27 / 08 / 2024

Gayrimenkulde arsa dönemi! Arsa yatırımı riskli mi? Arsa alırken nelere dikkat edilmeli? 

Gayrimenkulde arsa dönemi! Arsa yatırımı riskli mi? Arsa alırken nelere dikkat edilmeli? 

Konut fiyatları artış gösterirken yatırımcılar arsaya yönelmeye başladı. Arsa yatırımı riskli mi? Arsa alırken nelere dikkat edilmeli? 



Konut fiyatlarının fahiş rakamlara ulaşması ve konut kredi faizlerinin yükselmesiyle vatandaşlar arsa yatırımına yönelmeye başladı. 

YATIRIMCILARIN TERCİHLERİ DEĞİŞTİ

Sinem Yedikardaşlar'ın emsalcom'da yer alan haberine göre; Kovid-19 pandemisiyle birlikte önce konut tercihleri, iş yerlerinin kullanım alan ve fonksiyonları değişti; daha sonra tüm dünyada yaşanan ekonomik dalgalanmalar ile fiyatlarda ciddi artışlar yaşandı.

Öyle ki; dönem dönem altın – döviz gibi emtiadan, mevduat faizinden yüksek değer artışları oluştu. Hâl böyle olunca yatırımcı, konutu; arsa gibi, ticari gayrimenkul gibi, hatta menkul kıymet gibi yatırım aracı olarak kullanmaya başladı.

KONUT ALAMAYAN YATIRIMCILAR ARSAYA YÖNELDİ

Sinem Yedikardaşlar, konut edinmek isteyen kullanıcıların veya yatırımcıların, tüm bu fiyat artışlarından sonra arsaya yöneldiklerini açıkladı. 

Gayrimenkulde arsa dönemi! Arsa yatırımı riskli mi? Arsa alırken nelere dikkat edilmeli? 

ARSA YATIRIMI RİSKLİ Mİ? 

 Konut fiyatları erişilebilir seviyeleri zorlarken, gayrimenkul edinimi yapmayı isteyenler, arsa gibi erişilebilir alternatif ürünlere yöneldi. Ancak geçmişte o kadar çok olumsuz örnekler yaşandı ki, arsa yatırımı; riskli, tehlikeli, hatta yanıltılmaya en açık yatırım aracı gibi görünmeye başlandı. Oysa erişilebilir rakamlarda, lokasyonu doğru, imarı belli bir arsa yatırımı risk taşımıyor.

ARSA YATIRIMI YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Arsa yatırımını yaparken nelere dikkat edilmeli?

  • İmar durumu,

  • Parselin geometrisi,

  • Parselin eğimi,

  • Yakın çevresi,

  • Sosyal donatı alanları,

  • Altyapısı,

  • Su havzası, enerji nakil hattı, hava mania planı, dere koruma bandı etkileri gibi teknik pek çok konu bulunuyor. Bununla birlikte doğru lokasyon da, değer artışındaki en temel unsurlar arasında yer alıyor.

DOĞRU ARSA YATIRIMI NASIL YAPILMALI? 

Doğru arsa yatırımı yapmak isteyenler arsa seçimi için uzmanlardan çalışma isteyebilirler ve bunu finanse edebilirler.

Arsa alırken riski minimize etmek ve kârlı bir yatırım yapabilmek için işin uzmanı organizasyonların / kurumların sunduğu ürünler ön plana çıkıyor. Özellikle arsa alım – satım işleminde uzman organizasyonların / kurumların sunduğu hizmetleri incelemekte fayda var.

Türkiye’de arsa fiyatlarının yüzde 30’u balon…

Belediyelerden iki şehirde satılık 3 arsa ve arazi!

Milyarderler kıyamete hazırlık için işte buradan arsa alıyor!

 


Geri Dön