Gayrimenkul yatırım fonları tanıtılmalı!
Omurga Gayrimenkul Portföy Yönetimi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erktin, ihraç edilen ve yatırımcıdan ciddi ilgi bulan gayrimenkul sertifikalarına yapılan tanıtım desteğinin gayrimenkul yatırım fonları için yapılması gerektiğini söyledi.
Geçtiğimiz günlerde ihraç edilen ve yatırımcıdan ciddi ilgi bulan gayrimenkul sertifikalarına yapılan tanıtım desteğinin gayrimenkul yatırım fonları için yapılması isteniyor. Sermaye Piyasası Kurulu’nun “gayrimenkul yatırım fonları” (GYF) kurulmasının önünü açan düzenlemesinin ardından bir çok kurum gayrimenkul fonu kurmak için sıraya girdi. Fakat beklenen hız da ihraçlar da gerçekleşmedi. Omurga Gayrimenkul Portföy Yönetimi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erktin, “Gayrimenkul sertifikaları çok iyi duyuruldu. Sertifikalarda yakalanan bu rüzgarın gayrimenkul fonları için de yapılmasını ve bu rüzgarın arkasına katılmasını istiyoruz.Şuanda piyasası var,çok iyi şartlarda emlak yatırımı yapılacak bir dönemdeyiz” diye konuştu. Yatırımcının piyasanın şartları ve ürünü tanımaması nedeniyle konjontürün de etkisiyle ürktüğünü dile getiren Erktin, “GYF’lerin gayrimenkul sektörünün önünü açacak bir ürün olduğu anlaşılırsa hem sektör hem yatırımcı kazanacak” diye konuştu. Gayrimenkul fonları ile gayrimenkul sertifikaları arasındaki farktan söz eden Erktin, “Gayrimenkul sertifikalarına küçük, fonlara ise büyük yatırımcılar yatırım yapıyor. Fonlarda risk düşüktür. Sertifika alırken bir projedeki projenin riskini alıyorsunuz. Fonda ise tamamlanmış gayrimenkul portföyüne yatırım yapıyorsunuz, üstelik bu portföyü profesyonel bir uzman yönetiyor. Vergi avantajından da yararlanabilirsiniz. Yatırımda şeffaflık için GYF önemli bir araç” diye konuştu. Türkiye’de ihraç edilen fonların yaklaşık büyüklüğü 200 milyon TL olduğunu anlatan Erktin, sene sonunda büyüklüğün 400 milyon TL’ye çıkacağını tahmin etti.
Şuanda emlak yatırımcısı ise için ortamın iyi imkanlar sunduğundan söz eden Erktin, “Emlakta birçok segmette arz fazlası var. Fiyatlar dolar ve euro bazında düştü, TL bazında henüz düşmedi. Bizim yatırımcı borçlanarak yatırım yapmıyor, çoğunlukla ön satış finansmanı ile yapıyor. Dolayısıyla üzerine gelen kreditör olmadığından henüz yaygın olarak çok zor durumda yatırımcı profili yok. İşini büyütemeyen yatırımcı profili ve nakit ihtiyacı var. Bunu da GYF'ler karşılayabilir” dedi.
Fon büyüklüğü 100-200 milyon TL
2011 yılından bu yana gayrimenkule dayalı varlık yönetimi yaptıklarını ve 2014 yılı başında SPK tebliği ile beraber büyük fonlara yatırım yapabilmek için gayrimenkul portföy yönetimi şirketi kurduklarını anlatan Erktin, “Uzun aşamalardan sonra fonu kurduk ve ilk fonun ihraç belgesi onayını 2 Şubat’ta aldık. ‘Omurga GPYŞ Karma Birinci Gayrimenkul Yatırım Fonu’ 30 Haziran’da ihraç edeceğiz” dedi. Erktin, “Fon büyüklüğü100-200 milyon TL arasında gerçekleşecek gibi görünüyor. 2014 yılında hedefimiz 250 milyon dolardı fakat uluslararası piyasalardaki gelişmeler sebebiyle bugün daha mütevazi rakamlar olacak” dedi.
Avrupalı yatırımcı beklemede
ABD ve Batı’dan ilgilinin az olduğundan söz eden Erktin, şunları söyledi: “Avrupalı yatırımcı Türkiye konusunda beklemede. Türkiye'nin alacağı yönü bekliyorlar ve bir süre daha beklemede kalacaklarını ifade ettiler. Avrupa parasını nereye yatıracağı konusunda hassas. 7-8 ay önce Avrupalılara ‘Filipinler'e paranızı yatırıyorsunuz, bizim ülkemize niye yatırım yapmaktan çekiniyorsunuz? diye sorduk. Onlar da bize, ‘Filipinler uzakta, yatırımcı orada olanları hissedemiyor, halbuki siz iç işlerinizi bize hep hissettiriyorsunuz” dediler. Bu gelişmeler üzerine biz de Ortadoğuya yöneldi. O bölgeden bir mikter yatırım geleceğini düşünüyoruz.”
Yönsüzlük durgunluğu getiriyor
Fon kurmaya düşündüklerinde yüzde 70 yabancı/yüzde 30 yerli yatırımcı ilgisini öngördüklerini, fakat şuanda tam tersi olursa mutlu olacaklarını dile getiren Erktin, “Terör ve jeopolitik riskler nedeniyle yabancı ilgisinin giderek azaldığını görüyoruz. Yönsüzlük durgunluğu getiriyor. 2008 dünya krizinden bu yana Türkiye'de beklemek esas; referandum, seçim beklemek hayat tarzımız artık. Biz de artık beklemek yok, referandumdan ne sonuç çıkarsa çıksan önceden belirlediğimiz gibi Haziran sonunda fonu çıkartacağız” şeklinde konuştu..
Bugünkü yatırım 5 yıl sonra kazandıracak
Fonun portföyünde ağırlıklı olarak ticari, konut ve arsa olacağından söz eden Erktin, özellikle ofis pazarını değerlendireceklerini dile getirdi. Mehmet Erkin, “Ofis pazarı şu sıralarda yatırım için uygun, fonumuzun yüzde 60'ını ofise yatıracağız. 5 yıl içinde ofis fiyatlarının artacağını düşünüyoruz. Bizim yapacağımız ilave iyileştirmelerin sonucunda aldığımız fiyat bugün için bile düşük olacak. Yine de, bugünlerde yapılan yatırımlar 5 yıllık bir perspektifte daha çok kazandıracak” diye konuştu.
Sigorta, emeklilik GYF’ye yatırım yapmalı
Sigorta, emeklilik gibi getirisi yüksek olmayan fonların yüzde 10-15’ini GYF’lere yatırım yapmalarının emlak sektörünün de önünü açacağını dile getiren Erktin, “Ayrıca düşük getiriye sahip bu fonların getirileri de ciddi anlamda artar” dedi.
Sırada aile fonları var
Karma fonun ihracı sonrasında aileler için kendi mülklerini ve servetlerini fon altında toplayabilecekleri fonlar oluşturmayı tasarladıklarını dile getiren Omurga Portföy Genel Müdürü Oğuz Kösebay, “Bu servet yönetimi için iyi bir araç. Örneğin, iki çocuğunuza 5 mülkü paylaştırmak için GYF çok rasyonel bir araç. Ayrıca vergi avantajı da var. Yönetimini profesyonele devrediyorsunuz. Bunun yatırım komitesine siz de girebilirsiniz. Gerekirse binayı satmak yerine hisse satabilirsiniz” diye konuştu.
Dünya