Sektörel

Gayrimenkulde dijital ikiz dönemi!

Bu yılın 3. çeyrek Türkiye Gayrimenkul Sektörü raporu belli oldu. Rapor içinde Dijital İkiz'e ilişkin bilgiler yer aldı. Peki, Dijital İkiz nedir? Gayrimenkulde dijital ikiz ne işe yarar? İşte detaylar...Rapor içinde Dijital İkiz'e ilişkin bilgiler yer aldı

2022 yılı üçüncü çeyrek Türkiye Gayrimenkul Sektörü raporu detayları belli oldu. Rapor içinde Dijital İkiz'e ilişkin bilgiler yer aldı. Peki, Dijital İkiz nedir? Gayrimenkulde dijital ikiz ne işe yarar? İşte detaylar...

DİJİTAL İKİZ NEDİR?

Dijital ikiz, gerçek zamanlı veri üretilebilen fiziksel bir varlığın sanal temsili olarak adlandırılabilir. Dijital ikiz, fiziksel varlıktan eş zamanlı olarak veri toplar ve bu veriler ile fiziksel varlığın sanal bir modeli oluşturur.

Söz konusu veriler daha sonra bir sisteme aktarılır ve dijital kopyaya uygulanır. Dijital model verilerle bilgilendirilmesinin ardından, sanal model simülasyonları ile gerçek hayatta test etmenin maliyetli ve zor olduğu zamanlarda test yapma olanağı sağlar. Performans sorunlarını tespit etmek ve olası yenilemeleri planlamak amacıyla da etkili bir yöntemdir. Sanal model simülasyonları ile fiziksel nesneye uygulanabilir geri bildirimler oluşturulabilir. 

Dijital ikiz fikri ilk olarak 1991 senesinde David Gelernter tarafından “Mirror Worlds” adlı makalede dile getirildi. Dr. Michael Grieves dijital ikizler kavramını ilk olarak 2002 yılında üretime uygulayan ve dijital ikiz yazılım kavramını resmi olarak duyuran kişi olarak kabul edilmişdi. Son olarak, NASA'dan John Vickers 2010 yılında yeni bir terim olan "dijital ikiz"i tanıtmıştır. İşte gayrimenkulde dijital ikize ilişkin merak edilen diğer detaylar...

Aslında, dijital bir ikizi fiziksel bir nesneyi inceleme aracı olarak kullanma fikri çok daha önce ortaya atılmıştı. NASA, 1960'lı yıllarda uzay keşif misyonları sırasında yolculuk yapan uzay araçlarının her hareketini, dünyada başka bir versiyonunda tam olarak kopyalayarak, dijital ikiz teknolojisinin kullanımına liderlik etmiştir. Bu versiyon eğitim ve simülasyon için NASA astronotları tarafından kullanılmıştır.

GAYRİMENKULDE DİJİTAL İKİZ NEDİR?

Binaların yaşam döngüleri boyunca, yapılan toplam harcamaların yüzde 85’i bina yönetim maliyetleri için harcanmaktadır. Bina yönetim maliyetlerinin ise yüzde  50 ila yüzde 70’i işletme ve bakım harcamalarından oluşmaktadır. Bu sebeple işletme giderlerinin ölçülebilir bir altyapıya sahip olması özellikle devam edilebilirlik açısında çok önemlidir. Bina yönetimi, çok sayıda veri ve değişken ile optimizasyonun zor olduğu bir konudur.

Dijital ikizler, fiziksel varlıkların, süreçlerin ve sistemlerin gerçekçi bir dijital temsili olarak biliniyor. Veriler yardımı ile fiziksel varlık ve dijital varlık arasında iki yönlü bir bağlantı sistemi meydana getirilmiştir. Dijital ikizler, gayrimenkul sahiplerinin daha iyi operasyonel, yatırım, bakım ve planlama kararları almalarını sağlar.

West Cambridge projesi, dijital ikizlerin bina yönetimlerine nasıl katkı verdiğini, farklı kaynaktan gelen verilerin nasıl toplandığı, işlendiği ve nasıl anlamlı sonuçlar çıkarılabileceğini gösteren bir çalışma sistemidir. Kampüs içerisinde 20'den fazla üniversite binası, konut alanları, spor merkezleri, yollar, parklar ve restoranlar yer almaktadır. West Cambridge Dijital İkiz çalışması bina bazından üniversite kampüsü içerisindeki 3 bina için uygulanmıştır. 

Bunlar Alan Reece Binası, bilgisayar mühendisliği ve inşaat mühendisliği binalarıdır. Dijital ikizler, 3 milyar Sterlin değerinde bir portföyden sorumlu olan ve 800 senelik bazı binaların da içerisinde bulunduğu Cambridge Üniversitesi Emlak Yönetimi bölümüne yararlı bilgiler sunmak amacıyla tasarlanmıştır. Çalışma üç ana konu başlığı üzerinde kurgulanmıştır; binalara yönelik verilerin toplanması, veri analizi ve veriler yardımı ile karar verme süreçleri. 

İstanbul'da ofis boşlukları azaldı! Kiralar yükselişe geçti!