Sektörel

Gayrimenkulde tapu harcı yüzde 1’in altına indirilsin önerisi! 

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, gayrimenkul sektörü için arsa üretilmesi gerektiğine dikkat çekerek, tapu harcının yüzde 1’inin altına düşürülmesine ilişkin çağrıda bulundu. İşte ayrıntılar...   GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, gayrimenkul sektörü için arsa üretilmesi gerektiğine dikkat çekti

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, konut talebinden yabancıya satışa, arsa üretiminden tapu harcına kadar pek çok konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, gayrimenkul sektörü için arsa üretilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Yeni Akit'ten Buğra Kardan'ın haberine göre; GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, gayrimenkul sektöründe 2023 ile ilgili olumlu bir tablo gördüklerini belirterek, "Hatırlanacağı üzere emtia fiyatlarında ciddi yükselişler, kur noktasında belirsizlikler vardı. Bu belirsizliklerin azaldığını gözlemliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Şu anda en önemli konunun enflasyonla mücadele olduğunun altını çizen Mehmet Kalyoncu, ikinci sırada ise maliyetleri yönetmenin önemli olduğunu belirterek "Biz bu yönde önemli adımlar atıldığını müşahede ediyoruz. Biz de hamlelerde bulunuyoruz. Aslında fırsatçılığı önleme adına her sektör kendi üzerine düşeni yapmalı. Biz bunu yapıyoruz" şeklinde konuştu. 

Türkiye ekonomisinin enflasyon noktasında olumlu yönde seyredeceğini öngördüklerini aktaran Kalyoncu, "Tabii önümüzde seçimler var. Bazı yatırım kararlarının seçim sonrasına bırakıldığını anlıyoruz" açıklamasında bulundu. 

İşte Mehmet Kalyoncu'nun o açıklamaları...

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, gayrimenkul sektörü ile ilgili yabancı yatırımcı ilgisinin arttığına dikkat çekti ve "Örneğin bir İtalyan firma ülkemizle yakından ilgileniyor. Büyük bir yatırım fonu olup 40 milyar dolara varan portföyüyle biliniyor. Bu fonun başında bulunan isim gayrimenkul zirvemize geldi. İtalyan firma Türkiye’ye bakıyor. İnanın, yabancılar seçimleri bize göre daha az önemsiyor" açıklamasında bulundu. 

Gayrimenkulün yeniden yıldız olmaya devam edeceğine vurgu yapan Mehmet Kalyoncu, konu ile ilgili "Buna sadece konut olarak bakarsak hata yaparız. Şu muhakkak ki birçok gayrimenkul yatırım alanı var. Sözünü ettiğimiz alanlar gayrimenkul yatırım fonları, sertifikaları, ortaklıkları olarak sıralanabilir" değerlendirmesini yaptı. 

Mehmet Kalyoncu, 2023 yılı için konut satış adedinin 1 milyon 500 bini aşmasını öngördüklerini de dile getirdi. 

PPP MODELİ KONUT FİYATLARINI NASIL ETKİLER? 

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, kendisine yöneltilen 'PPP (Public Private Partnership) modelini öneriyorsunuz. Bu model konut arzını ve fiyatını nasıl şekillendirir?' sorusunu da yanıtladı. 

Kalyoncu, soruya verdiği yanıtta "Biz gayrimenkul firmalarının satmaya değil de kiralamaya yönelik konut üretecekleri model ortaya koyduk. Burada arsa maliyeti sıfırlandığı takdirde 15 yılda kendini ödeyen bir yatırım olduğunu görüyoruz" ifadelerini kulandı ve PPP modeliyle şehirlerde kiralık konut stoku oluşturulacağının, manipülasyonun önüne geçileceğinin altını çizdi. 

"Devlet teminatında, kontrolünde ilerlenecek. Burada kritik konu arsa kısmını çözmek. Sektörümüz bu noktada iş modelini değiştirmeye, yenilikçi olmaya tabiri caizse inovasyon ortaya koymaya hazır" ifadelerini kullanan Kalyoncu, konutta ihtiyacın arsa ve fonlama olduğunu belirterek "Bu konuda gerekenler yapılırsa Türkiye’de yeni bir devrim başlayacak" dedi. 

DİJİTAL RUHSAT DÖNEMİ BAŞLAMALI 

"Gayrimenkulde yerel yönetimlerle süreçler daha güvenilir, öngörülebilir ve denetlenebilir şekilde yürütülmeli" açıklamasında bulunan Mehmet Kalyoncu, daha sonra dijital ruhsat dönemine geçilmesi gerektiğini belirtti. 

Bunun ruhsat alma sürecinde çok belirsizliği ortadan kaldıracağına ve eşitsizliği de ortadan kaldıracağına dikkat çeken Kalyoncu, "Arsa, temini, üretimi de çok önemli. Arsa üretilebilen bir şey. En büyük arsa sahibi ise devlet. Gelinen aşamada devletin yeni arsalar geliştirmesi, iyi bir planlama yapması gerektiği ortada" şeklinde konuştu. 

TAPU HARCI YÜZDE 1'İN ALTINA DÜŞMELİ 

KDV'nin tüm taşınmazlarda yüzde 8 olduğuna da değinen Kalyoncu, "“Biz kazanalım, vergimizi de ödeyelim” diyoruz. Bizi burada zorlayan tek unsur tapu harcı" açıklamasında bulundu ve denetlenebilir bir sistem olduğunda tapu harcının yüzde 1’in altına düşürülmesini istediklerini belirtti.