Vergi

Gayrimenkulde vergi nasıl hesaplanır?

Flashaber Gazetesi'nin yazarlarından İsa Demir bugünkü yazısında gayrimenkul vergisinin nasıl hesaplandığını ele aldı. İşte İsa Demir'in o yazısı...

Gayrimenkul alım satımında emlakçı ve yatırımcıların dikkat edeceği çok önemli hususlar var. Birçok emlakçı gayrimenkul değer artışından doğan vergiden maalesef habersiz durumda. Ülkemizde faizlerin düşmesiyle birlikte gayrimenkul yatırımında hızlı bir artış oldu. 


Ancak  profosyonel emlak müşavirinin azlığından ve cezaların yetersizliğinden dolayı piyasada ayakçı diye tabir ettiğimiz bakkal, manav,  muhtar, meclis üyesi gibi kayıt dışı, bilgisiz kişiler emlakçılık yapmaya başladı.


Alım ve satımlarda telafisi güç hatalar yaptılar. Onlarca yıldır emlakçılık yaptığı halde, bilmesi gerekenin beşte birini dahi bilmeyen müşterisini mağdur eden meslektaşlarımızın  sayısı da az değil. 


Peki gayrimenkulde vergi nasıl hesaplanır; Satın aldığı arsayı, 5 yıl içinde (1 Ocak 2007'den önce satın alanlar 4 yıl içinde), elden çıkardıklarında, "değer artışı kazancı" olarak gelir vergisi ödenir. Gayrimenkulün satış kazancının hesaplanmasında, edinme bedeli ile satış bedeli arasındaki fark esas alınıyor. Ancak, hesaplama sırasında. 


Gayrimenkulün edinme bedeli, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere, alındığı tarihten itibaren, Türkiye İstatistik Kurumu'nca (TÜİK) belirlenen  ÜFE artış oranına göre yükseltilir. Yükseltilmiş maliyet bedeli ile satış dolayısıyla yapılan masraflar, satış bedelinden çıkarılacak. Ortaya çıkan kazanca 2011 yılı için belirlenen 8.000TL istisna tutar uygulanacak.İstisna düşüldükten sonra kalan tutar, gelir vergisine tabi olacak ve 1-25 Mart tarihleri arasında verilecek gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilecek. Beyanname üzerinden, Gelir Vergisi Kanunun 103. maddesinde yer alan ve yüzde 15-35 oranları arasında değişen gelir vergisi tarifesine göre hesaplanacak gelir vergisinin; birinci taksiti Mart, ikinci taksiti ise Temmuz aylarında ödenecek. 


Buna göre 8000-8700TL arası=%15. 8700-23000TL arası=%20. 23000-53000TL. arası=%27. 53000TL ve üzeri %35 oranında vergiye tabidir. Maliye, gayrimenkul satışlarını, tapu kayıtlarından kontrol ettiği ve zamanaşımı süresi de 5 yıl olduğu için, bu tür gelir elde edenlerin kesinlikle beyanda bulunmaları gerekir. 

Not: Son durak Alemdağ bölgesine gelen belediye otobüsleri hurda ve saatinde gelmemesi bölge halkını bezdirmiş durumda, ilgililere duyurulur. 


Flashaber/ İsa Demir