Genel

Gayrimenkulde Arap fonları beklemeye geçti!

Mısır ve Suriye başta olmak üzere Ortadoğu' daki son gelişmeler Türkiye gayrimenkul pazarını da etkiliyor. Olaylar nedeniyle Arap fonları Türkiye' den yaptıkları gayrimenkul alımlarını beklemeye aldı...


Mısır ve Suriye başta olmak üzere Ortadoğu'daki son gelişmeler, Türkiye'de gayrimenkul sektörünü etkiliyor. Olaylar nedeniyle Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait fonların Türkiye'deki gayrimenkul alımlarını ertelediği ifade ediliyor. Büyük fonların beklemeye geçmesinden dolayı Türkiye gayrimenkul piyasasında 3-4 milyar dolarlık bir kayıp yaşandığı vurgulanırken, yabancılar tarafından yapılan bireysel alımların ise sürdüğü belirtiliyor.

Ortadoğu coğrafyasında yaşanan olayları değerlendiren Arap Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri Gayrimenkul Derneği Başkanı Abdullah Çiftçi, Mısır ve Suriye'de yaşananlardan dolayı fon ve blok satışlarında bir gerileme olduğunu söyledi. Fonların alımlarını beklemeye aldığını söyleyen Çiftçi, "Dernek olarak Suudi Arabistan,  Kuveyt, Katar, Birleşik Arap kaynaklı 5 fonla görüşmelerimiz  vardı.  Bu fonlar Türkiye'de 1 milyar 250 milyon dolarlık yatırım planlıyorlardı. Ancak Ortadoğu'da yaşananlardan dolayı bu fonlar yatırımlarını beklemeye aldı" dedi. "Eğer sorunlar yaşanmasaydı  Türkiye yabancıya gayrimenkul satışında beklediği 5-10 milyar dolarlık gelir hedefini yakalayabilirdi. Ancak gelmeyenlerden dolayı sadece konut alanında 3-4 milyar dolarlık bir kayıp olduğunu düşünüyorum. Çünkü bizim dernek olarak Suriye, Katar'da tanıtım ve konferans programlarımız vardı. Bizde bu programları beklemeye aldık" diye konuştu.

 


Suriye yakından izleniyor

Çiftçi, Türkiye'nin yakın coğrafyasında yaşanan olaylardan özellikle Suriye'yle ilgili gelişmelerin yabancılar tarafından dikkatle izlendiğini aktararak şöyle konuştu: "Şu anda Araplar Suriye konusunun nasıl çözüleceğini tahmin edemiyor. Eğer Suriye problemi çözülürse Türkiye'ye yeniden yönelme olur. Çünkü Türkiye Afrika ile Arap iklimini tamamlayan bir iklime sahip. Hem ticaret, hem turizm hem de gelip yaşama anlamında ideal bir ülke. Bunu keşfettiler bu nedenle bunu bırakacağını düşünmüyorum."

 


Bireysel alımlar devam ediyor

Ancak bireysel satışların devam ettiğini kaydeden Çiftçi, "Çünkü bireysel alıcılar Türkiye'yi birçok Arap ülkesinden daha güvenli buluyor.  Özellikle batısında problem olmadığını biliyorlar. Bu nedenle Bursa'dan çok fazla alım yapıyorlar. Karadeniz bölgesinden de yer bakmaya başladılar" dedi. Arapların birinci el konutun yanı sıra ikinci ele de yönelmeye başladığını kaydeden Çiftçi, "Son iki aydır ikinci el konut satışında artış var. Bunda Arapların payı da etkili oluyor. Hem fiyat açısından daha uygun oldukları için hem de alım yaptıkları Fatih ve Eyüp gibi semtlerde yeni konutlar az olduğu için ikinci eli tercih ediyor" diye konuştu.  Çiftçi, Bursa'nın yanı sıra Arapların Adapazarı, Sapanca gibi bölgelerde alımlar yaptıklarını kaydetti.

Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ise Ortadoğu'daki olayların yarattığı durgunluğun kısa vadeli olacağı düşüncesinde. Yılmaz şöyle konuştu:

"Türk gayrimenkul firmalarının konut satmayı hedeflediği Ortadoğu pazarlarında yaşanan olaylar kısa vadede bir durgunluk yaratsa da uzun vadede yine geri dönüş sağlayacak. Konut alımında psikolojik algı çok önemli. Dönemsel olarak Türkiye Arap alıcı için çok sıcak geliyordu.  Fakat o dönemi çok iyi değerlendirmedik."

 


Dolardaki artış yabancı için avantaj oldu

Eroğlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, Kuveytli ve Suudi Arabistanlı büyük alıcılarla satış sözleşmesi yaptıklarını söyleyerek "Olaylar geçici" derken,

Fer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova ise son zamanlarda gayrimenkul açısından Körfez bölgesinin çok hareketli geçtiğini aktardı. Kumova, "Doğru olan Türk Cumhuriyetlerinin de dahil olduğu pazarların hepsinde aktif olmak. Yani bizim körfez bölgesinde de, Türk cumhuriyetlerinde de olmamız lazım. Herkese kendimizi iyi tanıtmamız lazım. İstanbul bunu hak ediyor" dedi. Türkiye'nin yabancıya mülk satışında geçen yıl hedefleri yakaladığını aktaran Kumova, "10 milyar dolarlık satış hedefine ise 3-4 yıl içerisinde ulaşır" açıklamasını yaptı. Kumova, dolar kurunun yükselmesinin TL ile satış yapan projelerde yabancılar için avantaj oluşturduğunu belirterek, "Dolar karşısında Türk Lirası yüzde 10-13 arasında değer kaybetti. Böylece eskiden 100 bin dolara aldıkları bir daireyi 90 bin dolara alabilecekler. Dolayısıyla yabancı alıcılar için de bir avantaj sözkonusu" diye konuştu.



Leyla İlhan/Dünya