Sektörel

Gayrimenkulde işler kesat! Konut satışlarının 2023’de yüzde 30 gerilemesi bekleniyor!

Gayrimenkul satışları yılın ilk dört ayında geçen yıllara kıyasla hız kesti. Son 3 yıldır yıllık 1,5 milyon adet seviyesinde gerçekleşen konut satışları nisan ayında yüzde 35,6 gerilerken, 2023 genelinde satışların yüzde 25 ile 30 arasında düşeceği tahmin ediliyor.Son yılların en yüksek fiyat artışlarının yaşandığı gayrimenkul sektöründe, son 3 yıldır gözlenen hareketlilik yerini durgunluğa, hatta ilk 4 ay içerisinde düşüşe bırakmış durumda

Hayat pahalılığı, yüksek enflasyon, deprem, seçimler ve kredi sınırlamaları derken, gayrimenkul sektöründe de konut satışları yavaşladı. Son yılların en yüksek fiyat artışlarının yaşandığı gayrimenkul sektöründe, son 3 yıldır gözlenen hareketlilik yerini durgunluğa, hatta ilk 4 ay içerisinde düşüşe bırakmış durumda. Sektör temsilcileri, yaz aylarında da konut satışlarının durgun geçeceğini öngörürken, sonbahar ayları ile birlikte olası hareketlenmede ise finansman koşullarının belirleyici olacağını düşünüyor.

Ekonomim Gazetesi’nden Leyla İlhan’ın haberinde, pandemi süreci de dahil olmak üzere son 3 yıldır yıllık 1,5 milyon adet seviyesinde olan konut satışlarının, nisan ayında yüzde 35,6 oranında düşerek 85 bin 652’ye gerilediği belirtildi. Haberde, yılın ilk dört ayındaki konut satışlarının ise yüzde 18,6 oranında gerileyerek 368 bin 867 adete düştüğü kaydedildi.

SATIŞLAR YÜZDE 25-30 DÜŞECEK

Haberde, gayrimenkul sektörü temsilcilerinin yılın tamamında konut satışlarında yüzde 25-30 oranında düşüş beklediği, bu yavaşlamada deprem ve seçim sürecinin etkili olduğu belirtildi. Ayrıca konutta yükselen fiyatların da yüzde 25 kira sınırı ve kredi kısıtlamalarının da satışları yavaşlatan diğer unsurlar olduğu kaydedildi.

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, konut satışlarının 2023 yılındaki seyrine ilişkin bundan sonraki süreçte seçilecek hükümetin politikalarının belirleyici olacağını dile getirdi. Maya, şu anda konut geliştiricilerde yeni projeye başlıma motivasyonunun çok yüksek olmadığına işaret ederek şu anda birçok inşaatçının deprem bölgesinde olduğunu, yakın konjonktürde çok fazla alım-satım piyasası görmediğini dile getirdi.

SEÇİM SONRASI BEKLENİYOR

Yılın genelinde konut satışlarında yüzde 25 ila 30 arasında bir düşüş olabileceğini öngören Maya, şu an günlük satışların 4 bin 400 adetlere gerilediğine dikkat çekerek, 2020’den 2022’lere kadar olan süreçlerde bu sayının 5 bin 800’lerde olduğunu hatırlattı. Maya, daha önceki yıllarda ise günlük konut satışlarının 5 bin 300’lerde olduğuna değinerek gayrimenkul sektöründe son gelinen tabloyu özetlemiş oldu.

Makbule Yönel Maya, son 2 yıl içerisinde özellikle enflasyondan korunma aracı olarak konuta olan talebin arttığına işaret ederek ancak fiyatların çok yükselmesi nedeniyle tüketicilerin konut alımına daha temkinli yaklaştığını ve seçim sonucunu beklediklerini dile getirdi.