Sektörel

Gayrimenkul yatırımcılarının yeni gözdesi yurt yatırımları!

Üniversite sonuçlarının açıklanmasıyla tercih dönemi başlıyor. Öğrenci yurtları gayrimenkul yatırımcıları için son dönemde ciddi potansiyel yaratıyor. 

Yurt fiyatları, odada kalacak öğrenci sayısı, verilen hizmetler ve yurdun yer aldığı bölgeye göre değişiyor. Anadolu illerinde aylık fiyatlar 400 lira ile bin 200 lira arasında değişirken, bu fiyat Ankara ve İzmir'de 2.200 liraya, İstanbul’da ise 4 bin liraya kadar yükseliyor. YÖK’e göre bu yıl üniversitelerin birinci sınıflama yerleşebilecek öğrencisi sayısı 1 milyon civarında olacak. Türkiye genelinde tüm üniversite
lerde okuyan öğrenci sayısı toplam 7 milyona yaklaştı.

5 YILDIZLI HİZMET

Güneş Gazetesi'nde yer alan habere göre, yeni yapılan öğrenci yurtlarında 5 yıldızlı otelde bulunan tüm hizmetler yer alıyor. Buna paralel olarak da fiyatlar artıyor. En fazla 2 kişilik odalara yer verilen lüks Öğrenci yurtlarında yüzme havuzu, fitness salonu, sinema odası, hamama ve sauna gibi birimler de bulunuyor.

NERELER REVAÇTA?

İstanbul’da yurt denilince; Kağıthane, Beyoğlu ve Haliç güzergahı öne çıkıyor. Bölgede 8 vakıf üniversitesi bulunuyor. İstanbul'da yurtlar Fatih, Şişli, Kadıköy, Beşiktaş Avcılar, Ataşehir, Üsküdar, Büyükçekmece ve Beyoğlu’nda yoğunlaşıyor. Öğrenci yurtları gayrimenkul yatırımcıları için son dönemde ciddi potansiyel yaratıyor. Uzmanlar, uygun lokasyonda ve profesyonel bir yönetimle yatırımı yapılan yurtların kendisini 10 yıldan daha kısa sürede amorti ettiğini, bunun da hem yerli hem de yabancı yatırımcıları cezbettiğini belirtiyor. İstanbul'da yurt yatırıım açısından en cazip bölgeler; Bakırköy, Bahçelievler ve Beyoğlu olurken, cazibesi en az olan bölgeler Zeytinburnu, Bayrampaşa, Ümraniye ve Ataşehir olarak dikkat çekti. Fatih, Beşiktaş ve Şişli’de yurtların fazla olmasına rağmen yetersiz kaldığını belirten uzmanlar, talebin devam edeceğini söylüyor.

KİRA DEYİP GEÇMEYİN

İstanbul'da üniversitesi bulunan semtlerdeki küçük dairelerin kira değerleri 800 lirayla iki bin 800 lira arasında değişiyor. Bugünlerde kiraya çıkmayı düşünen öğrenciler için tuzlu sayılacak masraflardan birisi de depozito ve peşin ödemeli kira bedelleri. Özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerdeki üniversitelerin bulunduğu semtlerde kira değerleri günden güne artıyor. Yerleştirme sonuçlarının açıklanacağı ağustos ayında başlayacak olan hareketlenmeile kira değerleri de yükselecektir. Özellikle barınma telaşına şimdiden düşen öğrenciler, kazanacakları fakülteye yakın bir adreste oturmak için ev ararken şu konuları dikkate almalılar.

ÖNERİLER

- Ulaşım masraflarıyla evin yerleşkeye olan uzaklığını iyi hesaplayın
- Önceliği anlaşabileceğiniz arkadaşlarla 1+1 tipi bir daireye verin 
- Gerekirse kendiniz için aidatı ve kira bedeli daha düşük olan 1+0 tipi daire kiralayın
- 800 liraya kiralanacak bir dairenin elektrik, su, doğalgaz ve aidatla birlikte aylık maliyetinin minimum bin 100 lira olacağını unutmayın