Sektörel

Gayrimenkul yatırım fonları tansiyonu düşürecek, konut arzını artıracak!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen gayrimenkul yatırım fonlarının, inşaat projelerine yatırım yapabilmesinin önü açılıyor. Böylelikle inşaat firmalarının, projeye başlamak amacıyla ihtiyaç duyduğu finansmana erişimi kolaylaşacak ve konut arzı da artmış olacak.

Son senelerde hızlı bir şekilde yükseliş gösteren inşaat maliyetleri ve ağırlaşan finansman şartları nedeniyle yeni konut projelerinin çoğu beklemeye alındı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre ayrıca bunun yanı sıra arz-talep dengesinin bozulması, her sene yüzbinlerce konuta ihtiyaç duyulan kentlerde kira fiyatlarında aşırı artışa neden oldu. İstanbul Ticaret Gazetesi'nden Adem Orhun imzalı habere göre kiralarda yüzde 25 zam sınırının kalkması da sektörde tansiyonu artırırken söz konusu bu sorunlara önemli oranda çözüm olacak bir düzenleme ise yakında hayata geçecek. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamaya göre, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından gerçekleştirilecek olan düzenlemeyle gayrimenkul yatırım fonlarının (GYF), gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önü açılmış olacak. Böylelikle de GYF’ler, ‘Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu’ olacak. 

Söz konusu mevzuata göre gayrimenkul yatırım fonları tamamlanmış (iskanı alınmış) gayrimenkulleri, arsaları ve arazileri portföyüne dahil edebiliyor. Ayrıca bu fonlar 2016 yılındaki düzenlemeye göre Toplu Konut İdaresi Başkanlığı belediyeler ve İLBANK tarafından yapılan inşaat projelerinden yer alabiliyor. Gayrimenkul yatırım fonlarının, henüz inşaatı başlamamış veya tamamlanamamış vaziyetteki projelere girememesi, sistemin büyüme potansiyeli için engel teşkil ediyor. Sermaye Piyasası Kurulu'nun ilgili mevzuatta yapacağı değişiklikle de söz konusu bu engel de ortadan kalkacak.

TOPRAKTAN GİRECEK

 
Paylaşılan detaylara göre gayrimenkul yatırım fonlarının, yeni başlayacak projeleri ya da natamam inşaatları portföyüne almasıyla, inşaat firmalarının aradıkları mali kaynağı daha kolay bulması için de yeni imkan doğmuş olacak.

Yönetim ve karar alma ekiplerinde, gayrimenkul inşaatı, ticareti ve mali işler konusunda tecrübeli ve uzman kişiler bulunan gayrimenkul yatırım fonları, yeni projeleri değerlendirerek inşaatlara topraktan girebilecek. Bu şekilde anlaşma yaptığı inşaat firmasına projedeki konutlardan bir kısmı için ödeme yapan GYF, bu konutları ihraç edeceği fona dahil edecek. İnşaat firması, projenin belli bir kısmını GYF’ye satarak, işin sonunda kazanacağı primi, başlangıçta yatırımcıyla paylaşmış olacak.


Muhtemel değişiklik ile ilgili önemli açıklamalar yapan sektör uzmanları, böylece para bulup mali durumunu güçlendiren inşaat firmalarının, tedarikçilerini ve müşterilerini mağdur etmeden projelerini tamamlama imkanı bulacağına değindi. Yeni uygulamayla inşaat maliyetleri ve finansman sorunları nedeniyle bekleyen kentsel dönüşüm projeleri de hızlanmış olacak.

 

RİSKLER AZALIYOR
 

Bu arada gayrimenkul yatırım fonları, topraktan girdiği konutları eklediği portföyü üzerinden yeni yatırımcı bulacak. Paralarını değerlendirmek için alternatif araçlar arayan yatırımcılar bu fonlara parasını yatırabilecek. Söz konusu bu fonlar ayrıca, faiz ya da döviz dışında başka bir yatırım seçeneği arayanlar için de daha cazip hale gelecek. Gayrimenkul yatırım fonları üzerinden projelere yatırım yapanların gelir akışının dışında risklerin azalması açısından da avantajı bulunuyor. 

 

GÜVENLİ HAVUZ

 

Gayrimenkul yatırım fonlarının ihraç ettiği fonların bir havuz gibi düşünülmesi gerektiğini dile getiren sektör uzmanları, muhtemel yeni uygulamayı, “Bu havuza imece mantığında para yatırılıyor. Böylece hem inşaatçı hem fon yönetimi hem de bireysel yatırımcı kazanmış oluyor. Söz konusu fonda tek bir inşaat projesi bulunmadığı için risk de düşük oluyor. Yani yatırımcı için, ‘paramı verdiğim müteahhit batarsa ne olur’ gibi bir endişe de ortadan kalkıyor. Bu nedenle hem güvenli hem kazançlı bir yatırım alternatifi doğuyor” biçiminde tarif ediyorlar. 


ONAYLI 193 GYF SAHADA

 

Kamuyu Aydınlatma Platformu’nun resmi kayıtlarına göre ihracı onaylı gayrimenkul yatırım fonlarının sayısı 193 olarak belirtiliyor. Söz konusu bu fonların pek çoğunun arkasında bankalar bulunuyor. Bunun dışında profesyonel girişimler ve portföy yönetim şirketleri de mevzuata uygun biçimde GYF ruhsatı almış durumda. Bu şirketlere yeni düzenlemeyle beraber yenilerinin eklenmesi beklenirken, önceki ay 83 milyar TL'yi geçen portföy büyüklüğünün de katbekat artacağı öngörülüyor. 
 

 

Elektrik zammı elektrikli araç sahiplerini de etkiledi! Yeni tarife bugün başladı...

Haziran ayında borsada en çok kazandıran ve kaybettiren hisseler!

Konut karşılığı Türk vatandaşlığı alanlardan büyük oyun! Bu yöntem şeytanın bile aklına gelmez!