Genel

Gayrimenkulde son moda Bomonti modeli oldu

Bankaların sektörünün gayrimenkule uzun vadeli kredi imkanı tanımasıyla kira karşılığında taşınmazın kendini finanse etmesi, yatırımcıları uzun dönemli kiralamaya yönlendirdi... Bomonti, kiralamada yeni bir yöntemin ismi oldu

Kağıthaneye inşa edilen tünellerin ulaşımı kolaylaştırmasıyla birlikte konut ve ofis projelerinin birbiri peşi sıra yükselmeye başladığı Bomonti, kiralamada yeni bir yöntemin ismi oldu. Konut sektörünün içinde bulunduğu dinamik yapıyı değerlendiren İpek-Çakırkaya İnşaat Ortak Girişiminin sözcüsü Yakup Eyüpoğlu, uğraşmak istemediği için gayrimenkulden uzak duranlara Bomonti Modeli olarak isimlendirilen uzun dönemli kiralama yöntemini anlattı. Aynı zamanda Rixos Residences Bomontynin yapımcı firmaları arasında yer alan İpek İnşaatın Yönetim Kurulu Başkanı da olan Eyüpoğlu, toplu parası olup da bunu gayrimenkulden değerlendirmekten kaçınanlara konutlarını dönemsel kiralama yolu ile değerlendirmeleri tavsiyesinde bulundu.
 
Daha kısa sürede kendini amorti ediyor

Türkiyede dönemsel kiralama alternatifleri sayesinde yatırım amaçlı gayrimenkullerin artık kazancı daha kısa süreye çektiğini belirten Eyüpoğlu, söz konusu sisteme dahil olanların kazanmaya daha erken başlandığını kaydetti. Gayrimenkullerin artık sektör profesyonelleri tarafından yönetildiğine dikkat çeken Eyüpoğlu, mülk sahiplerinin kiracı bulmak ve takibini yapmak gibi angaryalardan da kendiliğinden kurtulduğuna işaret etti.
 
Ev al, kenarda kalsın devri kapandı

Türkiyede bu sistemin ilk kez Rixos Residences Bomonty projesinde gerçekleştirildiği için ismine Bomonti Modeli demenin yanlış olmayacağına vurgu yapan Eyüpoğlu, Çünkü bu uygulamayı Türkiyede ilk Şişli Bomontide inşa edilen 42 katlı rezidansla Rixos Residences Bomonty gerçekleştirdi. Onu, diğer rezidans projeleri izledi. Bu tür işletmeler, gayrimenkulünü  dilediği zaman yaşam alanı, dilediği zamansa yatırım aracı olarak kullanmak isteyenler için geliştirdiği farklı kiralama sistemi ile kazanç olanağı yaratıyor diye konuştu.
 
Dünyada uzun zamandan beri var

Dünyada bu tür uygulamaların uzun yıllardır devam ettiğini belirten Ayaydın, Ancak Türkiye, Bomonti projeleriyle birlikte bu modelle tanışma fırsatı buldu. Bunda yatırım ortaklığı şirketlerinin vizyonu ve finansal-hukuki altyapıda son 10 yılda meydana gelen önemli değişikliklerin önemli payı var dedi.
 
Bir ihtimal daha var

Gayrimenkulden kazancı yükseltmenin yolu olarak gösterilen dönemsel kiralama sistemi ile normal şartlarda kiracıdan alınacak ücretin yüzde 30 daha fazlası elde edilebiliyor. Rixos Residences Bomonty örneğinde olduğu gibi bölge şartlarında ortalama 2 bin dolar kira getirisi elde edilebilecek bir konuttan ayda 3 bin dolar kira elde edilebiliyor.
 
Bu tür imkanların her yıl 7 milyonun üzerinde turist ağırlayan İstanbulda mevcut bulunduğuna dikkat çeken Eyüpoğlu, İstanbul otellerinin yıl boyu doluluk oranları yüksek seyrediyor. Kısa süreli kiralama bu noktada önemli bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Dönemsel kiralama modeli, ister yılın belli aylarında İstanbulda yaşamak isteyen turistler, ister bir konferansa katılmak için gelip tatilini burada geçiren ve iyi döşenmiş ev konforu arayan profesyoneller için cazip fırsatlar sunuyor dedi. Eyüpoğlu, Bomonti Modelinin  İstanbul gayrimenkul piyasasında yeni ve kârlı bir açılım olarak kayda geçeceğe benzediğini belirterek sözlerini bitirdi.
 
Dönemsel kiralama nasıl işliyor

- Özellikle rezidans örneklerinde, yüksek standartlarında mobilya ve aksesuar, LCD-DVD sistemleri gibi elektronik ekipmanlarla döşenen süitler rezidans işletmesi güvencesinde haftalık, aylık ve 6 aydan uzun süreli dönemler için kiralanıyor.
 
- Uluslararası gayrimenkul şirketlerinin dönemsel kiralama portföylerine girilerek ve uluslararası turizm acentalarıyla koordinasyon halinde çalışılarak yüzde 85-90 doluluk oranına ulaşılabiliyor. Kiralanan gayrimenkulün merkezi konumu ve standartları, doluluk oranı ve kira hesaplamasında önem kazanıyor.
 
- Hukuki prosedürler, sözleşme ve kira takibi dönemsel kiralama yetkilisinin denetiminde gerçekleşiyor.