15 / 11 / 2024

Gayrimenkul yatırımında işler tersine döndü! Türkler neden yurt dışından konut alıyor? 

Gayrimenkul yatırımında işler tersine döndü! Türkler neden yurt dışından konut alıyor? 

Türkiye'de yabancıya sa­tışla elde edilen döviz geliri hızlı bir şekilde azalırken, Türklerin alım için yurt dışına çıkar­dığı döviz hacmi de istikrarlı olarak arttı. Peki Türkler neden yurt dışından konut alıyor? 




Dünya gazetesi yazarı Naki Bakır bugünkü yazısında gayrimenkul sektörünü kaleme altı. Naki Bakır 'Gayrimenkul yatırımında eğilim tersine döndü' başlıklı yazısında, "Türkiye'de yabancıya sa­tışla elde edilen döviz geliri hızla azalırken, Türklerin alım için yurt dışına çıkar­dığı döviz hacminde ise istikrarlı olarak artık gözlemlendiğini belirtti.

Naki Bakır'ın yazısından bir bölüm şöyle: 


"Yurt dışı yerleşiklerin Tür­kiye’de, Türklerin diğer ülkelerde gayrimenkul alımlarında denge giderek ter­sine dönüyor. Yabancıya sa­tışla elde edilmiş olan  döviz geliri hızla azalırken, Türklerin alım için yurt dışına çıkar­dığı döviz hacmi giderek daha da bü­yüyor.

Karşılığında vatandaş­lık verilmesinin de etki­siyle son on senede hızlı bir şekilde bü­yüyerek Türkiye’nin ca­ri işlemler dengesinde önemli bir gelir ka­lemi olan ya­bancı alımlarında frene; Türklerin yurt dışı gayrimenkul ya­tırımlarında da gaza basma eğilimi giderek daha da belirginleşiyor. 2024 yılının ilk dokuz ayında, Türklerin gayrimenkul edinimi için yurt dışına çıkardığı döviz, yabancıla­rın bu amaçla getirdiği tutara yaklaştı.

Merkez Bankası tarafından açıklanan son ödemeler dengesi verile­rine göre ocak-eylül döneminde Türklerin yurt dışı gayrimen­kul yatırımları dolar bazında ge­çen senenin eş dönemine göre yüzde 14,7 artış gösterdi. Söz konusu bu artış eğiliminin baş­ladığı 2023 yılının ilk dokuz ayında 1 milyar 330 milyon dolar şeklinde olan Türklerin yurt dışında gayri­menkul alımına ödediği döviz, bu yıl aynı dönemde 1 milyar 526 milyon dolara ulaşmış oldu.

Gayrimenkul yatırımında işler tersine döndü! Türkler neden yurt dışından konut alıyor? 

Mer­kez Bankası’nın ortalama dolar alış kuruyla  çevrildiği zaman  Türk­lerin başka ülkelerde taşınmaz alımı için transfer ettiği paranın 50 milyar dolara yaklaştığı be­lirlendi.

Yabancıların ülkemizdeki gay­rimenkul yatırımları da ocak-ey­lül döneminde geçen senenin eş dö­nemine göre yüzde 23,8 düşüş göstererek, 2 milyar 188 milyon dolara gerile­di. Buna göre gayrimenkul alımları için dışarı çıkan döviz, bu amaçla getirilen söz konusu bu tutarın yaklaşık olarak yüzde 70’ine ulaştı. Geçen senenin eş dö­neminde bu oran yüzde 46 dü­zeyindeydi.

2023 yılının ocak-eylül döneminde yabancıların gayri­menkul alımı için Türkiye’ye ge­tirdikleri dövizden Türklerin bu amaçla yurt dışına götürdükleri sermaye düşüldüğü zaman söz konusu bu alan­da 1 milyar 540 milyon dolar olan net giriş, bu yıl aynı dönemde 57 daha az olmak üzere 662 milyon dolarda kaldı.

Eylül ayı sonu itibarıyla son bir senede de yabancılar Türkiye’den 2 milyar 878 milyon dolarlık gay­rimenkul satın alırken, Türkle­rin yurt dışındaki alımları 1 mil­yar 978 milyon dolara çıktı. Yıl­lık bazda karşılıklı gayrimenkul yatırımlarında net giriş 900 mil­yon dolar şeklinde oldu.


'TÜRKLER NEDEN YURT DIŞINDAN KONUT ALIYOR?'

Yurt dışından konut alan Türklerin büyük kısmını, gelir dağılımında bozulmanın da et­kileriyle ortaya çıkan yeni varlıklı kesim içinde “yatırımcı” tip alıcılar ile çocuklarının eğitimi ve kariyeri için uzun vadede yurt dışına yer­leşip orada yaşamak isteyenler meydana getiriyor. Söz konusu bu eğilim son zamanlarda ABD ve Avrupa’da yaşanan ekonomik kriz sebebiyle gayrimen­kul fiyatlarının görece uygun düzeylere in­mesi ile daha da artış gösterdi.

Yurt dışında ki­ra gelirlerinin gayri­menkulün satış fiyatından çok daha hızlı bir şekilde artması da maddi imkanları olan kesimi dış ülkelerde alıma yönelten faktörlerin ba­şında geliyor. Dolar bazında kira geliri el­de ederek Türkiye’de harcamanın avanta­jı, yurt dışı konut alımını cazip duruma getiriyor. Bu arada Türk vatandaşlarının gide­rek daha da büyüyen vize sorunu da onla­rı, oturma izni, çifte vatandaşlık gibi imkanları da beraberinde sunan yurt dışı konut alımı­na itiyor."

 

Fuzul Topraktan'dan efsane Kasım kampanyası: Tüm projelerde 659 bin TL'ye varan net indirim fırsatı! 

Grand Port fiyat listesi! Grand Port  İzmir  nerede? 

Rönesans Holding rotayı yurt dışına çevirdi! 40 milyar Avroluk projeyi hayata geçirdi!


Geri Dön