30 / 06 / 2024

Gayrimenkulde bölgesel rayiç bedel dönemi yakınlaştı!

Gayrimenkulde bölgesel rayiç bedel dönemi yakınlaştı!

Gayrimenkul sektörü alım-satım bedelleri, vergiler, konut ve kira fiyatlarıyla gündemin önemli maddelerinden biri. Meclis’e sunulan torba yasa ile sektörde birçok yenilik planlanıyor. Avukat Oğuzhan Aslan gayrimenkul alım satımlarında yeni dönemle ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.



Gayrimenkul sektöründeki gelişmelere her geçen gün yenisi ekleniyor. Milyonlarca insan Temmuz ayında sona erecek kira zammı kararını bekliyor. Kira zamları gündemdeki yerini korurken, hükümetten gayrimenkul sektörüne yönelik ardı ardına açıklamalar geliyor. Proje yatırım fonlarından, alım satım vergilerine kadar birçok konu üzerinde duruluyor. Yeni düzenlemelerle gayrimenkul alım satımında da yeni bir döneme işaret ediliyor.

Avukat Oğuzhan Aslan https://x.com/aslnoguzhan X sosyal medya hesabından, gayrimenkul alım satımlarında yeni dönem geliyor başlığıyla yaptığı paylaşımda, uygulamanın ayrıntılarını anlattı.  Vatandaş yeni reform paketinin yasalaşmasıyla konut sektörünün biteceği yorumlarını yaptı. İşte o paylaşım. 

GAYRİMENKUL ALIM SATIMLARINDA YENİ DÖNEM GELİYOR 

Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ne entegre bir gayrimenkul değer bilgi merkezi kurulacak. Tapudaki işlemler bu merkezdeki bilgilere ve taşınmazla ilgili ekspertiz raporuna dayanılarak yapılacak. Yani tapudaki satışlar gerçek değerine (en azından gerçek değere en yakın değere) göre yapılacak. Böylece tapu harcı eksik ödenmeyecek, gayrimenkul satışı nedeniyle ortaya çıkması gereken vergilerden kaçırılamayacak.

Ayrıca “Bölgesel rayiç bedel” uygulamasına geçilecek. Gayrimenkuller için bölge bölge emlak vergisine esas değer değil, rayiç bedel tespit edilerek emlak vergisi ödemeleri bu bedel üzerinden gerçekleştirilecek.

Bir diğer düzenleme ise gayrimenkul satışlarında. Mevcut uygulamada gayrimenkulünü 5 yıl satmayıp sonra satan mülk sahiplerinden değer artış kazancı alınmıyor. Yeni düzenlemeyle artık 5 yıl şartı kalkacak ve hangi yılda satıldığına bakılmaksızın, gayrimenkul satışından elde edilen kârlar vergilendirilecek.

Düzenlemelerin önümüzdeki günlerde “vergi reformu paketi” olarak açıklanarak Meclis’e gelmesi gündemde.

KONUT SEKTÖRÜ İNFİLAK EDER!

 


Geri Dön