri, uluslararası değerleme standartları gibi gelişmeler sayesinde yabancı yatırımcıların da ülkemizdeki gayrimenkul piyasasına girişini kolaylaştırıyor. Gayrimenkul Yatırım Fonları diğer bir taraftan aile ofisleri, büyük holdingler ve şirketler için de kuşaklar arası ve aile içi devirleri kolaylaştırma ve vergi avantajları, gayrimenkul portföylerini kurumsallaştırma,  sağlama gibi yararlar sunuyor. 

YABANCI İLGİSİ ARTACAK

Neo Portföy, son olarak, Fenercioğlu A.Ş. ile bir işbirliği gerçekleştirerek, 2 yeni bir GYF kurdu. Söz konusu bu fonlar, ağırlıklı şekilde orta ve uzun dönemli kira getirilerine ve fırsat gayrimenkullerine yoğunlaşıyor. Yaptığı açıklamada söz konusu bu fonların yabancı yatırımcılardan da büyük ilgi gördüğünü söyleyen  Bekir Yıldırım, hedeflerine şimdiden yaklaştıklarını belirterek, önümüzdeki dönemlerde ilginin daha da artmasını beklediklerini söyledi.

 

Kadıköy'de devrim niteliğinde bir adım: Dijital kentsel dönüşüm başlayacak!

Buğra Gökce'den flaş açıklama! Konut alınamadığı için kiralık eve talep artacak: Barınma krizi sürecek!

Kiracı ev sahibi, ev sahibi kiracı oldu! Ev almak isteyenler yurt dışına kaçtı!


Geri Dön